Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Αυγή: "Κραυγή από τα Κέντρα Πρόληψης"

Κραυγή από τα Κέντρα Πρόληψης

...Τέλος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το σωματείο στελεχών πρόληψης ζητεί μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του την "καταβολή των ογκωδών οφειλών υπουργείου Υγείας - ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, ύψους 13 εκ. ευρώ, και την τήρηση εις το ακέραιο της νέας πενταετούς προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφτηκε μετά από πολλές πιέσεις. Αυτήν τη στιγμή, με εμάς και τα Κέντρα μας σε καθεστώς ομηρίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα διάλογο με τους οφειλέτες, παρά μονάχα για την καταβολή των οφειλών τους. Την επόμενη της καταβολής των οφειλών, απαιτούμε να ξεκινήσει υπεύθυνος διάλογος σχετικά με την επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων και επί τη βάσει επίσημης πρότασής μας για δίκτυο αυτοδιοικούμενων ΝΠΔΔ, υπό τη συνεπή επιστημονική εποπτεία του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ".

"Όχι" από το ΚΕΘΕΑ στη φυλάκιση των χρηστών ναρκωτικών

Σοβαρά προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή και τη λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έχει προκαλέσει ο συγκεντρωτισμός του νέου νόμου για τις προμήθειες Υγείας, ενώ η παρατεταμένη καθήλωση της κρατικής χρηματοδότησης έχει υποχρεώσει το Κέντρο σε αναστολή των προσλήψεων από το... 2006!

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση του ετησίου απολογισμού του Κέντρου. Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι, την ίδια στιγμή, δεκαπέντε πόλεις της χώρας ζητούν μετ' επιτάσεως τη δημιουργία νέων μονάδων του ΚΕΘΕΑ, με αποφάσεις δημοτικών ή νομαρχιακών συμβουλίων και άλλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στη Βουλή, ο Χαρ. Πουλόπουλος ζήτησε να καθιερωθεί η παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος ως εναλλακτική της φυλάκισης για τους χρήστες ναρκωτικών, κάτι, που όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εφαρμόζεται τόσο κατά την προδικασία όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία. Ο ίδιος ζήτησε επίσης την υφ' όρους απόλυση των κρατουμένων χρηστών ναρκωτικών με τη συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους, κάτι που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "ισχύει ακόμη και για όσους έχουν διαπράξει φόνο, αλλά όχι για τους χρήστες ναρκωτικών"!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γερ. Νοταράς, υπογράμμισε ότι "οι εξαρτημένοι πρέπει να βρίσκονται σε θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή, οι απεξαρτημένοι στην κοινωνία και όχι στο περιθώριο". Ο ίδιος υποστήριξε την άποψη σύμφωνα με την οποία "η εξάρτηση δεν είναι χρονία υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου και υπάρχει πλήρης και οριστική απεξάρτηση", ενώ σημείωσε ότι "το ΚΕΘΕΑ δεν είναι εναντίον του πλουραλισμού των θεραπευτικών προγραμμάτων ούτε εναντίον της θεραπείας υποκατάστασης, αλλά η λύση είναι η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και όχι η εφ' όρου ζωής χορήγηση υποκαταστάτων".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χαρ. Πουλόπουλος, 1.048 άτομα δέχθηκαν πέρυσι υπηρεσίες από τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, έναντι 1.053 για το 2007, 527 άτομα δέχθηκαν υπηρεσίες από τα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, έναντι 499 για το 2007, 5.913 άτομα έλαβαν υπηρεσίες από τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης, έναντι 5.733 για το 2007, ενώ 1.727 φυλακισμένοι χρήστες ναρκωτικών έλαβαν πέρυσι υπηρεσίες από το σύνολο των δομών του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν στις φυλακές της χώρας, έναντι 1.432 για το 2007.

Στη συνέντευξη Τύπου του ΚΕΘΕΑ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν.Δ. Παν. Μελάς, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας, η βουλευτής του ΛΑΟΣ Χρ. Αράπογλου, η Λ. Καρατζά, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ο ψυχολόγος Ηλ. Μιχαλαρέας από τη μονάδα απεξάρτησης "18 Άνω".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=470249

Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: