Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ο Φ. Κουβέλης για τα Κέντρα Πρόληψης

Από το "Ράδιο Αρμονία"

http://armoniaradio.gr/


Ερώτηση Κουβέλη για τα Κέντρα Πρόληψης


   Φεβ 13, 2009

Ερώτηση προς τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθηνών, κ. Φώτης Κουβέλης.

Η ερώτηση έγινε με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα Κέντρα Πρόληψης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σάμου, λόγω της υποχρηματοδότησής τους από το Κράτος.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι «είχα εγκαίρως προειδοποιήσει τα συναρμόδια υπουργεία για τον κίνδυνο να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης. Και για το κέντρο «Φάρος» είχα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης. Ήδη ο δήμος της Κω έχει  αποσύρει τη δραστηριότητά του από το Κέντρο Πρόληψης.  Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλης κοινωνικής σημασίας, ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους και είναι μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης. Η μη χρηματοδότηση ή η υποχρηματοδότηση κυρίως πλήττει τους εργαζόμενους, που είναι οι εκ των ων ουκ άνευ συντελεστές της λειτουργίας των Κέντρων και των αποτελεσμάτων της δράσης τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και με τεράστια προσόντα, που έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή της κατεξοχήν κοινωνικής προσφοράς. Η επίκληση της οικονομικής κρίσης γίνεται συχνά – πυκνά, άλλες φορές άμεσα και άλλες φορές έμμεσα. Αλλά υπάρχουν ανελαστικές ανάγκες που πάντα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Η υπόθεση των Κέντρων και του παραγόμενου από αυτά έργου, είναι ζήτημα αμέσου προτεραιότητας. Θα είναι ολέθριο εάν κλείσουν τα Κέντρα, γιατί είναι αυτονόητες οι συνέπειες που θα υπάρχουν. Eίναι ηρωική η στάση των ανθρώπων που τα στελεχώνουν. Διατηρώ την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι τα Κέντρα δε θα κλείσουν, γιατί δεν πρέπει να κλείσουν».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Αλέξης Σταθακιός, δήλωσε ότι «η κατάσταση μέρα με την μέρα γίνεται και χειρότερη. Οι διαβεβαιώσεις δίνονται και μετά αναιρούνται. Έχουν δοθεί μόνο 2 εκατομμύρια από τα 5,4 που είναι μέρος των χρεών και μας είπαν ότι θα μπούνε τα χρήματα στο νέο προϋπολογισμό. Ο νέος προϋπολογισμός ήρθε και ακόμη ψάχνουμε να δούμε τι θα γίνει. Τα προβλήματα αυξάνονται και κάποιοι δήμοι αρχίσανε να δυσανασχετούν στο έσχατο σημείο και προσπαθούν να απεμπλακούν από αυτή την υπόθεση. Η ΚΕΔΚΕ δεν ξέρουμε αν θα υπογράψει τη νέα σύμβαση που είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, εφόσον ο όρος που είχε βάλει για την πληρωμή των 5,4 εκ ευρώ δεν πληρούται. Τα χρέη είναι αυτή τη στιγμή 12 εκ. ευρώ και ζητάμε να βάλουνε μόνο τα 5,4. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο μας ζητάει στοιχεία γι’ αυτό που κάνουμε και πραγματικά θα είναι άδικο να φανεί ότι δεν εργάζονται Κέντρα, επειδή δεν έχουν χρήματα να δουλέψουν. Είναι μια κατάσταση για την οποία πρέπει κάποιος να πάρει μια απόφαση επιτέλους».

Πηγή: Σαμιακό Βήμα, 14/02/2009

http://armoniaradio.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1301&mode=thread&order=0&thold=0

Δεν υπάρχουν σχόλια: