Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Από τον σημερινό Ριζοσπάστη



Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων παρουσίασε χτες την ετήσια έκθεση

Ηχηρό χαστούκι στους θιασώτες της διαχείρισης - αντί της ριζικής αντιμετώπισης - του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεί η φετινή Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών για το 2008.

Εν πρώτοις απομυθοποιεί το λεγόμενο ολλανδικό πείραμα πως με την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης θα μειωνόταν η χρήση της ηρωίνης. Υστερα παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης που σχετίζονται με αυτή, αυξήθηκαν κατά 390% στις ΗΠΑ, μόνο σε μια δεκαετία (1994 - 2004).

Τα παραπάνω στοιχεία συμπληρώνονται απ' τη διαπίστωση πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών είναι «στην καλύτερη περίπτωση μέτρια».

Αν και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρήση ηρωίνης και οπιοειδών παρουσίασε μείωση τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ευρώπη, στην Ολλανδία παρουσιάζει αύξηση ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες. Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως και με τα χρόνια έχει γίνει πιο δραστική και σχετίζεται με έναν αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση της μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας, ενώ αυξάνεται διαρκώς το αίτημα για απεξάρτηση. Το Αφγανιστάν διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παράνομης καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας (πέρσι καλλιεργήθηκαν 157.000 εκτάρια).

Την έκθεση του ΟΗΕ παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, επισήμανε την ανάγκη «να ενσκήψουν στο ζήτημα και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που σήμερα συζητούν και προετοιμάζουν τη γενίκευση της συνταγογράφησης ακόμη και υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Θα ήταν χρήσιμο να το δουν και όσοι, με απόλυτο τρόπο, πρεσβεύουν την αντιαπαγόρευση...».

Και τη στιγμή που ακόμη και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί τις «κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών», στη χώρα μας οι περιορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, όπως τα 72 Κέντρα Πρόληψης, υπονομεύονται και οδηγούνται σε λουκέτο. Ταυτίζοντας την πρόληψη με την ενημέρωση και καλώντας για άλλη μια φορά τα... ΜΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη του κράτους και να κάνουν... πρόληψη, ο Π. Μελάς, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τον οικονομικό στραγγαλισμό τους απ' την κυβέρνηση, την οικονομική κρίση.

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2009&id=10667&pageNo=35&direction=1


Δεν υπάρχουν σχόλια: