Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να σταματήσει τα παχιά λόγια το υπ. Υγείας

 


Να σταματήσουν τα παχιά λόγια, τα «εθνικά σχέδια», που αποδεικνύονται σχέδια επικοινωνιακής διαχείρισης «του μηδενικού έργου» και επιτέλους να κάνουν έστω και μερικά βήματα για την επιβίωση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ ζητεί από το υπουργείο Υγείας το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης, που καταγγέλλει πολύμηνο εμπαιγμό εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Μήνες τώρα οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ πανελλαδικά δέχονται τις «φρούδες» προφορικές διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι θα λυθούν τα καίρια θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία οδηγούν σε απαξίωση ή και κατάργηση του έργου της πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα.

Παρά τις υποσχέσεις, λοιπόν, δεν έχει γίνει ακόμη:

* Η άμεσης αναγκαιότητας υπογραφή νέας πενταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Κι αν ακόμη υπογραφεί, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι από τον ΟΚΑΝΑ δεν θα μπορέσει να τηρηθεί αφού δεν έχουν εγγραφεί στον προϋοπολογισμό τα απαραίτητα κονδύλια. Εξάλλου, ο ΟΚΑΝΑ έχει μέχρι τώρα δείξει ότι δεν θεωρεί τις οφειλές του προς τα Κέντρα Πρόληψης της ίδιας προτεραιότητας με τις λειτουργικές δαπάνες του «στενού» οργανισμού τους.

* Ούτε καν δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των Κέντρων το 2009.

* Επιπλέον, παραμένουν ιλιγγιώδη τα χρέη του υπουργείου προς τα Κέντρα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκαν μόνο 2 εκατομμύρια έναντι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, τα Κέντρα Πρόληψης απειλούνται με οριστικό κλείσιμο, με πρώτο αυτό της Κω, όπου ο δήμος αποχώρησε από το οικείο χειμαζόμενο Κέντρο φοβούμενος το βάρος των χρεών που, όπως καταγγέλλεται, τεχνηέντως μετακυλά στις αυτοδιοικητικές αρχές (μετέχουν στα Κέντρα Πρόληψης) η κυβέρνηση.

Εννοείται -καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι- πως σε αυτό το παρατεταμένο ασφυκτικό πλαίσιο έχει σταματήσει κάθε ιδέα για αναβάθμιση και παρακολούθηση των νέων αναγκών της Πρόληψης, την ώρα που το φαινόμενο των εξαρτήσεων «βράζει» παγκοσμίως.

* Ακόμη, στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται συνεχώς το αίτημα συγκρότησης ισχυρού θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα Κέντρα Πρόληψης ως πρωτότυπων περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης με πάγια χρηματοδότηση.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε μέσο καταγγέλλοντας τον ΟΚΑΝΑ σε διεθνές επίπεδο.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%EF%EA%E1%ED%E1&a=&id=52393148


Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: