Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 32 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΑΠ: 64/19/18-3-09
18/03/2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς:
[1] Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
[2] Εσωτερικών
[3] Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Καταστροφική η πολιτική της Κυβέρνησης στο Τομέα των Ναρκωτικών – Η συνειδητή υποχρηματοδότηση οδηγεί τα Κέντρα Πρόληψης σε κλείσιμο.
Κύριε Υπουργέ,

Μόνο «καταστροφική» μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 5 χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ στο τομέα καταπολέμησης των Ναρκωτικών. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και εθνικής στρατηγικής, οι παραλείψεις και οι ανεύθυνοι χειρισμοί, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση όλων των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι:
· Δεν υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατί εδώ και 5 χρόνια, ενώ συνεχώς εξαγγέλλεται, βρίσκεται σε ατέρμονη διαβούλευση.
· Οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων έχουν μετατραπεί σε «λίστες θανάτου» δεδομένου ότι περιμένουν για μία θέση θεραπείας πάνω από 5.000 χρήστες για περισσότερο από 5 χρόνια.
· Οι νέες μονάδες υποκατάστατων που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λειτουργούν μόνον ως κέντρα χορήγησης, χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
· Η κατάσταση στις φυλακές σχετικά με τους υπόδικους χρήστες Ναρκωτικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων στον Ελαιώνα Θηβών εξυπηρετεί μόνο 50 τοξικομανείς, παρά το ότι οι δυνατότητες του είναι 300 άτομα.
· Οι εργαζόμενοι σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια ενώ έχουν ήδη υποστεί «επαγγελματική εξάντληση» το γνωστό για αυτές τις υπηρεσίες σύνδρομο “burn-out”.
· Τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα, με αποδεδειγμένη την ανοχή του ίδιου του Υπουργού Υγείας, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή πολλών χρηστών και σε οικονομική εξόντωση πολλές οικογένειες.
· Το ομόφωνο πόρισμα της προηγούμενης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής παραμένει στα «συρτάρια» των συναρμόδιων Υπουργών, χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία από τις ομόφωνες προτάσεις του, δικαιώνοντας έτσι την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι αποτελούσε το διακομματικό «άλλοθι» της πλήρους Κυβερνητικής απραξίας

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής υποβάθμισης που ακολουθείται στο τομέα των Ναρκωτικών, αποτελεί το γεγονός της συνειδητής υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (72 σε όλη την Ελλάδα) από τη κυβέρνηση της ΝΔ και της πεισματικής άρνησης της, να στηρίξει ένα θεσμό με σπουδαίο έργο και αναγνωρισμένη συνεισφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας, με συνέπεια οι εν λόγω δομές να απειλούνται με οριστικό κλείσιμο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί πως για περισσότερα από 10 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης έχουν συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών στη χώρα μας, εφαρμόζοντας παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης ουσιών και γενικότερα προαγωγής της υγείας στο σχολείο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Η σημασία του έργου των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωριστεί τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα. Σε ευρωπαϊκό δε επίπεδο, σε αρκετές Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) υπήρξε μνεία για το θεσμό και το θετικό έργο των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα.

Στο διεθνή χώρο, η συνεισφορά των παρεμβάσεων πρόληψης στον περιορισμό του φαινομένου της χρήσης ουσιών έχει ερευνηθεί και αποδειχθεί εμπράκτως μέσα από επιστημονικά έγκυρες έρευνες και αναλύσεις. Έτσι, η σημασία που έχει η εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο έχει θεμελιωθεί εδώ και δεκαετίες στις συνειδήσεις των χαρασσόμενων πολιτικών σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Μόνο στη χώρα μας, δυστυχώς, η Πολιτεία αρνείται, τα τελευταία χρόνια, να αναγνωρίσει και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έργου των Κέντρων Πρόληψης, και γενικότερα όσων εμπλέκονται στην παρακολούθηση και στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τον περιορισμό του φαινομένου, με αποτέλεσμα αυτός ο σημαντικός θεσμός των Κέντρων Πρόληψης, αργά και σταθερά να διαλύεται, όχι με αποφάσεις που στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη και υπεύθυνη γνώμη, αλλά με αδιαφορία και μη εκπλήρωση των συμβατών υποχρεώσεων της πολιτείας που αφορούν στη χρηματοδότηση τους.

Τι και αν το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε το τελευταίο τρίμηνο του 2008 σειρά μέτρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμήν η εντύπωση ότι μπορεί να σταματήσει η αδιαφορία και η σιωπηλή υπονόμευση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης;

Το αποτέλεσμα, σήμερα, εξακολουθεί και είναι μηδενικό.

Συγκεκριμένα από το Υπ. Υγείας εξαγγέλθηκε:

Η άμεση υπογραφή νέας 5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης 2009-2013 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΕΤΑΑ. Α.Ε.
Η εξασφάλιση της προβλεπόμενης από τη νέα σύμβαση ετήσιας επιχορήγησης (ύψους 10 εκ. ευρώ) των Κέντρων πρόληψης από πλευράς του Υπουργείο Υγείας, μέσω ειδικού κωδικού του κρατικού προϋπολογισμού
Η άμεση απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης ποσών που οφείλονται από το Υπουργείο Υγείας από τα 2006 και 2007, ύψους 5, 4 εκ. Ευρώ, με προοπτική την τάχιστη αποπληρωμή όλου του χρέους (12 εκ) με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Αντί όλων αυτών:

Δόθηκαν μόνο 2 εκ. Ευρώ τον Δεκέμβρη του 2008, μένουν δηλαδή άλλα 3,4 από αυτά που «ήταν να δοθούν άμεσα» και άλλα 6,5 περίπου για το 2008.
Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ειδικός ΚΩΔΙΚΟΣ για τα Κέντρα Πρόληψης σχετικά με τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας μέσω Ο.ΚΑ.ΝΑ., ούτε για τα χρέη, ούτε για την χρηματοδότηση του 2009.
Δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση, παρά τις συνεχείς προφορικές διαβεβαιώσεις. Αλλά ακόμα και όταν υπογραφεί υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορέσει να τηρηθεί από πλευράς ΟΚΑΝΑ, μια και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2009, φτάνει μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, ποσό που μόλις και μετά βίας επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την εξόφληση των οφειλών του προς τα 72 Κ.Π.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να επικρατεί σε αυτούς εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, η οποία, ως είναι λογικό, επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία των εν λόγω δομών.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί:
- η εκ νέου υποχρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, με κίνδυνο νέας διακοπής της λειτουργίας του,
- η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης που λειτουργούσε με ευθύνη του ΕΠΙΨΥ, από τον Οκτώβριο 2006, λόγω μη χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας.

γίνεται ξεκάθαρο πως τα τελευταία 5 χρόνια έχει υπάρξει μια πλήρης απορρύθμιση όλων των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων για την πρόληψη και καταπολέμηση των ναρκωτικών και πως δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εθνική αντιναρκωτική πολιτική.
Κατόπιν των ανωτέρω
Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για την απουσία μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής καταπολέμησης των ναρκωτικών.
2. Για την ανυπαρξία Εθνικού Σχεδίου Δράσης καταπολέμησης των ναρκωτικών επί 5 ολόκληρα χρόνια.
3. Για τη μη έκδοση του Π.Δ. για τα θεραπευτικά προγράμματα.
4. Για την αύξηση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης.
5. Για την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, τη μη απόδοση των οφειλόμενων σε αυτά, τη μη πρόβλεψη ειδικού κωδικού στο προϋπολογισμό για τα Κέντρα Πρόληψης.
6. Για τη μη υπογραφή της νέας πενταετής σύμβασης, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ.
7. Για την συνειδητή υποχρηματοδότηση όλων των μονάδων που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.
8. Για την μη ανάπτυξη νέων στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, με συνέπεια περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και η νότια Πελοπόννησος να μην καλύπτονται από τέτοια προγράμματα.
9. Για το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων χρηστών, που είναι στάσιμο.
10. Για την μη προώθηση των δράσεων επαγγελματικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη που καρκινοβατεί


Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: