Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δέλτιο Τύπου συμμετοχής στην Γενική Απεργία 2/4/09

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Αχαρνές, 31/03/2009


Διεύθυνση Γραμματείας
Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Δήμων Αχαρνών – Θρακομακεδόνων “Διέξοδος”
Ταχ.Δ/νση: Πλ. Αγ.Νικολάου 3
Αχαρνές, Τ.Κ. 13671
Τηλ.: 210-24.09.015
Fax : 210-24.09.016
Email: diexod@otenet.gr
prolipsiworkers@yahoo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης της χώρας χαιρετίζουμε τη Γενική Απεργία ως πεδίο ενεργητικής άσκησης της συλλογικότητας και αλληλεγγύης των εργαζόμενων τάξεων, ως κοινωνικό μέσο προστασίας και διεύρυνσης των δια της αγωνιστικής ενότητας κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Έχοντας στο ενεργητικό μας χρόνια προσφοράς δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις τοπικές κοινωνίες, η οποία περιλαμβάνει και την κατανόηση (εκ μέρους ολοένα ευρύτερων κομματιών των πληθυσμών) της χρήσης ουσιών ως συμπτώματος και της δομικής σύνδεσης των εξαρτήσεων εν γένει με κοινωνικούς και ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες, διεκδικούμε και δια της συμμετοχής μας στη Γενική Απεργία:
- Εργασία για όλους και όλες, με πλήρως καλυμμένες ασφαλιστικές εισφορές, στη βάση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σαφούς νομικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις. Πλήρης κατάργηση της ανεργίας (απροκάλυπτης και συγκαλυμμένης) εδώ και τώρα. Αυξημένοι, αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες.
- Υπολογισμός χρηματικού ύψους και χρονικών ορίων συντάξεων στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και αναγκών, όχι στη βάση αύξησης ή διατήρησης των ποσοστών κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυξημένη συμμετοχή των εργοδοτών στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
- Τα χρήματα των φορολογουμένων εργαζομένων να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη δημόσιων αναγκών, όχι ως φιλοδώρημα στους ιδιοκτήτες τραπεζών ή εταιρειών του «παραγωγικού τομέα» της οικονομίας.
- Δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και ποιοτική, αξιοπρεπής ζωή για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, φύλου, εθνικότητας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Άμεση παύση της μετατροπής δημόσιων αγαθών σε επικερδή εμπορεύματα. Διατήρηση και αναβάθμιση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, επαρκή στελέχωσή τους και σταθερή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Δικτύωση των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με στόχο την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών της χώρας και όχι την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, την τεχνοκρατική και ευκαιριακή διαχείριση παροδικών ευρωπαϊκών κονδυλίων ή την παγίωση άλλων αντικοινωνικών συμφερόντων.
Βιώνοντας κι εμείς, μαζί με τα πλατιά κομμάτια της εργαζόμενης κοινωνίας, τα σκληρά αποτελέσματα των εγχώριων και υπερεθνικών πολιτικών οπισθοδρόμησης σε σχέση με τους παραπάνω αντικειμενικούς σκοπούς, απαιτούμε:
- Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες μας με καταβολή των σωρευμένων χρεών τους (12.000.000€), ώστε να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος/-η απλήρωτος/-η, καμία ασφαλιστική εισφορά σε εκκρεμότητα, κανένα Κέντρο υπό διάλυση. Η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλουν άμεσα τις οφειλές τους για το 2009, παύοντας να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα απόσυρσης την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Οι διευθύνσεις των προαναφερόμενων Υπουργείων και κρατικών φορέων και η Κυβέρνηση της χώρας να πάρουν ξεκάθαρη θέση δημοσίως αναφορικά με το ζήτημα της αναγκαιότητας συγκεκριμένων, ποιοτικά ενημερωμένων και πρακτικά υποστηριγμένων Προγραμμάτων Πρόληψης στην Ελλάδα.
- Να τοποθετηθούν όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς, με πρώτη υπεύθυνη την Κυβέρνηση της χώρας, άμεσα, με συγκεκριμένες προτάσεις επί του καίριου ζητήματος του καθορισμού του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης: Ώστε να αναβαθμιστούν ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης και οι υπηρεσίες τους, διασφαλίζοντας την ικανή στελέχωσή τους, κατοχυρώνοντας τα ως μόνιμες δομές, με πάγια επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να οριστεί επακριβώς και άμεσα ένα πλαίσιο ειδικής εκπαίδευσης, επιστημονικής εποπτείας και υποστήριξης, που θα βοηθήσει την ανασύνταξη των Κέντρων και την έξοδό τους από την κατάσταση, στην οποία ίδια η Πολιτεία τα σωριάζει, το ένα μετά το άλλο.
- Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως λευκή επιταγή αναλγησίας και κυνισμού: Η οικονομική κρίση εντείνει την αβεβαιότητα, διευρύνει και βαθαίνει τα κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά ρήγματα και, κατά συνέπεια, τη συχνότητα και την ένταση της προσφυγής κομματιών του πληθυσμού σε χρήση ουσιών, την αύξηση των εξαρτητικών συμπεριφορών εν γένει, όπως επίσης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Οι κατασταλτικές μέθοδοι - και μάλιστα διευρυνόμενες σε ολοένα περισσότερα επίπεδα της καθημερινότητας - δρουν επιβαρυντικά, ενισχυτικά των αιτίων εξάρτησης και συνιστούν οι ίδιες ζοφερές, κοινωνικά επικίνδυνες μορφές εξάρτησης από τον τρόμο, τη μισαλλοδοξία, τη βία (καθαγιασμένη και μη) και τους φορείς άσκησής της.
Καλούμε, σε συνέχεια και ως αναπόσπαστο κομμάτι των έως σήμερα κινητοποιήσεων του Σωματείου μας: Όλους και όλες τους/τις συναδέλφους των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας και όλους τους εργαζόμενους, με τους οποίους συναντούμαστε καθημερινά στο πλαίσιο των επιστημονικών παρεμβάσεών μας, να συμμετέχουν μαζικά στην Πανεργατική Απεργία της Πέμπτης, 2 Απριλίου. Θα σταθούμε, έτσι, στο ύψος των απαιτήσεων της σχέσης μας, η οποία στηρίζεται στον αγώνα για ενεργητική, ποιοτική ζωή όλων, παρ’ όλα τα εμπόδια, τα οποία καθημερινά παλεύουμε να ανατρέψουμε ως ουσιαστικοί συνδιαμορφωτές της Πρόληψης.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: