Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ελευθερία δεν είναι να μπορείς να φτιάχνεσαι…

Με αφορμή το ναρκω-φεστιβάλ (συγκεκριμένα, το 5ο “Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ) που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον της Δυτικής Αθήνας, καλούμαστε καταρχάς ως πολίτες με κοινωνική ευαισθησία να κάνουμε ορισμένες σκέψεις, αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης που φέρει ο κοινωνικός μας ρόλος να διατυπώσουμε τη θέση μας απέναντι στο γεγονός αυτό.
Εκπλησσόμαστε (ή ίσως κι όχι, για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ…) από τη στάση της πολιτείας απέναντι σε μια τέτοια διοργάνωση, που άπτεται ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος, αυτού της εξάρτησης από ουσίες, τη στιγμή που η επίσημη πολιτική της δε δείχνει το αντίστοιχο ενδιαφέρον, παροπλίζει και μποϊκοτάρει ουσιαστικά το έργο των επίσημων κρατικών φορέων που ασχολούνται με τα θέματα εξάρτησης, όπως τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία σταθερά υποχρηματοδοτεί, ή τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία απονευρώνει προκειμένου να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες!!
Ειδικότερα όσον αφορά στα Κέντρα Πρόληψης, αποτελούν φορείς που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να υψώσουν αναχώματα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, αυτό των εξαρτήσεων. Παρόλα αυτά, η ανταμοιβή της πολιτείας για το κοινωνικό τους έργο, είναι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από κοινού με τον ΟΚΑΝΑ να οφείλουν 13 εκατομμύρια ευρώ στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, ανάμεσά τους και στο Κέντρο Πρόληψης του νησιού μας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι πολλοί εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα να δουλεύουν απλήρωτοι, και τα Κέντρα Πρόληψης να απειλούνται με οριστικό κλείσιμο!
Επιπλέον, παίρνουμε θέση ενάντια σ’ αυτήν τη διοργάνωση, η οποία δίνει βήμα για την προβολή της ναρκω-κουλτούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι πρόκληση και ύβρις κοινωνική, τη στιγμή που οι νέοι στερούνται την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών και δικαιωμάτων τους. Η νεολαία που δεν μπορεί να απολαύσει υποδομές για εκπαίδευση, άθληση, ψυχαγωγία, δεν έχει ανάγκη από πάρκα που θα διοργανώνονται τέτοια φεστιβάλ. Από τους νέους που μορφώνονται, ή δουλεύουν κάτω από δύσκολους όρους, που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση ή δημιουργία δε λείπουν οι ναρκωτικές ουσίες, αλλά τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή, μια ζωή με αξίες, αξιοπρέπεια, που να σέβεται και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά τους!
Εκτός των άλλων, καταδικαστέο είναι και το ίδιο το θέμα της διοργάνωσης, καθώς αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στις εξαρτήσεις όταν μιλά για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά»! Δεν υπάρχουν «σκληρά»και «μαλακά» αίτια για να οδηγηθεί ένας νέος στην εξάρτηση. Τα αίτια είναι ενιαία κι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η σημερινή κοινωνία, η οποία οδηγεί σε απαξίωση τα όνειρα και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.
…Και για να προλάβουμε τους θιασώτες των θεωριών περί «ελευθερίας», «ελεύθερης έκφρασης» κλπ, να ξεκαθαρίσουμε ότι ελευθερία δε σημαίνει να έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις «ελεύθερα» (;;) το δρόμο της σκλαβιάς και της φυγής μέσα από μια εξάρτηση! Ελευθερία είναι να ‘χεις ολόπλευρη μόρφωση, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες, ελεύθερο χρόνο, ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, πολιτισμό, αθλητισμό!
Και βέβαια, ούτε και στέκει το επιχείρημα κάποιων ότι δήθεν η άρση της απαγόρευσης των ναρκωτικών (ορισμένων ή όλων)/καταστολής θα σημάνει μια πιο ανθρώπινη στάση απέναντι στο χρήστη! Πραγματική στήριξη απέναντι στο χρήστη θα υπάρξει μόνο όταν αρθούν τα κοινωνικά αδιέξοδα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε νέος σήμερα, κι από την παροχή μέσα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δωρεάν κι ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχοθεραπευτικής στήριξης σε χρήστες ουσιών. Τότε μόνο ο νέος δε θα έχει την ανάγκη να επιλέξει το δρόμο της φυγής από τη ζωή, μέσω της εξάρτησης και η Πολιτεία θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους νέους!
Οι νέοι αλλά και συνολικά η κοινωνία μας έχουν ανάγκη όχι από μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά, αλλά από μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και από εξαρτήσεις!
Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα!
Λέμε ναι στη ζωή!

http://www.dimokratiki.org/?p=8911


Δεν υπάρχουν σχόλια: