Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Πρώτη διεθνώς η Ελλάδα στον εθισμό των νέων στο Ίντερνετ!


Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/05/2009
Τη θλιβερή πρώτη θέση κατέχει διεθνώς η χώρα μας στον εθισμό των νέων στο Ίντερνετ, και μάλιστα ενώ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου! Ο εθισμός των ανηλίκων στο διαδίκτυο φθάνει στη χώρα μας το 8,2% μεταξύ των εφήβων χρηστών, ενώ στη Νορβηγία φθάνει μόλις το 1,98%, στην Ιταλία το 5,4% , στην Νότια Κορέα το 1,6% και δύο έρευνες στην Κίνα δίνουν επιπολασμό 2,4% και 5,52% .

Αυτό τόνισαν χθες οι υπεύθυνοι της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας και της Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, με αφορμή το 6ο πανελλήνιο παιδοψυχιατρικό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 17 Μαϊου στην Αθήνα.

Όπως υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι των δύο αρμοδίων επιστημονικών φορέων, το πολύ υψηλό ποσοστό του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο ξεκίνησε κυρίως μέσα από την εμπειρική ενασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Έτσι, οι υπεύθυνοι των δύο φορέων πρότειναν την έγκαιρη εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μαθησιακή διαδικασία, προκειμένου η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες να λαμβάνει χώρα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών σημείων και συμπτωμάτων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας "Αγ. Σοφία" και το ειδικό ιατρείο στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο".

Περισσότεροι από 50 έφηβοι έχουν προσέλθει μέσα σε 18 μήνες στη ΜΕΥ με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, ενώ η λειτουργία του ειδικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ήδη έχει δεχθεί 25 εφήβους για εξέταση.

 

Το προφίλ του εθισμένου. το προφίλ του εθισμένου εφήβου αφορά αγόρια, στο σύνολο των περιπτώσεων, που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια, με μέσο όρο καθημερινής χρήσης τις 5,5 ώρες και μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια, ενώ είναι συχνές και οι επισκέψεις τους σε Ίντερνετ - καφέ. Όλοι διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις ευρυζωνική σύνδεση Ίντερνετ στο σπίτι τους.

Η καχεξία, λόγω των πολλών ωρών ενασχόλησης, η απομόνωση στο δωμάτιο του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη είναι τα πρώτα συμπτώματα ενός νέου που έχει εθισθεί στο διαδίκτυο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=457388

Δεν υπάρχουν σχόλια: