Σάββατο 16 Μαΐου 2009

"..Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας, που απλήρωτοι συνεχίζουν το έργο τους.."



•Απαιτούν επίλυση των θεσμικών και οικονομικών τους προβλημάτων
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης σήμερα 13 Μάη και στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί από τους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, η πλειοψηφία των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 18 μήνες, πολλά αντιμετωπίζουν εξώσεις από τις εγκαταστάσεις τους και σχεδόν όλα αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς του Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει, με την απαράδεκτη δικαιολογία πως δεν προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση. Αυτό έχει ως συνέπεια αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Πρόληψης να μη χρηματοδοτούνται από πουθενά. Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για αυτά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υλοποιούν το έργο και τις δράσεις τους στις τοπικές κοινότητες.
Μιλώντας η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Ροδόπης «Ορφέας» Σερικέ Σερήφ ανέφερε ότι τα χρόνια αιτήματα των εργαζομένων παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. «Δεν έχουν επιλυθεί ούτε τα θεσμικά ούτε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Απαιτούμε οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση να συνευρεθούμε στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυσή τους. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί για την κατάστασή μας και ενώ υπάρχουν κωδικοί βάσει των οποίων μπορεί να χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα δεν το κάνει. Εμείς, πρέπει να πω, ως Κέντρο πληρωνόμαστε κανονικά αλλά παρόλα αυτά απεργούμε για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους άλλων κέντρων που παρά το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι για μήνες συνεχίζουν να παρέχουν ακάθεκτα το έργο τους».
Συγκεκριμένα οι περίπου 400 εργαζόμενοι, οι οποίοι γίνονται τα τελευταία χρόνια μπαλάκι μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων απαιτούν: «Την άμεση καταβολή των από κοινού χρεών του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών τους αιτημάτων. Την άμεση ανατροπή της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των ΚΠ. Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών σε όλη τη χώρα εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης να επιλύσει τα θεσμικά και οικονομικά τους προβλήματα που εδώ και χρόνια τους απασχολούν.
Βρισκόμενοι στον πέμπτο μήνα του 2009, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης παρακολουθούμε με εντεινόμενο το αίσθημα οργής τη χρησιμοποίηση της οικονομικής κρίσης ως πρόσχημα αποκήρυξης εκ μέρους της Πολιτείας των ελάχιστων προνοιακών της καθηκόντων έναντι των πολιτών: τα Κέντρα Πρόληψης ως φορείς πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. οφείλουν από κοινού 13 εκατομμύρια ευρώ στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας. Το ποσό αφορά τις υποχρεώσεις τους- βάσει συμβάσεων και αυστηρά προϋπολογισμένων και προ-εγκεκριμένων δαπανών από το 2006 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Θεωρώντας ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κηρύττει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 13/05/2009, με αιτήματα:
1
Την άμεση καταβολή των από κοινού και εξ αδιαιρέτου χρεών Υπουργείου Υγείας-ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, με βάση τη νέα προγραμματική σύμβαση, που υπογράφηκε κατόπιν έντονων πιέσεων, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση της χρηματοδότησης για το 2009 (τον περασμένο Μάρτιο).
2
Την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών μας αιτημάτων, με την έναρξη σοβαρού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.
3
Την άμεση ανατροπή - εδώ και τώρα! - της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των Κ. Π. Η άρνηση της εκπαίδευσής μας είναι ένα ακόμη δείγμα του βαθμού υπευθυνότητας της Πολιτείας έναντι των αναγκών των τοπικών κοινωνιών για ποιοτικές, αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
4
Την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ τόσο σε επίπεδο πίεσης στην Πολιτεία όσο και την δίχως καθυστέρηση κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων για το 2009. Στα τέλη του Απρίλη που εξέπνευσε, προβλεπόταν για την ΚΕΔΚΕ να καταβάλει μέρος της χρηματοδότησης από τους Κ.Α.Π. για το 2009, ωστόσο έλαβε απόφαση να μην το κάνει, με πρόσχημα τις οφειλές του Υπουργείου Υγείας. Ως εργαζόμενοι, ως επιστημονικά και διοικητικά Στελέχη Πρόληψης, υπενθυμίζουμε, έχοντας υπόψη το παράδειγμα του 2008, ότι η ίδια στάση της ΚΕΔΚΕ ουδεμία αλλαγή επέφερε στην αδιάλλακτη πρακτική του Υπουργείου Υγείας.
Τα Κέντρα Πρόληψης αντλούν τη δύναμη τους από τις σχέσεις που δομούν με τις τοπικές κοινωνίες: η πολιτεία υποχρεούται να αναλάβει να βρει διέξοδο στο πρόβλημα χρηματοδότησης για την πρόληψη. Εμείς οι εργαζόμενοι, ξεκινάμε με φρέσκια ορμή, πατώντας στο έργο μας, το οποίο -παρά τις αντίξοες συνθήκες- συνεχίζουμε να υλοποιούμε στις τοπικές μας κοινότητες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να μας στηρίξουν και σε οικονομικό επίπεδο, αν και δεν είναι κύρια δική τους αυτή η ευθύνη».


Α.Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: