Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΟΚΑΝΑ Απειλή λουκέτου στα κέντρα πρόληψης



Από την εφημερίδα Μακεδονία
Χρέη εκατομμυρίων ευρώ απειλούν τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.
Την απαξίωση της πρόληψης στη δράση κατά των ναρκωτικών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των κέντρων.

Της Μαρίας Τερζούδη
Τα κέντρα ανέρχονται σε 72 σε ολόκληρη τη χώρα, συστήνονται ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες από τους κατά τόπους δήμους και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και χρηματοδοτούνται κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΚΕ και κατά 50% από το υπουργείο Υγείας. “ΜΠΑΛΑΚΙ” ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
“Τα τελευταία τρία χρόνια το 35% του προσωπικού πανελλαδικά έχει αποχωρήσει για οικονομικούς λόγους, ενώ τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται”, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης Αλέξανδρος Σταθακιός. Όπως διευκρινίζει, τα χρέη του υπουργείου Υγείας για τα έτη 2007 και 2008 ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου τέσσερα εκατ. πρέπει να καταβληθούν έως τον Μάιο για ανάγκες του τρέχοντος έτους.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ κατέβαλε πρόσφατα μέρος παλαιότερων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε περίπου τρία εκατ. ευρώ, ενώ συνήθης τακτική της είναι η μη καταβολή ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο Υγείας.
“Η τακτική αυτή, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά μοιάζει μια κλωτσιά που μας σπρώχνει παρακάτω”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου.
ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ
Σε πολλά κέντρα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έως και επτά μήνες, ενώ, πέρα από τους μισθούς, εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των τελευταίων δύο ετών και τα πρόστιμα που αυτό συνεπάγεται, την καταβολή ενοικίων, ακόμα και βασικά έξοδα μετακίνησης του προσωπικού στην επαρχία.
Τα συσσωρευμένα χρέη απειλούν τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης με πρόσφατο παράδειγμα το κέντρο της Κω, από το οποίο αποχώρησε ο δήμος. Τελικά, μετά από πιέσεις και αφού η νομαρχία ανέλαβε μέρος των εξόδων, το κλείσιμο του κέντρου αποφεύχθηκε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων, το 2008 τα Κέντρα Πρόληψης λειτούργησαν ουσιαστικά χωρίς χρηματοδότηση, επιβιώνοντας με εισφορές άλλων μελών και φορέων όπως τα επιμελητήρια, η εκκλησία, οι νομαρχίες και οι ενώσεις γονέων. Το ελληνικό παράδοξο Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε επίπεδο πρόληψης κατά των ναρκωτικών αναγνωρίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσοντάς την μεταξύ των τριών χωρών με το αποτελεσματικότερο έργο, μαζί με την Ισπανία και την Αυστρία. “Συνεργαζόμαστε με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο όσον αφορά την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, το έργο μας αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται”, αναφέρει η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης “Ελπίδα”, Γεωργία Γκιούρκα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κέντρο πρόληψης, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ δήμοι και απασχολούνται συνολικά μόνο επτά άτομα, το 2008 βραβεύτηκε από τον αρμόδιο για τα ναρκωτικά ευρωπαϊκό φορέα για το πρόγραμμα “Resist”, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για εφήβους, οι οποίοι καθόριζαν την τροπή και το σενάριό του ανάλογα με τις δικές τους επιλογές.
Μεταξύ 35 διαγωνιζόμενων κρατών, το συγκεκριμένο παιχνίδι κέρδισε ένα από τα τρία βραβεία για καινοτόμα προϊόντα πρόληψης που απευθύνονται σε νέους. “Παρόλα τα τεράστια προβλήματα, τα Κέντρα Πρόληψης είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, το έργο μας απαξιώνεται και οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Δεν έχουμε κανένα μέσο πίεσης κι έτσι ζούμε σε ομηρία. Θα έλεγε κανείς ότι το κράτος επιλέγει να δημιουργεί ναρκομανείς”, καταλήγει η κ. Γκιούρκα.
Απρ 17, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: