Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.

Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.

prolipsiworkers@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 25/6/09, ο Υπουργός Υγείας, μετά την κινητοποίησή μας κατά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ, δήλωνε ότι τη Δευτέρα 29/6 θα δινόταν τα χρέη του Υπουργείου στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, διαρρέοντας μάλιστα πληροφορίες στον Τύπο ότι θα δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ από τα 13 που οφείλονται συνολικά. Στις 26/6/09, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», δεκάδες εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την εξής πληροφορία, βασισμένη σε δηλώσεις του Υπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων:

«Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άμεση καταβολή των χρεών του υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ & Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας την ερχόμενη Δευτέρα [σ. δηλαδή την 29η Ιουνίου] ως μέρα καταβολής των χρεωστούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ αντί για τα 13 εκατ. ευρώ.» (Ημερήσιος Τύπος, 26/6/09). Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπόσχεση πως μέρος των χρεών θα καταβληθεί την 29η Ιουνίου έδωσε προσωπικά στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ κ. Αραμπατζής, παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ.κ. Σιούφα και Σούρλα, οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της άμεσης χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, με περιστολή άλλων, επικοινωνιακού τύπου δαπανών. Σήμερα, τρεις μέρες μετά την ορισμένη μέρα καταβολής των χρεών, κανείς από τους υπεύθυνους δεν ξέρει πότε και αν θα δοθούν αυτά τα ποσά, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως εξαγγέλθηκαν προκειμένου να περάσει χωρίς πολλές αρνητικές εντυπώσεις η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» – επιδεικνύοντας έτσι παντελή έλλειψη σεβασμού τόσο προς τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης, όσο και, θεσμικά πια, προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής.

Ως εργαζόμενοι έχουμε υποστεί πολλά. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε και θύματα καταφανούς απάτης, παραπληροφόρησης και κοροϊδίας, εις βάρος και του ελληνικού λαού, που και φορολογείται και δέχεται τις υπηρεσίες μας. Για το λόγο αυτόν προκηρύσσουμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 9 Ιουλίου και πορεία διαμαρτυρίας από την Ομόνοια ως το Υπουργείο Υγείας το πρωί της 9ης Ιουλίου (*το πρόγραμμα ακολουθεί), με αίτημα την άμεση καταβολή της συνολικής οφειλής του Υπουργείου Υγείας, ύψους 13 εκ. ευρώ. Τονίζουμε ότι αυτή είναι η αρχική μόνο αντίδρασή μας. Αναφορικά δε με τη δημόσια εξαγγελία της καταβολής 6 εκ. ευρώ, για κάθε εβδομάδα που θα περνά χωρίς να δίνεται το ποσό, θα επινοούμε πολλών μορφών κινητοποιήσεις, ακόμα και στα σημεία που θα παραθερίζουν οι υπεύθυνοι της διάλυσης της πρωτογενούς Πρόληψης και των Κέντρων Πρόληψης!!!

Το έχουμε αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε, δεν το βάζουμε κάτω!

Επειδή δικαιολογίες περί «οικονομικής κρίσης» είναι αναμενόμενες, να σημειώσουμε ότι το σωρευμένο χρέος του Υπουργείου Υγείας μετράει αθροιστικά από το 2006 και δεν είναι τωρινό. Να τους υπενθυμίσουμε ότι η Πολιτεία εισπράττει μεγάλα ποσά από επιβολή υψηλής έμμεσης φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα, τυχερά παιγνίδια και διατηρεί η ίδια τυχερά παιγνίδια – με τα οποία πολλοί πολίτες αναπτύσσουν εξαρτητικές σχέσεις. Αν μη τι άλλο, ένα απειροελάχιστο ποσό από αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να δοθεί στην κατεύθυνση της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, ώστε να μη διαλυθούν τα Κέντρα Πρόληψης και να ενισχυθούν οι αντιστάσεις της νεολαίας. Επίσης, να τους υπενθυμίσουμε ότι τα ποσά που προκύπτουν από τις χρηματικές εξαγορές των ποινών των καταδικασμένων για υποθέσεις ναρκωτικών, παρανόμως δεν αποδίδονται στην Πρόληψη και τη Θεραπεία των εξαρτήσεων από ναρκωτικά. Τέλος, χρήματα βρίσκονται για να μεταφερθούν εκτός Κέντρου οι Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ (ανάπλαση «βιτρίνας»), χρήματα δεν βρίσκονται για να στηριχθούν τα Κέντρα Πρόληψης. Χρήματα βρίσκονται για διαφημιστικές καμπάνιες του Υπουργείου Υγείας, για τα Κέντρα Πρόληψης όχι!

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Αν δεν είναι πολιτική επιλογή το σιωπηλό κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, αν δεν θέλουν να γίνει προμετωπίδα του ΟΚΑΝΑ η προτροπή «Το χαπάκι σου και έξω από την πόρτα μας», ας τηρήσουν έστω και αυτή την έσχατη στιγμή τις δεσμεύσεις τους!

Το Δ.Σ. του Σωματείου

* Πρόγραμμα

Μετά από αλλαγές που προέκυψαν σήμερα το πρωί, σας ενημερώνουμε ότι η προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας του Σωματείου μας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, με το εξής πρόγραμμα:

1). Στις 8.30πμ. συγκέντρωση στην είσοδο του Εθνικού Κήπου, για να πορευθούμε μέχρι τη Βουλή και να στείλουμε αντιπροσωπεία στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά (9.00πμ.).

2). Στις 10.00πμ. πορεία από τη Βουλή προς τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΚΑΝΑ (οδός Αβέρωφ) και το Υπουργείο Υγείας (οδός Αριστοτέλους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: