Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

EΛΛAΔA

Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-05-09

 

24ωρη απεργία ΟΚΑΝΑ

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, που διαμαρτύρονται για τις σοβαρές καθυστερήσεις εκ μέρους του υπουργείου Υγείας στη χρηματοδότηση των Κέντρων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ οφείλουν στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά στις υποχρεώσεις τους –βάσει συμβάσεων και αυστηρά προϋπολογισμένων και προεγκεκριμένων δαπανών– από το 2006 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, τα Κέντρα Πρόληψης στην πλειονότητά τους έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές (σε ορισμένες περιπτώσεις σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο και των 18 μηνών), αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο έξωσης και αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς του Απριλίου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης προγραμματίζει για το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης (10 π. μ.) συγκέντρωση - διαμαρτυρία στα Προπύλαια και εν συνεχεία πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_09/05/2009_314026

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υπουργείο, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ «ξέχασαν» τα κονδύλια για πρόληψη

24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου των εργαζομένων στα 72 Κέντρα

Οργή για τη χρησιμοποίηση της οικονομικής κρίσης ως προσχήματος αποκήρυξης εκ μέρους της πολιτείας των ελάχιστων προνοιακών της καθηκόντων έναντι των πολιτών εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στα 72 Κέντρα Πρόληψης, στα οποία και ενώ βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του 2009 το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν να χρωστούν 13 εκατομμύρια ευρώ παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.

Ούτε καν η πρώτη δόση χρηματοδότησης για το 2009 (Μάρτιος), βάσει της νέας προγραμματικής σύμβασης η οποία υπογράφηκε κατόπιν έντονων πιέσεων, δεν έχει καταβληθεί. Ενώπιον αυτής της κατάστασης και θεωρώντας ότι εμπαίζεται, το Σωματείο κηρύττει 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία και πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή την Τετάρτη 13 Μαΐου.

Ανάμεσα στα αιτήματα, πέραν βέβαια της άμεσης καταβολής των από κοινού χρεωστούμενων του υπουργείου Υγείας-ΟΚΑΝΑ, είναι και το αίτημα υποστήριξής τους από τη συνυπόχρεη ΚΕΔΚΕ τόσο σε επίπεδο πίεσης προς την πολιτεία όσο και στη δίχως καθυστέρηση κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων για το 2009. Η ΚΕΔΚΕ στα τέλη του Απρίλη προβλεπόταν να καταβάλει μέρος της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, ωστόσο έλαβε απόφαση να μην το κάνει με πρόσχημα τις οφειλές του υπουργείου Υγείας. «Ως εργαζόμενοι, ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη πρόληψης, υπενθυμίζουμε, έχοντας το παράδειγμα του 2008, πως η ίδια στάση της ΚΕΔΚΕ δεν έφερε καμία αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση του υπ. Υγείας. Αντίθετα, δημιούργησε στα περισσότερα Κέντρα πρόβλημα ακάλυπτων ασφαλιστικών εισφορών που φτάνουν σε βάθος χρόνου τους 18 μήνες».

Τώρα πλέον επικρατεί παντελής έλλειψη εκπαίδευσης των στελεχών πρόληψης, που οι εργαζόμενοι ζητούν να ανατραπεί άμεσα σημειώνοντας: «Η άρνηση της εκπαίδευσής μας είναι ένα ακόμη δείγμα του βαθμού υπευθυνότητας της πολιτείας έναντι των αναγκών των τοπικών κοινωνιών για ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Ν.Γ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2009-05-07&id=41892 

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στα Κέντρα Πρόληψης του Ο.ΚΑ.ΝΑ

okanaΤην εγκατάλειψη από πλευράς υπουργείου Υγείας και του Ο.ΚΑ.ΝΑ η οποία οδηγεί σε υπολειτουργία και υποχρηματόδοτηση, με τις οφειλές να  φτάνουν τα 13 εκ. ευρώ, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας.

Το Σωματείο προχωρά σε κινητοποιήσεις και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Μαίου, στις 10 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωση περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί  στα 72 Κέντρα σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Ήπειρο ( Συμβουλευτικός Σταθμός στα Γιάννινα, Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» στη Θεσπρωτία και Κέντρα σε Άρτα και Πρέβεζα).Συνέχεια …

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 

Απλήρωτοι εδώ και 3 χρόνια οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

 

Την αδιαφορία των αρμοδίων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, τα οποία συνεχίζουν να υπολειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Τίμο Στραβοπόδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. οφείλουν από κοινού 13 εκατομμύρια ευρώ στα 72 Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, το ποσό που οφείλεται αφορά τις υποχρεώσεις τους -βάσει συμβάσεων και αυστηρά προϋπολογισμένων και προ-εγκεκριμένων δαπανών από το 2006, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009. Το υπουργείο Υγείας έχει στραφεί επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατά καιρούς έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των οφειλών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς τα Κέντρα Πρόληψης. Ωστόσο, η επιχορήγηση αυτή δεν καταβλήθηκε ποτέ.

Αντίστοιχη είναι και η στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία καθυστερεί την κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων για το 2009, ενώ δεν πιέζει την πολιτεία όσο θα έπρεπε. Η ΚΕΔΚΕ προβλεπόταν να καταβάλει στα τέλη του Απρίλη μέρος της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, ωστόσο αποφάσισε να μην το κάνει τελικά, με πρόσχημα τις οφειλές του υπουργείου Υγείας.

Ως αποτέλεσμα, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά και το πρόβλημα των ακάλυπτων ασφαλιστικών εισφορών φτάνουν σε βάθος χρόνου τους 18 μήνες. Επιπλέον, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης των στελεχών πρόληψης, κάτι το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν να ανατραπεί άμεσα.

Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας και πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, την Τετάρτη 13 Μαΐου.

http://www.tvxs.gr/v11094

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ το πρώτο blog της Χαλκιδικής 

http://respentza.blogspot.com/2009/05/blog-post_3580.html

http://www.mykefalonia.com/modules/news/article.php?storyid=9492

http://entasifm.org/index.php/eidiseis/aplirotoi-edo-kai-3-xronia-oi-ergazomenoi-sta-kentra-prolipsis-tou-okana.html

http://www.epikoinonia-arg.gr/html/content/view/7550/86/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: