Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Εξάρτηση από.... Υποσχέσεις Υπουργών..


Τετάρτη, 13 Μαϊ 2009
 | 
Γιώργος Τσαντίκος

Οι συμβουλευτικοί σταθμοί «ψυχορραγούν»

Άλλη μια δομή υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, ενώ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος περιοδεύει ανά την Ελλάδα εγκαινιάζοντας δρόμους.

 Τα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών αντιμετωπίζουν την απειλή των άδειων ταμείων από τον προσεχή Ιούλιο και μετά, ενώ ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας τους χρωστούν ήδη περί τα 13 εκ. ευρώ.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης και τους συμβουλευτικούς σταθμούς, απεργούν, καθότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετό καιρό, ενώ υπουργείο και ΟΚΑΝΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις άμεσες και προεγκριμένες δαπάνες των 3 τελευταίων ετών.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε μια σύντομη συνάντηση με τους εκπροσώπους του συμβουλευτικού σταθμού, στους οποίους παρουσίασε το θέμα ως «τακτοποιημένο». Αυτό βέβαια, μόνο «τακτοποιημένο» δεν είναι, αφού ο Συμβουλευτικός Σταθμός μόνο μετά από πιέσεις κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να πάρει τα χρήματα που του όφειλε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο δήμος Ιωαννιτών.  Ο Δήμος είχε να καταβάλλει τα χρήματα εδώ και μια οκταετία στον Συμβουλευτικό Σταθμό και μετά από άπειρες αναβολές (μέχρι και στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης προχώρησε ο Δήμος, παρότι είναι ντε φάκτο συμβεβλημένος με τον Σταθμό), μόλις πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε η επιταγή με χρηματικό ποσό. Και η περίπτωση των Ιωαννίνων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… καλύτερη σε σύγκριση με άλλες. Υπάρχουν πόλεις όπου οι σταθμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στέγασης, μια και δεν έχουν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους.

«Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων

Μόλις πριν από δύο μήνες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, για τις αποπληρωμές των χρωστούμενων και για το «σχέδιο» για τη συνέχεια της λειτουργίας των 72 κέντρων σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σταθμού Ιωαννίνων Στέφανος Τζιμογιάννης τονίζει στον «Η.Α» ότι η υπόθεση της χρηματοδότησης «έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείων και υπευθύνων. Το υπουργείο Υγείας ζητάει χρήματα από το υπουργείο Οικονομίας, αυτό αρνείται κ.ο.κ.».
Το ίδιο επισημαίνει και το σωματείο των εργαζόμενων στους συμβουλευτικούς σταθμούς όλης της χώρας. «Η πλειοψηφία των κέντρων πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές σε βάθος χρόνου και πλέον των 18 μηνών, να αντιμετωπίζουν εξώσεις από τις εγκαταστάσεις τους και να αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς Απριλίου».
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η σημερινή απεργία είναι προειδοποιητική και ζητούν να καταβάλλει άμεσα το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ τα 13 εκ. ευρώ που οφείλει στα κέντρα. Επίσης,  ζητούν από την ΚΕΔΚΕ να στηρίξει, ασκώντας πίεση στην Πολιτεία, αλλά να καλύψει και τις δικές της υποχρεώσεις για το τρέχον έτος. Οι εργαζόμενοι έχουν συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί στα Προπύλαια

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: