Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

"Δεν αρκεί μια μέρα ......γεννάμε παιδιά αλλά δεν τα χαρίζουμε σε καμία εξουσία από όπου και αν προέρχεται»


Σάββατο 20 Ιούνη 2009 σελ 27- Ρεπορτάζ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Δεν αρκεί μια μέρα...

«Δεν αρκεί μια μέρα να ξορκίσει την ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δε μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα - "κορυφή του παγόβουνου". Δεν αρκεί μια μέρα για να βυθομετρηθούν τα ψυχοκοινωνικά ερέβη που αφήνουν πίσω τους η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η πίεση για επαγγελματική επιτυχία, η έλλειψη νοήματος για ζωή, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και, πάνω απ' όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δε θα βιώνει το αίσθημα αλληλεγγύης».

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απαντούν με αυτήν την ανακοίνωσή τους, στις υποκριτικές κορόνες που θα ακουστούν σχετικά με τη σημασία της Πρόληψης από τους αρμόδιους φορείς, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 ΚΠ. «Το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο χρέος προκύπτει από την άρνηση καταβολής εκ μέρους του υπουργείου Υγείας - ΟΚΑΝΑ των προγραμματισμένων μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορών τους στα ΚΠ για την περίοδο 2006- 2009. «Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως τα έδωσε. Το υπουργείο Υγείας δηλώνει πως τα προώθησε. Ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει πως ακόμη τα περιμένει. Κι αυτή είναι η - δωρική, είναι αλήθεια - ιστορία της εξαφάνισης 13 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Αυτή η οικονομική "μαύρη τρύπα" ρουφάει κάθε επιστημονική υποστήριξη - επιμόρφωση και συνεχιζόμενη ειδική κατάρτιση για τα στελέχη, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο από το 2006 του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούσε στο πρωτοπόρο ΕΠΙΨΥ με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και δηλώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να πάρουν τα οφειλόμενα, να επιλυθεί το θεμελιώδες θεσμικό πρόβλημα των ΚΠ, με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση τόσο της επαρκούς στελέχωσης σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όσο και της επιστημονικής εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ από την συνέντευξη στις Σέρρες

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (από την "Σημερινή" των Σερρών)
Ημερομηνία καταχώρησης 20-06-2009 11:36

Στελέχη και εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου:

Μη μαδάτε την πρόληψη…Για να ανθίσει μας χρειάζεται όλους

Μη μαδάτε την πρόληψη , η πρόληψη για να ανθίσει μας χρειάζεται όλους τόνισαν στελέχη και εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών της αυτοδιοίκησης σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι .

Κατά την συνέντευξη η πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ Σερρών κ. Σαββίδου Ιορδάνα , ο κ. οργανωτικός Γραμματέας του Σωματείου κ. Τσούνης Ανδρέας , η κ. Γρέδη Κωνσταντίνα , επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου ΟΑΣΙΣ και ο κ. Τίμος Στραβοπόδης , πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου στελεχών στα κέντρα πρόληψης από το κέντρο της Ζακύνθου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα πρόληψης και ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης των κέντρων από την πολιτεία .

Η κ. Σαββίδου δήλωσε ότι το δ.σ. συμπαραστέκεται στα αιτήματα των εργαζομένων γιατίτα αντιμετωπίζει και το δ.σ. ως διοίκηση και τόνισε « Δεν νοείτε πρόληψη χωρίς να συμμετέχει η κεντρική εξουσία. Έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη μειώνει την ζήτηση .Είναι ένα θέμα που μας «καίει» η μη χρηματοδότηση του κέντρου . Θέλουμε να πάρει θέση η κεντρική εξουσία . Μιλώ ως γυναίκα και μητέρα , γεννάμε παιδιά αλλά δεν τα χαρίζουμε σε καμία εξουσία από όπου και αν προέρχεται» . Η κ. Σαββίδου επισήμανε την βοήθεια που προσφέρει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σερρών στο Κέντρο ΟΑΣΙΣ « Ας μας πει η κεντρική εξουσία τι θέλουν να κάνουμε . Το κέντρο των Σερρών βρίσκεται σε καλή κατάσταση ,η νομαρχία στηρίζει το κέντρο. Η πρόληψη στο νομό Σερρών , με νομάρχη τον Στέφανο Φωτιάδη δεν θα σταματήσει. Πιθανώς δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται στα Κέντρα Πρόληψης , καλώ όλους να έρθουν στις Σέρρες να δουν τι κάνουμε» .

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στα 73 Κέντρα πρόληψης που υπάρχουν στην Ελλάδα , έναν πετυχημένο θεσμό , τα οποία όπως τόνισε οι εργασίες που γίνονται στα κέντρα έχουν αξιολογηθεί ως πετυχημένα το Πανευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης που συμμετέχουν 27 χώρες « Σήμερα βλέπουμε αυτός ο πετυχημένος θεσμός να εγκαταλείπεται και μάλιστα μετά την σημαντική αξιολόγηση .Μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση βοηθάει .Είναι ο μοναδικός θεσμός πρόληψης στην Ελλάδα και βλέπουμε να εγκαταλείπεται»

Ο κ. Στραβοπόδης με ευθείες βολές και κατηγορίες κατά του υπουργού Υγείας κάλεσετον υπουργό να αφήσει τις φαρισαϊκές συμπεριφορές , τονίζοντας « Σε λίγες μέρες που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών θα βάλουν τα κουστούμια τους και θα κάνουν δηλώσεις . Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αφήσει τις φαρισαϊκές συμπεριφορές του Πόντιου Πιλάτουκαι να δώσει αυτά που οφείλει και έχει υπογράψει για τα κέντρα πρόληψης».Ο κ. Στραβοπόδης δήλωσε : « Καταθέτουμε την ψυχή μας στα Κέντρα μαζί με τα δ.σ. . Χτυπάμε το θέμα πριν προκύψει . Μας ζητάνε να βοηθήσουμε για να διαχειριστούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προβλήματα που αντιμετωπίζουν . Οι κοινωνικές δομές (κέντρα πρόληψης) φυλλορροούν γιατί από την πολιτεία δεν υπάρχει στήριξη ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνεχώς κοντά μας» . Καταλήγοντας ο κ. Στραβοπόδης δήλωσε : « Τα κέντρα πρόληψης πρέπει να λειτουργούν, το κέντρο εκπαίδευσης στελεχών μας πριν δύο χρόνια έκλεισε ,αυτό αποδεικνύει την παντελή αδιαφορία που υπάρχει στην πρόληψη» .

Δήμητρα Μετόκη



Ημερομηνία καταχώρησης 20-06-2009 11:3

http://www.e-simerini.com/e/modules.php?name=News&file=article&sid=3766

Σύντομα και άλλα δημοσιεύματα και νέα από την συνέντευξη στις Σέρρες και την τοποθέτηση του Προέδρου στο Συνέδριο των γυναικών της Αυτοδιοίκησης. Μαθαίνουμε ότι στα τοπικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα το πρόβλημα των Κ.Π. έπαιζε ως κεντρικό θέμα.

Μοιράστηκαν επίσης 200 φάκελοι με τις τοποθετήσεις του Σωματείου. Συνάδελφοι στις Σέρρες κάνατε καλή δουλειά!

Εν τω μεταξύ το πλήρες δελτίο τύπου αναδημοσιεύεται και εδώ:

http://www.pyxida.org.gr/news_det.asp?mid=4&news_id=275

http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2009/06/blog-post_6038.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: