Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Από την συνέντευξη τύπου της Λάρισσας









ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ

«Μη μαδάτε τα κονδύλια για την πρόληψη»

*Για χρέος 13 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο το Σωματείο

Της Σοφίας Τζιότζιου


Το πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, που έγκειται στην έλλειψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που γιορτάζεται στις 26 Ιουνίου.
Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ και αυτοδιοίκησης, κ. Τίμος Στραβοπόδης και εκπρόσωποι των κέντρων από την Κεντρική Ελλάδα μίλησαν για το έργο τους, που είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, των γονέων και των εφήβων και η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υγείας, ενώ επισήμαναν ότι το σύνθημά τους για τον φετινό εορτασμό είναι «Μη μαδάτε την πρόληψη».
Ο κ. Στραβοπόδης εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαζί με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα κάποιοι εργαζόμενοι πραγματικά να αγωνίζονται και μάλιστα απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία, χωρίς πιστοποίηση των υπηρεσιών τους.
«Το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο χρέος προκύπτει από την άρνηση καταβολής εκ μέρους του υπουργείου Υγείας - ΟΚΑΝΑ των προγραμματισμένων μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορών τους στα ΚΠ για την περίοδο 2006- 2009. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως τα έδωσε. Το υπουργείο Υγείας δηλώνει πως τα προώθησε. Ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει πως ακόμη τα περιμένει. Κι αυτή είναι η ιστορία της εξαφάνισης 13 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Αυτή η οικονομική "μαύρη τρύπα" ρουφάει κάθε επιστημονική υποστήριξη - επιμόρφωση και συνεχιζόμενη ειδική κατάρτιση για τα στελέχη, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο από το 2006 του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούσε στο πρωτοπόρο ΕΠΙΨΥ με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Θέλοντας να τονίσουν, μάλιστα τη σημασία της πρόληψης, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης επισημάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν αρκεί μια μέρα να ξορκίσει την ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δεν μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα - "κορυφή του παγόβουνου". Δεν αρκεί μια μέρα για να βυθομετρηθούν τα ψυχοκοινωνικά ερέβη που αφήνουν πίσω τους η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η πίεση για επαγγελματική επιτυχία, η έλλειψη νοήματος για ζωή, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και, πάνω απ' όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δεν θα βιώνει το αίσθημα αλληλεγγύης».
Τέλος, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να πάρουν τα οφειλόμενα, καθώς έχουν ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες, ενώ δεν θα δώσουν φέτος τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα, στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, αλλά θα τα παρουσιάσουν τον Οκτώβριο σε δικής τους ημερίδα.


Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ)

(23/06/2009)

Για εγκατάλειψη του τομέα πρόληψης για τα ναρκωτικά κατηγορούν τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει τακτική η κυβέρνηση. Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Τ. Στραβοπόδης η πολιτεία χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που τα κατάντησε, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε “είλωτες” της μάχης κατά των εξαρτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: