Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Τα κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου)


(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (26 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων, καθώς και την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα αυτό εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:


Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Όσον αφορά στον τομέα των εξαρτήσεων το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ήδη αρκετές πρωτοβουλίες. Να θυμίσω πριν μερικούς μήνες τη διαβούλευση που είχε γίνει σχετικά με φορείς παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πριν λίγες ημέρες έγινε με τον Τομέα Ψυχικής Υγείας στο ΙΣΤΑΜΕ μια σχετική διαβούλευση με τους φορείς. Σήμερα είναι κοντά μας ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα υγείας, ο κ. Φλωρίδης ο οποίος πρόκειται να μας πει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.
Κύριε Φλωρίδη έχετε το λόγο.


Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, είμαστε βέβαιοι ότι απ’ την κυβέρνηση θ’ ακούσουμε τα συνηθισμένα ευχολόγια. Όμως η πραγματικότητα της τελευταίας 5ετίας, είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, επειδή η κυβέρνηση εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια στον σημαντικό αυτόν τομέα που αφορά όλη την κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα: Αυτή τη στιγμή το σύνολο των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα, είναι στα όρια του να σταματήσει τη λειτουργία του. Ο λόγος, είναι ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάρα πολλούς μήνες και βεβαίως η κυβέρνηση δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Από την άλλη πλευρά ο ΟΚΑΝΑ, που παίζει έναν σημαντικό ρόλο ή θα έπρεπε να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της απεξάρτησης, υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής τις οποίες ο κ. Καραμανλής ως αντιπολίτευση υποσχέθηκε ότι θα εξαφανίσει, έχουν ανέλθει ήδη στον αριθμό των 5.000. Πάρα πολλοί τοξικομανείς δεν εμφανίζονται να δηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αφού καταλαβαίνουμε ότι μεσολαβεί χρόνος τουλάχιστον 5 ετών μέχρι να κληθούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και επομένως δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον, γιατί ο χρόνος είναι εξαιρετικά μακρύς.
Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα μηνών σε χιλιάδες εργαζομένους στον τομέα των δομών κατά των ναρκωτικών, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζει μια διαφημιστική εκστρατεία ύψος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για να διαφημίσει το θέμα των ναρκωτικών και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Θεωρούμε το γεγονός αυτό, εφ' όσον συμβαίνει και νομίζω ότι πράγματι είναι έτσι, εξαιρετικά απαράδεκτο.
Το ΠΑΣΟΚ ενόψει και της επερχόμενης κυβερνητικής αλλαγής, δεσμεύεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για το ζήτημα αυτό. Το πρώτο θέμα στο οποίο δεσμευόμαστε, είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεχή εκπαίδευση, στην αξιολόγηση και τη διαφάνεια των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το δεύτερο, είναι ότι επιθυμούμε να καλυφθεί συνολικά η χώρα, όπως έγινε σ’ έναν μεγάλο βαθμό όταν κυβερνούσαμε με τα κέντρα πρόληψης, η εκπαίδευση του προσωπικού για τα κέντρα αυτά, η οποία είναι αναγκαία. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε τι το δυνατό, όχι μόνο να κλείσει τα υπάρχοντα, αλλά και να μην εκπαιδεύει νέα στελέχη για το μέλλον.
Ο τρίτος στόχος του ΠΑΣΟΚ, είναι να ενισχύσουμε όλους τους Οργανισμούς που έχουν αποστολή ν’ αντιμετωπίσουν τη μάστιγα και κυρίως τα ζητήματα απεξάρτησης, έτσι ώστε να μπορέσει αυτή η τεράστια λίστα θανάτου, η τεράστια λίστα ντροπής να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τέταρτη δέσμευσή μας, είναι ότι έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για εναλλακτικά της φυλάκισης προγράμματα, που αφορά εξαρτημένους για μικροπαραβάσεις.
Και η πέμπτη δέσμευσή μας, είναι ότι χρειαζόμαστε δημόσια κάλυψη όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο της εκμετάλλευσης από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και, επαναλαμβάνω, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κ. Καραμανλή και όταν ήταν στην αντιπολίτευση και στην έναρξη της κυβερνητικής του θητείας, είναι οδυνηρή, είναι τραγική. Η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει συνολικά την ικανότητά της να κυβερνά, αλλά νομίζω ότι οι επιπτώσεις της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας και της ολιγωρίας της στο θέμα των εξαρτήσεων και ειδικά των ναρκωτικών, έχουν τραγικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7732475


article thumbnaiΞένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΚΕ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ τηλ.:210-2592163 fax: 210-2592156 e-mail: mailbox@gt.kke.gr ,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



Το ΚΚΕ απορρίπτει και αντιμάχεται την πολιτική νομιμοποίησης και διαχωρισμού των ναρκωτικών που μεθοδικά προωθούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και κόμματά της. Πρωτοστατεί και στηρίζει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Συμπαραστέκεται στον αγώνα των χρηστών και των οικογενειών τους για ουσιαστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.
Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, που λόγω των επιλογών της κυβέρνησης απαξιώνονται και οδηγούνται σε κλείσιμο.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι ένα καθαρά βιολογικό ή ιατρικό πρόβλημα. Τα ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζονται με πολιτικές διαχείρισης της βλάβης, την ιατρικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης. Είναι πολλοί οι παράγοντες που δημιουργούν και οξύνουν το πρόβλημα. Οι κύριες αιτίες του βρίσκονται στις ρίζες του απάνθρωπου ξεπερασμένου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που γεννά κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, σήψη, διαφθορά, ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καλλιεργεί αντιδραστικές αξίες και πρότυπα.
Η εκδήλωση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα των υπερσυσσωρευμένων κερδών και κεφαλαίων προερχόμενα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, οξύνει ακόμα περισσότερο τις αιτίες που τροφοδοτούν την εξάρτηση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ήδη διαπιστώνεται αύξηση της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα ναρκωτικά ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα παίρνουν πλέον επιδημικές διαστάσεις και αφορούν όλο και μικρότερες ηλικίες νέων ανθρώπων.

Μεγάλες ευθύνες για την όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών έχει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα εργάστηκαν στην κατεύθυνση συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στα ναρκωτικά, του συμβιβασμού και της αποδοχής τους. Μέσα από μια σειρά προσπαθειών, προεδρικών διαταγμάτων, ή «εθνικών σχεδίων δράσης» επιχειρούν:
- Να διαλύσουν τα κέντρα πρόληψης και τις όποιες προσπάθειες πρωτογενούς πρόληψης.
- Να ιδιωτικοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης.
- Να πριμοδοτήσουν την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας
- Να απαξιώσουν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και στην καλύτερη περίπτωση να τα αναγάγουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης της υποκατάστασης.
- Να φορτώσουν στις πλάτες του πολύπαθου λεγόμενου ΕΣΥ, την υποκατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες με την εκχώρηση της συνταγογράφησης των υποκατάστατων σε ιδιώτες γιατρούς. Με αρωγούς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους επιχειρείται για μια ακόμα φορά ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά, καθώς και η νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Αποκρύπτουν την αποτυχία του περίφημου ολλανδικού μοντέλου, την επικίνδυνη αύξηση της χρήσης κάνναβης, το πέρασμα από τη μια ουσία στην άλλη και στην πολυτοξικονομία.

Αυτή η πολιτική νομιμοποίησης και διαχωρισμού πρέπει να προσκρούσει στη λαϊκή και νεανική δράση και παρέμβαση.
Η αποτελεσματικότητα της πάλης κατά των ναρκωτικών συνδέεται και εξαρτάται άμεσα από την ανασύνταξη αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Από τη ριζοσπαστικοποίηση και τον μαζικό απεγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων από τα καπιταλιστικά ιδεολογήματα. Η ριζική αντιμετώπιση απαιτεί ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην εξουσία. Απαιτεί κατάργηση των μονοπωλίων, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες που σημείωσαν η Σοβιετική Ένωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη και στον τομέα αυτό, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που είχαν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αποδεικνύουν ότι η εξάρτηση και τα ναρκωτικά είναι δυνατό να εξαλειφθούν και δείχνουν το δρόμο για να το πετύχουμε.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε συστράτευση και πάλη για να αποσυρθεί τώρα το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης», για να διαμορφωθεί ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης, ικανό να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Να αυξηθούν τώρα οι κρατικές δαπάνες υπέρ των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης και έρευνας. Για πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανεξέταση των απεξαρτημένων.

ΑΘΗΝΑ 25/6/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7733373


(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών μας υπενθυμίζει τη δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Με τρομερές καθυστερήσεις σε μια εποχή που αποδομείται το ισχνό κοινωνικό κράτος, η κυβέρνηση ουσιαστικά αδιαφορεί για το πρόβλημα. Οι χρήστες ναρκωτικών και οι οικογένειές τους βρίσκονται όμηροι της δυστυχίας και συχνά των κυκλωμάτων εμπορίας, χωρίς ορατές εναλλακτικές λύσεις με κοινωνικές δομές υγείας και κοινωνική προστασία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση στην μάχη κατά των ναρκωτικών, στηριγμένη σε μέτρα πρόληψης, θεραπευτικό πλουραλισμό και πολιτικές κοινωνικής επανένταξης. Αντί γι’ αυτά έχουμε την εγκατάλειψη των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, την απουσία στρατηγικής για τη θεραπεία και τη μείωση της βλάβης και την πλήρη αδιαφορία για την επανένταξη των πρώην χρηστών στην κοινωνική ζωή. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα χρειάζεται πολιτικές διακομματικής συνεννόησης και τολμηρές επιλογές που υπερβαίνουν τα συντηρητικά στερεότυπα. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη».

Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7732073

Δεν υπάρχουν σχόλια: