Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Αποδελτίωση Τύπου

Απλήρωτοι για το 2009 οι εργαζόμενοι

Σε αδυναμία -ή μήπως σε παραλυσία;- βρίσκεται η πολιτεία σήμερα ώστε να κατανοήσει αυτό που ακόμη και ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν για την Ελλάδα.

Οτι δηλαδή τα 72 Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων χτίζουν συστηματικά στις τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα εδώ και πάνω από 10 χρόνια μια αντιναρκωτική παιδεία στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν στη διάχυτη κουλτούρα της χρήσης ουσιών.

Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του 2009, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν εξοφλεί τα χρέη του που ανάγονται στο 2006 και φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά φαίνεται ότι φοβάται καν να αγγίξει το θέμα, αφού δεν έχει δώσει ούτε σεντ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής του υποχρέωσης για το 2009, η οποία πηγάζει από τη νέα πενταετή προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε πριν από την εκπνοή του 2008.

«Η σύμβαση αυτή μάλλον πρέπει να κρατηθεί για μουσειακούς λόγους ως μνημείο αναξιοπιστίας. Οι κρατούντες σήμερα, τελευταίοι απ' όλους, δεν έχουν αντιληφθεί το νόημα των υπηρεσιών δημόσιας και δωρεάν ψυχοκοινωνικής στήριξης, που είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Τακτική που εξάλλου κάνουν για κάθε προνοιακό ζήτημα: από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" έως το "Ψυχαργώς"» είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Τίμος Στραβοπόδης.

 Ζήτησε να σταματήσει ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση που έχει κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους και το όλο κοινωνικό προνοιακό θέμα, ρίχνοντας τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που αποδεικνύεται και από την άρνηση του υπ. Οικονομικών και παραπομπή σε «οικείους κωδικούς» του υπ. Υγείας σε αίτημα του κ. Αβραμόπουλου (18/3/2009 - αρ.πρωτοκόλλου 37986) που ζητούσε 3,4 εκατομμύρια ευρώ για το χρέος 2006-2007 του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης.

Σειρά συναντήσεων με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων είχαν προχθές στη Βουλή οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

Όμως μικρές είναι οι προσδοκίες τους ύστερα από τόσα χρόνια απαξίωσης και οικονομικού εξανδραποδισμού, που όπως είπαν «δεν θα επιτρέψουμε να μας απαξιώσουν ώστε να πέσουμε σαν ώριμο φρούτο. Αυτή δεν είναι μια δουλίτσα που μας βόλεψε, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και οι περιστάσεις. Είναι όνειρο για μια άλλη κοινωνία, μέσα από την κοινωνία αλλά και έργο ζωής και σαν τέτοιο θα τους υποχρεώσουμε να το αντιληφθούν όσο και αν νομίζουν ότι ξεφεύγουν σαν τα χέλια».

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=44393

  

 

ΟΚΑΝΑ Πνιγμένα στα χρέη τα κέντρα πρόληψης

Εκτυπώσιμη σελίδα

 

Απαξίωση του έργου τους και σκόπιμη εγκατάλειψη του θεσμού των κέντρων πρόληψης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι πραγματοποιώντας προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργία.

 

Της Μαρίας Τερζούδη

Τα 72 κέντρα πρόληψης της χώρας ασφυκτιούν. Τα χρέη του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ από το 2006 έως το 2009 φτάνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΚΕΔΚΕ ως κατά το νόμο συγχρηματοδότης καθυστερεί την καταβολή των οφειλών της για το 2009, προκειμένου να ασκήσει πίεση στο υπουργείο. Αποτέλεσμα της διαμάχης των φορέων είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση των κέντρων και η υποβάθμισή τους. Σε πολλά από αυτά οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έως και επτά μήνες, οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη από λειτουργικά έξοδα, όπως τα ενοίκια, διογκώνονται. Επιπλέον προβληματική είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων, η οποία τυπικά αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΚΑΝΑ.


“ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΕΘΑΔΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ”
“Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ακόμη και το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ που ζήτησε το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη μέρους των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης δεν εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουμε χρηματοδότηση από πουθενά”, αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης Τίμος Στραβοπόδης. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει, για πολιτική επιλογή. “Τα κέντρα δεν χρηματοδοτούνται και οδηγούνται στο λουκέτο. Βλέπετε, το έργο τους αργεί να φανεί, δεν είναι ο θεσμός που θα ʽανεβάσειʼ το υπουργείο και θα εντυπωσιάσει, όπως οι μονάδες υποκατάστατων (π.χ. μεθαδόνης)”, υπογραμμίζει.

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κέντρα αποτελούν μοναδικό φορέα πρόληψης, ενώ χαρακτηριστικές είναι η ευρεία αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες και η αναγνώριση του έργου τους, το οποίο επανειλημμένα έχει τύχει ευρωπαϊκών διακρίσεων. “Δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Μέσα στο καλοκαίρι, οπότε σε πολλά κέντρα τα χρήματα τελειώνουν, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα είναι μαζικό φαινόμενο”, τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου Ανδρέας Τσούνης.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει συνάντηση με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Βασίλη Ριζά, ενώ τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζονται επαφές με πολιτικά κόμματα, φορείς και την αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Βενιζέλος Β.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/05/2009

Σε θύματα του κακόγουστου και προκλητικού θεάτρου που παίζει η κυβέρνηση εις βάρος των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μετατραπεί πλέον οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των Κέντρων.

Στο φόντο της οφθαλμοφανούς εγκατάλειψης του θεσμού εκ μέρους της κυβέρνησης το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται σε πλήρη αδυναμία να καλύψει τα χρέη του προς τα Κέντρα Πρόληψης, χρέη που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να χορηγήσει τις αναγκαίες έκτακτες επιχορηγήσεις στο υπουργείο Υγείας...

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος απέστειλε στις 18 Μαρτίου 2009 νέο έγγραφό του, με αριθμό πρωτοκόλλου 37986, προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με το οποίο ζητεί έκτακτη επιχορήγηση 3,4 εκατ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη των ετών 2006 και 2007 προς τα Κέντρα Πρόληψης και 500.000 ευρώ για να καλυφθούν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις προς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, αρνείται έως σήμερα να χορηγήσει την έκτακτη επιχορήγηση και συστήνει στο υπουργείο Υγείας να...  μετακινήσει κονδύλια από άλλους κωδικούς του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του!

Αυτά κατήγγειλαν χθες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου του πανελλαδικού σωματείου στελεχών πρόληψης και τόνισαν ότι "η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κωφεύει. Δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει κατάματα το πρόβλημα. Η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση, είναι και εκπαίδευση".

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης πραγματοποίησαν προχθές νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τη σωτηρία της πρόληψης και των Κέντρων, ενώ συμπαράσταση στον αγώνα τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω" Κατ. Μάτσα και ο σύλλογος εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Μαλλιώρη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ά. Φιλίνη, η Κατ. Μάτσα, η πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης του δήμου Αθηναίων Β. Τριφύλη, καθώς και ο υπεύθυνος Τύπου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κ. Κωνσταντέλος.

   

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις

Η απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν ποικιλόμορφα τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, διατυπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σωματείο Στελεχών Κέντρων Πρόληψης. «Η φιλοσοφία μας για την Πρόληψη δε βασίζεται σε μια νεφελώδη και αόριστη έννοια. Η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση, μόνο ευαισθητοποίηση. Είναι και εκπαίδευση εκείνων που δεν εμπλέκονται στη χρήση, είναι ο στόχος μας να εμφυσήσουμε στους νέους κουλτούρα αντίστασης απέναντι στην κουλτούρα χρήσης», επισήμανε ο Π. Τριανταφύλλου, εκπροσωπώντας την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας (έχουν αναλάβει το 50% της χρηματοδότησης των ΚΠ), καθώς οφείλουν στα Κέντρα τη συνεισφορά τους για τα έτη 2007, 2008 και 2009 (περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ). Ενώ η σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών (έχουν αναλάβει το άλλο 50% της χρηματοδότησης), αφού έληξε τυπικά στο τέλος του 2007, ανανεώθηκε μετά από πολλές πιέσεις και αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική υποχρηματοδότηση και το θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο ιδρύθηκαν τα ΚΠ, οδηγεί στη διάλυσή τους. Ηδη, τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα, αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και, φυσικά, οι συνέπειες για τα ΚΠ δεν αφορούν μόνο τους 400 εργαζόμενους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, αφού και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η δράση των ΚΠ που αφορά τη μείωση της ζήτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών, μέσα από μακροπρόθεσμα κυρίως προγράμματα που απευθύνονται σε εφήβους, νέους, οικογένειες, σχολικές κοινότητες.

Το ζήτημα είναι πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές, που οδήγησαν τους ίδιους, αλλά και την πρόληψη στη σημερινή ζοφερή κατάσταση που βιώνουν. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - τις οποίες υλοποιούν και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - και που οφείλουν να αντιπαλέψουν ενώνοντας τις φωνές τους, με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Παρασκευή 15 Μάη 2009 Σελίδα 25

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5085656&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3

 

«Οδηγούν την πρόληψη σε λουκέτο»

«Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, μοιράστε μεθαδόνη και χτίστε φυλακές», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων

 

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

 

«Η πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και την ποιότητα ζωής». Με τα πανό και πορευόμενοι μέχρι τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) έστειλαν χτες το πρωί το δικό τους, ξεκάθαρο, μήνυμα: «Την πρόληψη ρημάξατε και όλες τις δομές, μοιράστε μεθάδονες και ανοίξτε φυλακές». Είναι το μήνυμα 400 εργαζομένων απέναντι σε πολιτικές αποφάσεις, προσαρμοσμένες πλήρως στις ντιρεκτίβες της ΕΕ - που έχουν εφαρμόσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει στηρίξει ο ΣΥΝ - τινάζοντας τις δομές πρόληψης στον αέρα, πριμοδοτώντας τη χορήγηση υποκαταστάτων, καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύοντας την πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και τις αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους και η Λούλα Καρατζά,υπεύθυνη του Τμήματος για τα ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Περίπου 400 εργαζόμενοι στα ΚΠ είναι κακοπληρωμένοι, πολλές φορές απλήρωτοι, δουλεύοντας με διάφορες σχέσεις ελαστικής εργασίας, πολιτικοί όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Η Πρόληψη είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε όλες τις εκφάνσεις πρέπει να είναι μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν φορέα που θα αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την κοινωνική επανένταξη. Οι ιδιώτες δε χωρούν στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Το ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά μόνο μέσα από την υποκατάσταση είναι ηλίου φαεινότερο και το χρησιμοποιεί, για να αποκτήσει και άλλους πολιτικούς ομήρους, τις οικογένειες τοξικομανών, τους ίδιους τους χρήστες, χορηγώντας δόσεις μεθαδόνης», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Με κροκοδείλια δάκρυα για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υποδέχτηκε τους εργαζόμενους αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ενώ ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. αναγνωρίζοντας στα λόγια τη σημασία της πρόληψης, τους παρέπεμψαν σε διακομματική συνεννόηση, διαφημίζοντας τις ...επερωτήσεις που έχουν καταθέσει! Αργότερα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΟΚΑΝΑ.

Η αναγκαιότητα παρεμβάσεων πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες αναδεικνύεται από την εικόνα που μετέφερε στον «Ρ», ο Νίκος Λάρδας, αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου και πρόεδρος του παραρτήματος Ικαρίας του ΕΣΥΝ, ο οποίος συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση, μιλώντας για «τη μεγάλη ανταπόκριση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών κατά τη διάρκεια προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης». Δεν περιοριζόμαστε απλώς στην έκφραση συμπαράστασης, αλλά διαθέτουμε και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ικαρίας, ποσά που δε μας περισσεύουν, ενώ θα έπρεπε να έχουν εξασφαλιστεί από το κράτος».

Πέμπτη 14 Μάη 2009 , Σελίδα 21

 http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5083621&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%91+%2B%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3

 

ΑΠΕΡΓΙΑ

Απαξίωση των κέντρων πρόληψης

«Οργισμένοι» δηλώνουν οι εργαζόμενοι της Διόδου από την συνεχή απαξίωση των κέντρων Πρόληψης. Το προσωπικό του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της υγείας, «Δίοδος» στη Ρόδο πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα στην απεργία που έχει κηρύξει το σωματείο των εργαζόμενων, αντιδρώντας στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες δομές.

Περισσότερα εδώ:

http://www.proodos.net/details.asp?ID=7778&catID=6

 

Κανένα οικονομικό πρόβλημα, προς το παρόν, στο Κέντρο Πρόληψης Καβάλας.

Τετάρτη 13 Μαϊου 2009

Την αποπληρωμή του ωφελούμενου ποσού που αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ διεκδίκησαν  οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογώνων ουσιών σε όλη τη χώρα με την 24ωρη πανελλαδική απεργία την οποία πραγματοποίησαν χθες. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 72 κέντρα πρόληψης. Στην Καβάλα οι εργαζόμενοι στο κέντρο είχαν προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Θανάση Βαφειάδη ότι θα λάβουν μέρος στην απεργία και έτσι έγινε. Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο της Καβάλας δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, διότι έχει καλυμμένα όλα τα λειτουργικά του έξοδα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, οι εργαζόμενοι σε αυτό μετείχαν στην απεργία ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα κέντρα πρόληψης σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Καβάλας φάνηκε να συνερίζετε τις απόψεις των εργαζομένων στα κέντρα τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να έχουν συμπληρωθεί περίπου 3 χρόνια από τότε που τα κέντα έλαβαν από το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ την τελευταία χρηματοδότηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την έλλειψη χρημάτων τα περισσότερα από τα κέντρα αυτά κάνουν ιδιαίτερως πολύ καλή δουλειά στην ελληνική περιφέρεια όπου και το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι τεράστιο παρά το ότι οι αρχές επιμένουν να το κρύβουν κάτω από το χαλί.

http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1242252626.php

 και άλλα δημοσιεύματα:

http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_33283_1.asp

 

http://www.anexarttitos.gr/article.asp?Aid=5931

 

http://www.arta-news.gr/v2/index.php?option=com_content&task=view&id=4488&Itemid=57

 

http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=64580

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: