Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Η Κ. Μ. Μαλλιώρη στον "Ορφέα" (Κ.Π.Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ)



ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Οι εξαρτήσεις σήμερα δεν αφορούν μόνο τα ναρκωτικά
9 12 2008

Αυτοκτονική χαρακτήρισε η κ. Μαλλιώρη την συμπεριφορά της ΝΔ που απαξιώνει με την πολιτική της τα Κέντρα Πρόληψης
Την Κομοτηνή επισκέφθηκε την Παρασκευή (5/12) η Γραμματέας του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθηγήτρια ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Ευρωβουλευτής, Μένη Μαλλιώρη, η οποία παρέστη σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης Κομοτηνής για τις εξαρτήσεις και τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας.
Η κ. Μαλλιώρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε πως «η επίσκεψη μου στην Κομοτηνή αφορά δύο σκέλη. Πρώτον, τις εξαρτήσεις λόγω των ναρκωτικών για τις οποίες κάποτε μιλούσαμε και για το λόγο αυτό ιδρύσαμε και τα Κέντρα Πρόληψης. Σήμερα, όμως, υπάρχουν νέα δεδομένα. Μιλάμε για εξαρτήσεις όχι μόνο από ναρκωτικά αλλά και από το αλκοόλ, τον καπνό, αλλά και το φαγητό, ακόμα και την εξάρτηση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Λίγοι γονείς ξέρουν σήμερα ότι το παιδί τους μπορεί να κινδυνεύει από τους υπολογιστές. Οι ώρες που περνάνε σήμερα τα παιδιά μπροστά σε αυτούς είναι πολλές, τα μηνύματα που δέχονται είναι πολλά. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορείς να αποκτήσεις πλέον ότι θέλεις, ακόμα και ναρκωτικά, σε χρόνο μηδέν και με χαμηλό ρίσκο. Επιπλέον, είναι και ο ηλεκτρονικός τζόγος που ανθεί ολοένα και περισσότερο».
Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας της κ. Μαλλιώρη αφορούσε τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στο μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων. «Οι εκδηλώσεις που γίνονται για τις εξαρτήσεις δεν πρέπει να είναι εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν ειδικοί και μιλάνε μόνο αυτοί σε ένα παθητικό κοινό. Πρέπει να είναι πιο διαδραστικές. Ήρθα στην Κομοτηνή για να ακούσω την τοπική κοινωνία, τις αγωνίες των κατοίκων και να ανταποκριθώ παρά να δώσω μια πληροφορία, που μπορεί να είναι σημαντική, αλλά δε θα επιφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε» τόνισε η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αυτοκτονική η συμπεριφορά της ΝΔ
Την κυβέρνηση της ΝΔ κατηγόρησε η κ. Μαλλιώρη για απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης. «Όταν η ΝΔ ήρθε στην εξουσία, πριν 5 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε 67 Κέντρα Πρόληψης. Σήμερα υπάρχουν 72 σε όλη την Ελλάδα. Η ΝΔ όχι μόνο έκανε μόνο 5 επιπλέον Κέντρα Πρόληψης αλλά και τα υπάρχοντα, που βρήκε σε καλή λειτουργία, κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει. Το ότι παραμένουν ακόμα και σήμερα ανοιχτά οφείλεται στο μεράκι, τη νοοτροπία και το ήθος των εργαζομένων τους που αν και απλήρωτοι δουλεύουν. Πρόκειται για μια αυτοκτονική συμπεριφορά της ΝΔ. Είχαμε σε αυτό τον τομέα μια πρωτιά στην Ε.Ε. και δυστυχώς την χάσαμε και αυτήν» κατέληξε η κ. Μαλλιώρη.
Επίσκεψη στο Κέντρο Πρόλψης «Ορφέας»
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η Μένη Μαλλιώρη επισκέφθηκε τα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» όπου είχε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο.
«Δυστυχώς, έρχομαι σε μία χρονική στιγμή που για τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι η καταλληλότερη. Όλοι γνωρίζετε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης αυτής της ουσιαστικής προσπάθειας που γίνεται εδώ και χρόνια και ελπίζω και εύχομαι το συγκεκριμένο Κέντρο να έχει λιγότερα προβλήματα ώστε να μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο του τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία όσο και στις οικογένειες για την προστασία των νέων» τόνισε η Μένη Μαλλιώρη.
Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» κ. Σημπέλ Μουσταφάογλου σημείωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρίσκεται μαζί μας η κ. Μαλλιώρη που είναι η πρώτη πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης. Είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που ίδρυσε τα Κέντρα Πρόληψης, πάνω από 40 σε όλη την Ελλάδα. Θα συζητήσουμε μαζί της τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλα τα Κέντρα Πρόληψης και ιδιαίτερα το δικό μας. Παρόλο που έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και κανένα βήμα προς την επίλυση αυτών και ελπίζουμε ότι σήμερα θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα μας και να ακουστεί για άλλη μια φορά σε όλη την Ελλάδα ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που θέλει επίλυση».
Τέλος, ο ψυχίατρος κ. Γκάρο Εσαγιάν πρόσθεσε πως «είναι σημαντική για εμάς η επίσκεψη της κ. Μαλλιώρη την οποία γνωρίζουμε σαν μητέρα των περισσοτέρων Κέντρων Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο και χαιρόμαστε που βρίσκεται εδώ γιατί θα μας δοθεί ακόμα μία ευκαιρία να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του φορέα μας, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια του την επιβίωση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και πιστεύω γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται εδώ και η κ. Μαλλιώρη».


"Κέντρο Πρόληψης Ν. Ροδόπης, Ορφέας" kporfeas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: