Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Εξοντώνουν» την πρόληψη

Και μόνο το γεγονός πως το υπουργείο Υγείας για το 2008 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ από το χρηματοδοτικό σκέλος των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που το αφορά, καταδεικνύει, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τη μεθοδευμένη πολιτική υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως «μη κερδοφόρας» με επικοινωνιακά κριτήρια. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές εκθέσεις για την κατάσταση της χρήσης ναρκωτικών επαινούν την Ελλάδα και την Αυστρία διότι πρωτοστατούν στην πρόληψη με αποτελέσματα που δείχνουν μείωση της χρήσης στη χώρα μας κατά 9% στον πληθυσμό 17-19 ετών και 3,9% στο γενικό πληθυσμό (12-64 ετών).

Το συνολικό χρέος των συνυπόχρεων φορέων (υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΚΕ) υπολογίζεται από το 2007 έως σήμερα πρώτο τρίμηνο του 2009 σε 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για θεσμικές ρυθμίσεις ή ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόληψης.Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από το 2007 βιώνουν μια διαρκή ψυχική διάβρωση λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, απλήρωτοι επί μακρά διαστήματα, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, με τα Κέντρα να χρωστούν ενοίκια έως και ένα έτος δήλωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως προκειμένου να επιτύχουν αποφασιστική στροφή της προσοχής όλων των σχετικών φορέων διεθνώς, θα απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ΠΟΥ, τον ΟΗΕ. Επιπλέον φέτος αρνούνται να δώσουν τα απολογιστικά στοιχεία του έργου τους στο Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ώστε να τα συμπεριλάβει στην ετήσια εθνική έκθεση. Αντί ευχολογίων ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς: την άμεση κάλυψη των οικονομικών αναγκών, των ασφαλιστικών εισφορών, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για τα θεσμικά ζητήματα, την επανέναρξη του πλαισίου ειδικής εκπαίδευσης και επιστημονικής εποπτείας. Παρέμβαση υπέρ των περίπου 400 εργαζομένων αλλα και της ίδιας της σημασίας της πρόληψης όπως και καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που επιμένει να αντιλαμβάνεται ένα κοινωνικό πρόβλημα με όρους πολιτικής οικονομίας έκαναν χθες το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Ν.Γ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/03/2009



ΑΥΓΗ:
Οριστικό λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης επιθυμεί η κυβέρνηση!
11/03/2009
Λίγο πριν το οριστικό λουκέτο βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών δεν έχουν καταβάλει μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων για το 2007 και ούτε ένα ευρώ για όλο το 2008 και τους πρώτους μήνες του 2009! Τα συνολικά χρέη της κυβέρνησης προς τα Κέντρα Πρόληψης φθάνουν τα 14 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου του σωματείου στελεχών πρόληψης, τα Κέντρα δεν προτίθενται να παραδώσουν φέτος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) τα ετήσια απολογιστικά στοιχεία για την πρόληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στον θεσμό.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Παν. Τριανταφύλλου τόνισε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, η χρήση ναρκωτικών σημείωσε μείωση της τάξης του 9% για τις ηλικίες 18 - 25 ετών και 3% για τις ηλικίες 12 - 64 ετών από την εποχή που άρχισαν να λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης μέχρι το 2006.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος του σωματείου Τιμ. Στραβοπόδης ανέφερε ότι η διαρροή παλαιών και έμπειρων στελεχών από τα Κέντρα Πρόληψης φθάνει το 35 - 40%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει 17 άνδρες εργαζόμενοι και 52 γυναίκες.
Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαν. Σκουλάκης υπογράμμισε ότι "έχουν συμβιβασθεί όλοι σχετικά με τα ναρκωτικά", ενώ η υπεύθυνη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τις εξαρτήσεις και την Ψυχική Υγεία Μ. Μαλλιώρη κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βαθιά αδιαφορία της κυβέρνησης.
Επίσης, ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Γκορτζίδης παρατήρησε ότι "δεν υπάρχει η αναγκαία ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ενώ η Λ. Καρατζά, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι "δεν χωράει η πρόληψη στη φιλοσοφία της υποκατάστασης άνευ όρων".
Τέλος, η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μαν. Τερζίδου επεσήμανε ότι "το ελληνικό περιφερειακό σύστημα της πρόληψης είναι πρότυπο".
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
Με «λουκέτο» κινδυνεύουν κέντρα ΟΚΑΝΑ
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Σε οριακό σημείο βρίσκεται την τελευταία διετία η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Οι σοβαρές καθυστερήσεις στη χρηματοδότησή τους από πλευράς ΟΚΑΝΑ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ως αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητά τους.
Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) χρωστά στα 72 Κέντρα Πρόληψης συνολικά 14 εκατ. ευρώ για το 2007 και για ολόκληρο το 2008. Ετσι, οι εργαζόμενοι στα κέντρα έχουν να πληρωθούν μισθούς τριών και τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα πολλά και έμπειρα στελέχη να παραιτούνται. Tα τελευταία δύο χρόνια έχει «αποχωρήσει» το 35% των έμπειρων στελεχών των Κέντρων Πρόληψης, ενώ στο σύνολο των εργαζομένων-μελών του Σωματείου ένα στα πέντε άτομα παραιτήθηκαν. Παράλληλα, υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους, με μόλις δύο ή τρεις εργαζόμενους. Τα Κέντρα αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και περικόπτουν προγράμματα.
Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης περιέγραψαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Τ. Στραβοπόδης, κ. Π. Τριανταφύλλου και κ. Πόπη Λυμπέρη, που τόνισαν ότι το σωματείο θα προβεί σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων σε Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό επέλεξαν να μην αποστείλουν στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) τα απολογιστικά στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις πρόληψης, ώστε να ενταχθούν στην ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εκθεση.
Ενημέρωση με επιστολές
Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν αμφισβητούν το έργο του ΕΚΤΕΠΝ και η κίνησή τους αυτή εντάσσεται στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον, προτίθενται να ενημερώσουν για την κατάσταση με επιστολές τους το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σε αδιέξοδο πρόληψη και εργαζόμενοι
Η υποβάθμιση της πρόληψης με την ταυτόχρονη προώθηση της συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς αποτελούν έκφραση της διαχειριστικής λογικής των ναρκωτικών που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τα στοιχεία και τις επισημάνσεις στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης όπου τονίστηκε ότι τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το κύριο αίτημά τους για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναγνωρίζει το έργο τους και θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα «αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως "μη κερδοφόρας" με επικοινωνιακά κριτήρια», όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι: Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές (μέχρι και 2 χρόνια), καταφυγή εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας, αδυναμία κάλυψης πάγιων εξόδων, ύπαρξη ΚΠ που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους έχοντας στη διάθεσή τους δυναμικό δύο ή τριών εργαζομένων, ύπαρξη τουλάχιστον ενός επιστημονικά «ακέφαλου» ΚΠ και κίνδυνος ψυχοσυναισθηματικών διαβρώσεων των λειτουργών.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων
Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, που θα εξασφαλίζει στον «καθένα τη δόση του», ήταν η παρέμβαση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. «Προσανατολίζονται, είπε, στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, δηλαδή συντήρηση, πάρτε όλοι τη δόση για να τους έχει στη γωνία, θέλουν ένα θεσμοθετημένο κοινωνικό περιθώριο, γιατί αυτό το περιθώριο δεν αμφισβητεί την εξουσία τους. Για μας είναι πολύ σοβαρό να διεκδικούν και οι εργαζόμενοι τα θεσμικά τους αιτήματα. Το ΚΚΕ και όταν ξεκίνησε ο θεσμός των ΚΠ είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις και να πού έφτασε. Είναι δυνατό να συνεχίσουμε έτσι; Οχι. Δε χωράει η πρόληψη στη φιλοσοφία της υποκατάστασης άνευ όρων. Η πρόληψη χωράει σε μια άλλη πολιτική, μείωσης της ζήτησης. Τα κόμματα να τοποθετηθούν ευκρινώς σε αυτό το μείζον ζήτημα. Ποιοι μιλούν για απελευθέρωση των ναρκωτικών και μετά μιλούν για ΚΠ. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ, την ύπαρξη των ΚΠ, δεν ταυτίζει την πρόληψη με τη δουλειά που κάνουν τα ΚΠ. Για μας πρόληψη είναι το τι Παιδεία έχουμε, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων».
Αντίθετα, η Μ. Μαλλιώρη, υπεύθυνη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, επέμενε προς τους εργαζόμενους να μη σταθούν στο θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι ...ανεπίκαιρο. Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, μίλησε για αδιαφορία της κυβέρνησης και όχι για πολιτική επιλογή που στηρίζεται στη μείωση της βλάβης που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος.

ΕΘΝΟΣ:
Οδηγούνται σε χρεοκοπία 73 κέντρα του ΟΚΑΝΑ
Σε χρεοκοπία οδηγούνται τα 73 Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση τους οφείλουν 14 εκατομμύρια ευρώ, πόρους που έπρεπε να έχουν διαθέσει από το 2007. Η υποχρηματοδότηση καταδικάζει τα Κέντρα σε υπολειτουργία, καθώς δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.Η αδυναμία τους είναι τέτοια, που -για πρώτη φορά φέτος- δεν θα στείλουν στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) τα στατιστικά στοιχεία για τις παρεμβάσεις τους το 2008. Το δυσάρεστο είναι ότι πρόκειται για πρότυπες μονάδες.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων εμφανίστηκαν χθες πολύ απαισιόδοξοι. Πολλοί από τους συναδέλφους τους έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες. Τουλάχιστον ένα Κέντρο λειτουργεί χωρίς επιστημονικά υπεύθυνο προσωπικό, ενώ το 35% των έμπειρων στελεχών έχουν αποχωρήσει.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το 2008 δεν έχει καταβληθεί ούτε το 50% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ζητούν να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα κατοχυρώνει τα Κέντρα ως μόνιμες δομές, με επαρκή χρηματοδότηση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ:

Οδηγούν σε «λουκέτο» τα Κέντρα Πρόληψης Mε «λουκέτο» απειλούνται τα Kέντρα Πρόληψης του Oργανισμού Kατά των Nαρκωτικών (OKANA) και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους.
"Η" 11/3
Mε «λουκέτο» απειλούνται τα Kέντρα Πρόληψης του Oργανισμού Kατά των Nαρκωτικών (OKANA) και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους.
Oπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα συναρμόδια υπουργεία Yγείας και Eσωτερικών δεν έχουν καταβάλλει μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων τους για το 2007, και δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για όλο το 2008 και τους πρώτους μήνες του 2009! Aποτέλεσμα, τα συνολικά χρέη της κυβέρνησης προς τα Kέντρα Πρόληψης να αγγίζουν τα 14 εκατ. ευρώ.
ΝαρκωτικάΓια τα οικονομικά προβλήματα των Kέντρων Πρόληψης καθώς και για το έργο που προσφέρουν μίλησαν χθες τα μέλη του προεδρείου του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης.
O αντιπρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Tριανταφύλλου επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της χώρας μας, υπογράμμισε ότι η χρήση ναρκωτικών σημείωσε μείωση της τάξης του 9% για τις ηλικίες 18 - 25 ετών και 3% για τις ηλικίες 12 - 64 ετών, από την εποχή που άρχισαν να λειτουργούν τα Kέντρα Πρόληψης μέχρι το 2006.
Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠAΣOK Mανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε ότι «έχουν συμβιβασθεί όλοι σχετικά με τα ναρκωτικά».

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7785


http://www.tvxs.gr/v7086


http://www.athina984.gr/node/42282


http://www.skai.gr/master_story.php?id=113885


http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79795


http://www.capital.gr/News.asp?id=692560

http://prezatv.blogspot.com

http://tsopanis.wordpress.com


ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ALPHA RADIO (εκπομπή  Γ. Κύρτσου), FLASH RADIO (εκπομπή  K.Tσιτούνα ) & 902 FM - TV 


Δεν υπάρχουν σχόλια: