Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

O ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

«Τέλος οι λίστες της ντροπής»

Τέλος οι λίστες της ντροπής. Τη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων με υπουργική απόφαση εντός του μήνα υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας του ΟΚΑΝΑ για την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών.

Παράλληλα με την ένταξη των μονάδων υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός πρόσθεσε πως οι περίφημες λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ θα μηδενιστούν μέσα στο 2010.

Αυτό επίσης ανακοίνωσε και στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Σαλμάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Σούρλα. Οπως είπε ο υφυπουργός, «πλέον θα μπορούν οι γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ -είτε στα νοσοκομεία είτε ιδιώτες, γιατί η υπουργική απόφαση που εκκρεμεί είναι υπό διαμόρφωση- υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού οι χρήστες περάσουν πρώτα από τα Κέντρα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, να δίνουν αυτοί οι γιατροί που θα είναι ίσως συμβεβλημένοι με το ΟΚΑΝΑ τη θεραπεία».

Τον στόχο του μηδενισμού της λίστας αναμονής επανέλαβε και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Φωτεινόπουλος, κάνοντας λόγο για λίστα που αριθμεί 5.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Όπως επισήμανε, μέσα στο 2008 λειτούργησαν έξι νέες θεραπευτικές μονάδες απορροφώντας 800 χρήστες ναρκωτικών και άλλες δύο αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Μυτιλήνη.

Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άμεση καταβολή των χρεών του υπουργείου προς τα Κέντρα του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας την ερχόμενη Δευτέρα ως μέρα καταβολής των χρωστούμενων. Εν όσω ο υπουργός απηύθυνε τους χαιρετισμούς του, εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, μαζί με τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των Κέντρων.

Αλ. Κυρ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57755

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 26/6/2009

Πρόληψη με απλήρωτο προσωπικό!
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης διαδηλώνουν για το αυτονόητο: Να πληρώνονται για την εργασία τους
Απροκάλυπτη υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς έχει αφήσει χωρίς μισθό εδώ και οχτώ μήνες τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης
Οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για την πρόταξη της πρόληψης στη μάχη κατά των ναρκωτικών αποκαλύφθηκαν χτες με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλούσε σε εκδήλωση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με θέμα την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης ανάρτησαν πανό μπροστά από το βήμα με το σύνθημα: «Η υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης από το υπόχρεο υπουργείο Υγείας βλάπτει σοβαρά την πρόληψη».

Στην αρχή επιχειρήθηκε η εμπόδισή τους. Ομως οι εργαζόμενοι με τη σιωπηρή αποφασιστικότητά τους επέβαλαν την ανάρτηση του πανό και παρά το ότι δεν είπαν ούτε μια κουβέντα, η σιωπή τους ήταν πιο ηχηρή από συνθήματα. Ο οικονομικός στραγγαλισμός τους μεταφράζεται σε 13 εκατ. ευρώ για οχτώ μήνες απλήρωτης εργασίας, με αποτέλεσμα το 35% των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης να εγκαταλείπει την εργασία του και να αναζητά αλλού καλύτερους όρους δουλειάς.

Λίγο αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να «δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ αντί για τα 13 εκατ. ευρώ. Και να φανταστεί κανείς ότι τα 13 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα έξοδα ενός υπουργείου για το χαρτί υγείας, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ.

Η υποκρισία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πρόληψης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι - όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ - προωθούνται αφενός η μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου η δυνατότητα συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ακρόαση όλων των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως μέσα στην επόμενη βδομάδα, ώστε - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» - η ρύθμιση αυτή να προωθηθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αντιπολιτευτική υποκρισία

Το ίδιο υποκριτική ήταν η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, επικεντρώθηκε στην υποχρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, χωρίς όμως να αναγνωρίσει ότι αυτή η κατάντια είναι αποτέλεσμα της επιλογής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν 12 χρόνια όταν θεσμαθέτησε τη λειτουργία τους.

Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέμενε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο μεταλλάσσουν - ανάλογα με τις ευρωπαϊκές επιταγές - οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Με μια άχρωμη στην κυριολεξία ανακοίνωση το τμήμα του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών μιλά για «πολιτικές διακομματικής συνεννόησης και τολμηρές επιλογές που υπερβαίνουν τα συντηρητικά στερεότυπα» (χωρίς να διευκρινίζει πια είναι αυτά τα στερεότυπα) όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5148895&publDate=26/6/2009

ΤΟ ΒΗΜΑ

Μεθαδόνη και από ιδιώτες γιατρούς

Το «πράσινο φως» ανάβει το υπουργείο Υγείας- Πυρά από το ΠαΣοΚ κατά της κυβέρνησης για τα προβλήματα στα κέντρα πρόληψης

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το πράσινο φως για τη συνταγογράφηση της μεθαδόνης και από ιδιώτες γιατρούς ανάβει το υπουργείο Υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ.Σαλμάς , απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, επιβεβαίωσαν χθες ότι εντός του μηνός θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Κατά αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, σύμφωνα με το οποίο γιατροί που δεν ανήκουν στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, αλλά θα είναι συμβεβλημένοι με το πρόγραμμα, θα συνταγογραφούν υποκατάστατα των ναρκωτικών ουσιών σε εξαρτημένα άτομα.

Στην εκδήλωση μάλιστα του ΟΚΑΝΑ ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει τις μονάδες του οργανισμού και χωροταξικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης ύψωσαν πανό μπροστά από το βήμα των ομιλητών, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης, που όπως υποστηρίζουν οδηγεί στο κλείσιμο των κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Το ίδιο θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ. «Την ώρα που ο κ. Αβραμόπουλος προετοιμάζει διαφημιστική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, τα κέντρα πρόληψης ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο» επεσήμανε ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Υγείας κ. Γ.Φλωρίδης . Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε επίσης «τραγική» την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής των τοξικομανών για την ένταξή τους στη λίστα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από το υπουργείο Υγείας, η λίστα αναμονής έχει φθάσει τα 5.000 άτομα, ενώ ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα πέντε έτη. Και όλα αυτά ενώ την τελευταία πενταετία έχουν λειτουργήσει πέντε νέες μονάδες και έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ακόμη τριών.

Για τεράστιες ευθύνες και των δύο κομμάτων εξουσίας στην εξάπλωση των ναρκωτικών και στην όξυνση του προβλήματος κάνει λόγο από την πλευρά του το ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι
«έχουν απαξιωθεί τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και πριμοδοτείται η ιδιωτικοποίηση της υποκατάστασης σε βάρος της θεραπείας» .

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=275323&dt=26/06/2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26-06-09

Ιδιωτικά κέντρα για απεξάρτηση με αλμυρή τιμή

«Η ίδια η πολιτεία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου πριν από πέντε χρόνια»

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο, μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης google, με τις λέξεις κλειδιά «αλκοόλ-απεξάρτηση» παρουσιάζει για τους πάσχοντες πολλές λύσεις, μεταξύ των οποίων και ιδιωτικές κλινικές που προσφέρουν προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ, ηρεμιστικά φάρμακα, ουσίες, ακόμη και τζόγο.

Και αν αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την έσχατη λύση για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, που περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής ώσπου να ενταχθούν στα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), κ. Ηλίας Κονδύλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, είναι πως πρόκειται για παράνομα ιδιωτικά κέντρα, που λειτουργούν εκτός θεσμικού και νομικού πλαισίου, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τόσο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που υλοποιούν προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ όσο και «ξενώνες θεραπείας». Πρόκειται για έξι, ίσως και επτά, ιδιωτικά κέντρα, εξήγησε, δυναμικότητας δεκαπέντε έως είκοσι κλινών το καθένα, τα οποία υλοποιούν προγράμματα διάρκειας έως έξι μηνών, χρεώνοντας τους πελάτες τους με ποσά που ανέρχονται σε 2.000-3.000 ευρώ μηνιαίως. Κατά τα λεγόμενά του, «η ίδια η πολιτεία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε τη συζήτηση για νόμιμη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από ιδιώτες, η οποία τελικώς πάγωσε». Κατά το ΕΣΥΝ, απάντηση στα ναρκωτικά αποτελεί η ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης, η αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και αποκατάστασης.

Καρκινοβατούν

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης, τόνισαν για άλλη μια φορά πως το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ χρωστάει από το 2006 δεκατρία εκατομμύρια ευρώ στα εβδομήντα τρία Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητά τους να καρκινοβατεί και το 35% του προσωπικού να φυλλορροεί επειδή παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. «Δεν διαβλέπουμε ανικανότητα, αλλά σκοπιμότητα. Στόχος φαίνεται πως είναι να εγκαταλειφθεί ένας από τους τρεις πυλώνες της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αυτός της πρόληψης», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου, κ. Ανδρέας Τσούνης. Στην άποψη αυτή συνηγορούν και οι εκπρόσωποι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ που απ' το 2001 λειτουργεί ως χώρος υποστήριξης εξαρτημένων, αρχικώς με τη στήριξη του ΟΚΑΝΑ, εδώ και δύο χρόνια όμως χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε δεινή θέση.

Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτώμενος σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται. Σε χθεσινή εκδήλωση για την κοινωνική επανένταξη χρηστών, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, έθεσε ως στόχο για το 2010 τον μηδενισμό της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων, η οποία σήμερα αριθμεί 5.000 χρήστες. Οπως είπε, το 2008 δημιουργήθηκαν έξι νέες σχετικές μονάδες στην περιφέρεια που απορρόφησαν 800 χρήστες, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού θα παραδοθούν άλλες δύο σε Ηράκλειο Κρήτης και Μυτιλήνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/06/2009_319974

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

ΕRΤ.GR & pathfinder news

…. Υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Τεράστια προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αντιμετωπίζουν τα 73 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που λειτουργούν στην Ελλάδα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα μέσω του ΟΚΑΝΑ τα κέντρα με το χρηματικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπαν, ήταν ο προϋπολογισμός λειτουργίας τους για τα τελευταία 2,5 χρόνια. "Το 35% των στελεχών που απασχολούνταν στα κέντρα αποχώρησαν τους τελευταίους μήνες υπό το βάρος της απλήρωτης εργασίας. Όσοι απέμειναν παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 8 μήνες, εδώ και 18 μήνες δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, στην Ηγουμενίτσα απέμειναν μόνο δυο στελέχη, στη Λήμνο 1, ενώ αν συνεχιστεί η υποβάθμιση οι δομές απεξάρτησης θα αρχίσουν σύντομα να καταρρέουν η μια μετά την άλλη λόγω έλλειψης χρημάτων», είπε ο οργανωτικός γραμματέας του σωματείου στελεχών στα κέντρα απεξάρτησης Ανδρέας Τσούνης. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Ηλίας Κονδύλης είπε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη χρηματοδότησης ανοίγουν το δρόμο στη χρήση υποκατάστατων, αλλά και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κέντρων και θεραπευτηρίων. «Με αυτή την πολιτική της απαξίωσης εγκαταλείπεται η πρόληψη και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα προγράμματα υποκατάστασης και στη λειτουργία παράνομων κέντρων με την εμπλοκή ιδιωτών. Οικογένειες συντρίβονται οικονομικά, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν 3.000 ευρώ το μήνα για αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν ανεξέλεγκτα ιδιώτες», είπε ο κ. Κονδύλης. Στις 7 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη με κύριο αίτημα τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του θεσμού των 73 κέντρων απεξάρτησης.

http://news.pathfinder.gr/greece/news/559442.html

Τρία χρόνια χωρίς τις εισφορές του ΟΚΑΝΑ Υπολειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών… Η αδιαφορία των δήμων του νομού να συνεισφέρουν οικονομικά μάλλον θα οδηγήσει την «Στοργή» στην δικαιοσύνη

Κοινωνικά, Πολιτικά, Υγεία γράψε σχόλιο

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν, παρά το αδιαμφισβήτητα σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν, τα κέντρα Πρόληψης ναρκωτικών τόσο στην Ζάκυνθο, όσο και σε ολόκληρη την χώρα.
Βασική αιτία για την κατάσταση αυτή, που οδηγεί τις κατά τόπους δομές σε υπολειτουργία λόγω διαρροής των στελεχών τους και αδυναμίας τους να ανταποκριθούν συχνά, ακόμη και σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ οι προγραμματισμένες μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορές τους προς τα Κέντρα. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα, να «παγώσει» κάθε πρόγραμμα υποστήριξης και επιμόρφωσης –κατάρτισης νέων και παλαιότερων στελεχών, σε μια εποχή μάλιστα που η χρήση ουσιών αυξάνει και παράλληλα αυξάνουν και οι ανάγκες πρόληψης και στήριξης των χρηστών.

Παράλληλα και πολλοί τοπικοί φορείς, όπως οι δήμοι δεν είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κέντρο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί και σύμφωνα με τον υπεύθυνο κ. Τίμο Στραβοπόδη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη όπως είπε το κέντρο για να πάρει τα χρήματα που του οφείλουν και να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία του.

Ως παράδειγμα πλημμελής συνεργασίας ανέφερε το δήμο Ζακυνθίων που τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ευρώ παρότι έχει συμφωνήσει να δίνει 15 χιλιάδες το χρόνο…

Αυτά τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων ο κ. Στραβοπόδης στα πλαίσια διεξαγωγής αυτές τις ημέρες μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για την κατάσταση στα Κέντρα, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η οποία γιορτάζεται σήμερα.
Ως επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Στοργή» που λειτουργεί στην Ζάκυνθο, αναφερόμενος στις δράσεις και τα προγράμματα που αυτά υλοποιούν, χαρακτήρισε αξιόλογο το έργο των δομών και αναρωτήθηκε για το ποιος είναι υπεύθυνος τελικά για την λειτουργία τους, αν δεν είναι ο ΟΚΑΝΑ. «Η καλύτερη αξιολόγηση για μας και το έργο μας είναι ο τρόπος με τον οποίο μας αγκαλιάζει η τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες», τόνισε καταγγέλλοντας τόσο τον ΟΚΑΝΑ, όσο και το υπουργείο υγείας για την απαξίωση που επιδεικνύουν στη λειτουργία των κέντρων μην δίνοντας χρήματα για την λειτουργία τους.
Ο κ. Τίμος Στραβοπόδης, πρόεδρος του πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαρροή στελεχών από τα Κέντρα τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του καθεστώτος αβεβαιότητας μέσα στο οποίο εργάζονται. Το 35% περίπου των εργαζομένων αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα λόγω της ανασφάλειας που βιώνουν και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας της Πολιτείας για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών Πρόληψης, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στραβοπόδης τόνισε πως από τα τέλη του 2006 και μέχρι σήμερα, τα οφέλη του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης έχουν ανέλθει στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη τους να μένουν απλήρωτα για μήνες και πολλά από αυτά να αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ και να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.
«Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων», προανήγγειλε ο Πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα προς τον Υπουργό Υγείας να δει τα Κέντρα Πρόληψης ως δομές υγείας που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και να τους φερθεί ανάλογα.
Επεσήμανε, επίσης πως τα προβλήματα χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης προηγούνται της παρούσας οικονομικής κρίσης, τόνισε πως το πρόβλημα έχει να κάνει συνολικά με την κοινωνική πολιτική της χώρας μας και αναρωτήθηκε αν η πρόληψη είναι τελικά προτεραιότητα, καταγγέλλοντας έλλειψη στρατηγικής και εθνικού σχεδιασμού όσον αφορά την πρόληψη στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών, το αποτέλεσμα της οποίας είναι, όπως είπε, τα Κέντρα Πρόληψης σήμερα να υπολειτουργούν και με ευθύνη πολλών τοπικών φορέων, όπως οι δήμοι.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ζητούν επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των δομών με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση τις επαρκούς στελέχωσης και της επιστημονικής εκπαίδευσης των στελεχών τους, σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, προκειμένου αυτοί να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους, δεν θα αποστείλουν φέτος στοιχεία σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων για την επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά. Αντί αυτού, θα παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο σε διημερίδα που θα διεξαχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα. Παράλληλα, έχουν εκδώσει και αφίσα διαμαρτυρίας που θα αναρτηθεί σε κάθε σημείο της χώρας όπου υπάρχει Κέντρο Πρόληψης

http://e-eleftheria.com/2009/06/%ce%af-%cf%8c-%ce%af-%ce%ad/#more-2010

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΛΑ BLOGS ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ Π.Χ. ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ «ΜΑΝΤΡΙ» ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ(ανεβάζοντας και φωτογραφίες από αυτήν)….

Θεατρική παράσταση… “ενδιαφερόμαστε… κοιτάξτε μας”

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα και για άλλη μια χρονιά βλέπουμε την υποκρισία του κράτους…

Παγκόσμια μέρα των ναρκωτικών και για άλλη μια χρονιά ο Αβραμόπουλος και τα κομματόσκυλα του, πιστοί στις παραδώσεις του κράτους-θεαθήναι με κόκκινο φωτάκι για να βλέπουν τις πουτάνες, έτρεξαν να παρουσιάσουν μια ακόμη παράσταση με τίτλο «ενδιαφερόμαστε… κοιτάξτε μας!»

Οργανωτής: φυσικά τα τσιράκια του κράτους, ο ΟΚΑΝΑ με τον πρόεδρο του και όλα τα μέλη παρόντα.

Θέμα: η δημόσια προβολή τους.

Πρόσχημα: τα ναρκωτικά.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. προτιμούν να διοργανώνουν ακριβές ημερίδες-γκαλά, αντί να στηρίξουν τα Κέντρα Πρόληψης, που διαπλάθουν υπεύθυνους πολίτες και όχι «επικοινωνιακές φούσκες» λίγων ημερών. 13 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στα κέντρα πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο παρα-υγείας σε 73 κέντρα πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Παρόλα αυτά ο κύριος Αβραμόπουλος πήγε χθες σε εκδήλωση να μιλήσει και να μας πει τι; Για το μεγάλο ενδιαφέρον του;

Βέβαια την όλη “γιορτή” “Χάλασαν” κάτι “τσογλάνια” των κέντρων που εμφανίστηκαν με πανό στην όμορφη γιορτούλα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο εκνευρισμός του προέδρου του ΟΚΑΝΑ (δηλαδή ενός ακόμα κομματόσκυλου) ήταν εμφανής και του υπουργού ακόμα μεγαλύτερος. Οι φουσκωτοί που εμφανίστηκαν σαν τραμπούκοι να σταματήσουν τους εργαζόμενους, σταμάτησαν μετά από γενικό πρόσταγμα του “μεγαλόψυχου” πολιτικού που σκέφτηκε ότι κάτι τέτοιο θα έκανε μεγαλύτερο κακό στην εικόνα του…

Δυστυχώς τα τελευταία 40 χρόνια κατακλυζόμαστε από δήθεν πολιτικούς, δήθεν μεταρρυθμιστές, δήθεν ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Δήθεν οργανισμοί φτιάχνονται για το καλό του συνόλου, δήθεν λεφτά δίνονται, δήθεν ενδιαφέρον υπάρχει… Μια χώρα του δήθεν και του θεαθήναι. Και από ουσία τίποτα. Ο κύριος Αβραμόπουλος φτιάχνει το προφιλ του για πρόεδρος και ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι ότι μπορεί κάποια μέρα αυτός ο τύπος, ο τύπος με τα μεγάλα κεφάλαια και τους κολλητούς στα ΜΜΕ να γίνει ακόμα και πρωθυπουργός. Εδώ που τα λέμε… έγινε πρωθυπουργός ο Καραμανλής… ο άνθρωπος που δεν υπήρξε τίποτα ποτέ… δεν θα γίνει ο Αβραμόπουλος;

Θεαθήναι… και από ουσία τίποτα. Τα ναρκωτικά είναι πολλών ειδών και βολεύουν πάρα πολλούς…

http://tsopanis.wordpress.com/2009/06/26/%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5/\

ΔΕΊΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ :

http://psi-action.blogspot.com/2009/06/blog-post_21.html

http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2009/06/blog-post_1961.html

http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/06/24/mh-madate-thn-prolipsi-pagosmia-mera/

http://manosbee.blogspot.com/2009/06/blog-post_6318.html

ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝΕ ..


Δεν υπάρχουν σχόλια: