Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Σχόλια με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νομό Θεσπρωτίας.

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έφτασε στην πόλη μας προκείμενου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, δομή που υπάγεται στο Υπουργείο. Ο ημερήσιος τύπος σε πρωτοσέλιδα παραθέτει ρεπορτάζ για το γεγονός.
«Συντελείται κοσμογονία στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας» γράφεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ των εφημερίδων, « ο υπουργός υγείας είναι ένας από τους εμπνευσμένους πολιτικούς της πατρίδας μας» αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Παππάς !
Νέες δομές δημιουργούνται στο Νομό Θεσπρωτίας, έργα , «που πλέον αλλάζουν τη γεωγραφία της περιοχής…που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφαλές για τους κατοίκους, τους πολίτες…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός κος Μπέζας.
«Η ψυχική υγεία είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας της πολιτικής μας για την υγεία. Τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των νέων τρόπων ζωής που έχουμε υιοθετήσει, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία, έχουν ανεβάσει κάθετα τους δείκτες των ψυχικά ευαίσθητων συνανθρώπων μας. Έπρεπε λοιπόν η πολιτεία να βρεθεί μπροστά μέσα από προγράμματα πρόληψης αλλά και υποστήριξης των ψυχικά ευαίσθητων συνανθρώπων μας», τόνισε ο κος Υπουργός Υγείας και τέλος αναφέρθηκε στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αναφέροντας δομές οι οποίες ήδη προσφέρουν αναγνωρισμένες υπηρεσίες.
Στις παραπάνω δομές δεν υπήρξε καμία αναφορά για το Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ», μία από της πρώτες δομές πρόληψης στο νομό, με επικεντρωμένο έργο την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» πραγματοποίησε πριν από δέκα περίπου χρόνια τα δικά του εγκαίνια. Έχει μια πορεία ζωής, έχει παρουσιάσει πλούσιο προληπτικό έργο, το οποίο- και σε αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμιστεί- αξιολογείται κάθε εξάμηνο από τον ΟΚΑΝΑ και το πιο σημαντικό αξιολογήθηκε θετικά από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συνέβαλαν στην χρηματοδότηση και στην συνεπακόλουθη συνέχιση της λειτουργίας του. Το υπουργείο υγείας όμως τηρεί σιγή ιχθύος, σε ότι αφορά την διευθέτηση των θεσμικών προβλημάτων λειτουργίας των 71 Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά.
Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς, στα προβλήματα λειτουργίας των κέντρων πρόληψης και ειδικότερα του νομού μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ στο προϋπολογισμό του για το 2009 δεν έχει προβλέψει την χρηματοδότηση για την πρόληψη ενώ το αρμόδιο υπουργείο υγείας δηλώνει αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος.
Και εδώ τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πώς κύριε υπουργέ ενώ αναφέρατε τις ψυχοκοινωνικές δομές του νομού παραλείψατε την ύπαρξη του Κέντρου Πρόληψης;
Μήπως υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την παράλειψη;
Τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε από την παράληψη αυτή, καθώς κάνουμε μια καλοπροαίρετη προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν παρείχατε ούτε λεπτό από τον πολύτιμο χρόνο σας προκειμένου να ακούσετε τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης όπως σας ζητήθηκε;
Πώς να κατανοηθούν τα ακόλουθα λόγια σας: «….να βρεθούμε έμπρακτα κοντά σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη»; Σε ποιες ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας αναφέρεστε; Αποκλείονται από αυτές τα άτομα με προβλήματα εξάρτησης;
Ποια είναι τελικά η πολιτική σας για την ΠΡΟΛΗΨΗ των ναρκωτικών;
Αυτά τα ερωτήματα ζητούν επίμονα απάντηση. Γιατί η πρόληψη πρέπει να καταλαμβάνει εκείνον τον χώρο στο ψυχοκοινωνικό οικοδόμημα που της αναλογεί και όχι να παραμερίζεται στην αίθουσα αναμονής. Την στιγμή που το πρόβλημα των εξαρτήσεων γιγαντώνεται, νέες μορφές εξάρτησης αναδύονται η παραμέληση της πρόληψης και των φορέων που την ασκούν αποτελεί ανευθυνότητα των πολιτικών αρχών με ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: