Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Η "Ελευθεροτυπία" για την απεργιακή μας κινητοποίηση 9/7/2009

«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ
Οι εκπτώσεις αρχίζουν. Υλικές και ηθικές. Πιο νωρίς από όλους για το υπουργείο Υγείας, το οποίο, αφού υποσχέθηκε δημοσίως στις 25/6 ενόψει της πίεσης της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών την καταβολή, έως 29 Ιουνίου, του ποσού των 6 εκατομμυρίων έναντι των υπέρογκων συσσωρευμένων χρεών του (13 εκατομμύρια) προς τα 72 Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ, σήμερα διαπραγματεύεται να δώσει ίσως και πότε (;) 2 εκατομμύρια.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των χθεσινών επίπονων διαπραγματεύσεων του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Β. Ρισβά και εν μέρει με τον υφυπουργό Μ. Σαλμά, που «έταξαν» αυτή τη φορά το προαναφερθέν ποσό.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Πρόληψη, των οποίων η χθεσινή 24ωρη απεργία είχε καθολική επιτυχία, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σούρλα, στον οποίο εξέθεσαν τη χρόνια κατάσταση υποχρηματοδότησης που μαστίζει τις δομές πρόληψης, που συχνά είναι και οι μόνες που υπάρχουν σ' έναν νομό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης.
«Συνάδελφοι -αναφέρουν σε προκήρυξή τους- δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας κλείνουν... Είμαστε απλήρωτοι, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ρεύμα, χωρίς υλικά για παρεμβάσεις στον πληθυσμό, χωρίς εκπαίδευση... Βλέπουμε τους συναδέλφους να "καίγονται" από το φόρτο εργασίας και τη γενικευμένη ανασφάλεια... Οσοι απομείναμε -οι 335- τρέχουμε ολημερίς να καλύψουμε επείγουσες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, και από την άλλη βλέπουμε το υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ να αρνούνται σταθερά την καταβολή της προβλεπόμενης από προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει χρηματοδότησης ενόσω μοιράζουν δημοσίως υποσχέσεις».
Στο μεταξύ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξη στον αγώνα των Κέντρων Πρόληψης δήλωσαν: το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Σύλλογοι Γονέων θεραπευτικών κοινοτήτων, οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι και η Επιτροπή Εργαζομένων στο 18ΑΝΩ, οι οποίοι κατήγγειλαν πως:
1. Παρ' ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μένει σε υψηλά επίπεδα, ο μέσος όρος ηλικίας εισόδου στη χρήση διατηρείται χαμηλός στη χώρα μας. Θα περίμενε κανείς απέναντι σ' αυτή την κατάσταση να ενισχυθεί η πρόληψη, η οποία, αντίθετα, αποδομείται.
2. Το υπό συνεχή διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης, του οποίου παράμετροι υλοποιούνται ενώ δεν έχει εγκριθεί, γιγαντώνει την υποκατάσταση χωρίς ψυχοκοινωνική στήριξη, μια κατάσταση που ευνοεί τη συνεχή ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρησέων που φυτρώνουν πανελλαδικά σαν μανιτάρια απομυζώντας χρήμα από τους τοξικοεξαρτημένους, μα περισσότερο απ' όλα διαστεβλώνοντας το τι σημαίνει θεραπεία και ελπίδα.
Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=62185

Δεν υπάρχουν σχόλια: