Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

"Συνειδητή πολιτική επιλογή η απαξίωση της πρόληψης"


Σάββατο 27 Ιούνη 2009 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ «ΔΙΕΞΟΔΟ»

Συνειδητή πολιτική επιλογή η απαξίωση της πρόληψης

Με εργαζόμενους και εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή συζήτησε χτες, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών «να γίνει διεθνής μέρα καταδίκης κυρίαρχων πολιτικών απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι θέμα με το οποίο πρέπει να απασχοληθούν όλα τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και αυτό το κίνημα πρέπει να έχει βάση τη γειτονιά, το χώρο δουλειάς και βεβαίως τα βέλη πρέπει να πέφτουν κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική».

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια επίσκεψης και συζήτησης που είχε χτες με τους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Η Διέξοδος» στο Μενίδι και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Στο επίκεντρο της συζήτησης της Αλ. Παπαρήγα με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα τεράστια προβλήματα της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, η πολιτική των κυβερνήσεων που συντηρεί, διαχειρίζεται και διαιωνίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Τα προβλήματα οξύνονται

«Τα προβλήματα οξύνονται όσο περνάει ο καιρός δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση να λυθούν. Τα προβλήματα ξεκινούν απ' το σαθρό θεσμικό πλαίσιο, το ότι τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν ως Αστικές Εταιρίες, υποτίθεται με χρηματοδότηση κατά 50% από το υπουργείο Υγείας και κατά 50% απ' τους δήμους, μέσω της ΚΕΔΚΕ. Ο ΟΚΑΝΑ έχει να καταβάλει τη χρηματοδότηση από το 2006 και οφείλει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τις οφειλές της ΚΕΔΚΕ φτάνουν στα 15 εκατ. ευρώ. Μόνο στο δικό μας Κέντρο οφείλονται 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περικοπές δαπανών για παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα. Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους περίπου 150.000 κατοίκους των Αχαρνών και Θρακομακεδόνων που έχουν και ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες και ανάγκες», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου.

«Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για "πανηγύρια" και δε δίνονται στους επιστήμονες που παλεύουν ενάντια στα ναρκωτικά. Θέλουν να δώσουν την απεξάρτηση στους ιδιώτες και να κρατούν τα παιδιά μας αποχαυνωμένα», τόνισε ο Σπύρος Σαββίδης, διευθυντικά υπεύθυνος του Κέντρου. «Τι να πρωτοκάνουμε, όταν είμαστε πέντε εργαζόμενοι για 150.000 κατοίκους, έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας 100 σχολεία; Αλλά και όταν υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια; Οταν περιμένεις και αναρωτιέσαι θα πληρωθώ τον άλλο μήνα; Θα μπορώ να βγάλω τα έξοδά μου;», τόνισε εργαζόμενη του Κέντρου. «Εδώ και δυο χρόνια έκλεισε το Κέντρο Εκπαίδευσης των στελεχών της πρόληψης. Το 35% των στελεχών έχει παραιτηθεί απ' τα κέντρα πρόληψης και έτσι τα νέα στελέχη που μπαίνουν δεν παίρνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται», επισήμαναν οι εργαζόμενοι.

Υπάρχει ιδεολογική ανοχή των ναρκωτικών

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει ιδεολογική ανοχή των ναρκωτικών, που επηρεάζει και την πολιτική και πρακτική που εφαρμόζεται γι' αυτό το θέμα. Οτι για πολλά χρόνια «περπάτησαν» οι απόψεις για την απελευθέρωση, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά, απ' τα «ψηλά αλώνια», το κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους υπουργούς και τώρα βλέπουμε και την κατάληξη: Υποκατάστατα που μπορούν να τα χορηγούν οι γιατροί, οι ιδιώτες μπαίνουν στο χώρο της απεξάρτησης, οι θεραπευτικές κοινότητες δε στηρίζονται, η πρόληψη εξοβελίζεται. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καταδικαστεί καθολικά απ' τους εργαζόμενους και την κοινωνία η συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς, η εμπλοκή στον ευαίσθητο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε δήλωσή της μετά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εχουμε φθάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, δεν έχουν καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και αυτό κρίνεται πρακτικά. Την ίδια ώρα που ετοιμάζουν ιδιώτες γιατροί να δίνουν δόση και να συνταγογραφούν στα θύματα δόση ναρκωτικών, γιατί και το υποκατάστατο είναι ναρκωτικό, την ίδια ώρα αφήνουν τα κέντρα πρόληψης κυριολεκτικά ανυπεράσπιστα να υπολειτουργούν, ενώ είναι ένας πρώτος βαθμός θα λέγαμε πρόληψης του προβλήματος, πέρα από τη γενικότερη κοινωνική πολιτική που μπορεί να τo προλάβει.

Κέντρα πρόληψης χωρίς χρηματοδότηση, το υπουργείο ενώ χρωστάει 13 εκατομμύρια ευρώ για μια τυπική λειτουργία δίνει μόνο τα 6. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι, θα προσθέσουμε, κέντρα πρόληψης τα οποία φυτοζωούν κυριολεκτικά και προσπαθούν πότε ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και πότε ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους. Υποστηρίζουμε απολύτως τα κέντρα πρόληψης, θεωρούμε ότι σε αυτά πρέπει να εργασθούν πολλοί περισσότεροι.

Υποστηρίζουμε την επιμόρφωση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης. Nα παίρνεται υπόψη η συλλογική τους πείρα και τα συλλογικά τους συμπεράσματα, γιατί είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα και στους ανθρώπους και με διαπροσωπικές σχέσεις και επομένως η διεθνής μέρα κατά των ναρκωτικών πρέπει να γίνει διεθνής μέρα καταδίκης κυρίαρχων πολιτικών απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι θέμα με το οποίο πρέπει να απασχοληθούν όλα τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και αυτό το κίνημα πρέπει να έχει βάση τη γειτονιά, το χώρο δουλειάς και βεβαίως τα βέλη πρέπει να πέφτουν κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική».

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5150508&publDate=27/6/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: