Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ο "Ριζοσπάστης" για την απεργία μας και την Συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποίησης και γιγάντωσης της υποκατάστασης
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Επιτροπή στην οποία συσπειρώνονται πάνω από 120 φορείς
Την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, στη διαχείριση και όχι αντιμετώπιση του προβλήματος, στην γιγάντωση της υποκατάστασης και εγκατάλειψη της πρωτογενούς πρόληψης, μέσω και του «στραγγαλισμού» των Κέντρων Πρόληψης, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Κατά των Ναρκωτικών. Παρουσίασαν ακόμα συγκλονιστικά στοιχεία για την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου από παράνομες ιδιωτικές κλινικές δήθεν απεξάρτησης, που λειτουργούν με την ανοχή της κυβέρνησης, και απαίτησαν άμεσα να μπει φραγμός στην εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών και των οικογενειών τους.
Στην Επιτροπή συσπειρώνονται περισσότεροι από 120 φορείς, ανάμεσά τους το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η Επιτροπή Εργαζομένων στο «18ΑΝΩ».
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής υπογράμμισαν ότι σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, αναμένεται αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της σχολικής διαρροής, παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν όλο και περισσότερους νέους στη χρήση, να οδηγήσουν στην αύξηση των θανάτων από τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντί να στηρίξει και να ενισχύσει την πρωτογενή πρόληψη, διαλύει τα Κέντρα Πρόληψης, προωθεί την επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστατων, φορτώνοντάς τα ταυτόχρονα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προωθεί τη συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς, υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.
Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ξεκαθάρισε ότι η γιγάντωση των προγραμμάτων υποκατάστασης θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο να μάθει να ζει με το πρόβλημα, σε αύξηση των θανάτων, σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη διάθεση συνταγογραφούμενων ουσιών στη μαύρη αγορά, στην αύξηση της πολυτοξικομανίας, στην ιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών, στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας ναρκωκουλτούρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στη Δανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου, το 45% των θανάτων από ναρκωτικά προέρχονται από τη νόμιμη χορήγηση μεθαδόνης. Αντίστοιχα ποσοστά έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Νορβηγία, Φιλανδία, Γαλλία, Αγγλία κλπ.), όπως και από τη χορήγηση βουπρενορφίνης. Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται η απαξίωση και αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν, τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής τους μέσω της σύστασης μη κερδοσκοπικών εταιρειών («18ΑΝΩ»), τη μετατροπή τους σε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης της υποκατάστασης.
«Στραγγαλίζονται» τα Κέντρα Πρόληψης
Την πολιτικά σχεδιασμένη διάλυση των Κέντρων Πρόληψης, με πιθανότερο στόχο την ιδιωτικοποίηση και της πρωτογενούς πρόληψης, που αποτελεί κομμάτι των σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση συνολικά των υπηρεσιών απεξάρτησης, κατήγγειλαν στη συνέντευξη οι Νίκος Λάιος και Ανδρέας Τσούνης, μέλη του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς, ενώ διαλύει την πρόληψη, ότι η πολιτική της είναι: «Το χαπάκι σου και έξω από την πόρτα μας»!
Τη συμπαράσταση της ΠΕΝΟΨΥ στον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, μετέφερε χτες στη συνέντευξη ο Βασίλης Αλμπάνης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη ριζική αντίθεση των νοσοκομειακών ψυχολόγων στη λειτουργία των προγραμμάτων υποκατάστασης απ' τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Εμπορευματοποιούν τον ανθρώπινο πόνο
Καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής για παράνομες ιδιωτικές κλινικές δήθεν απεξάρτησης
Δεκάδες παράνομες ιδιωτικές κλινικές και καρικατούρες ξενώνων απεξάρτησης λειτουργούν σε όλη τη χώρα εμπορευματοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία των οικογενειών να γλιτώσουν τα παιδιά τους απ' τα ναρκωτικά και το θάνατο, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στις κλινικές που προσφέρουν αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προγράμματα, ενώ οι οικογένειες πληρώνουν από 2.000 έως και 5.000 ευρώ το μήνα. Στα περισσότερα απ' αυτά τα προγράμματα χορηγούνται στους «πελάτες» φάρμακα, χωρίς παρακολούθηση ή οδηγία γιατρού.
Πρόσφατα το παράρτημα του ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τη λειτουργία παράνομων προγραμμάτων «απεξάρτησης», με χαρακτηριστική την περίπτωση ιδιωτικού παράνομου προγράμματος στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, ο ιδιοκτήτης του οποίου έχει κατηγορηθεί για εμπορία ναρκωτικών. Το πρόγραμμα έκλεισε δύο φορές, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί. Ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν προγράμματα «απεξάρτησης» από αλκοόλ και βενζοδιαζεπίνες, διαφημίζοντας τα προγράμματά τους και στο Διαδίκτυο! Επίσης καταγγέλθηκε η λειτουργία 6 - 7 «ξενώνων απεξάρτησης» (μονοκατοικίες ή οροφοδιαμερίσματα δυναμικότητας 15 - 20 κλινών), ιδιοκτησίας κύρια πρώην χρηστών, μελών - κατά δήλωσή τους - των Ανώνυμων Τοξικομανών.
Μετά τις σχετικές καταγγελίες του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
«Η κυβέρνηση ανέχεται την ύπαρξη και λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών, στοχεύοντας στο να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, που στη συνέχεια θα επιχειρήσει να τα νομιμοποιήσει με τη μορφή προεδρικών διαταγμάτων», υπογράμμισε η Πανελλαδική Συντονιστική.
Ακόμα και σκλαβοπάζαρα!
Ανατριχιαστική ήταν και η καταγγελία που έκανε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, ότι και στην Ελλάδα, για περισσότερα από δέκα χρόνια δραστηριοποιείται διεθνής οργάνωση, που προσφέρει δωρεάν απεξάρτηση σε νέους ανθρώπους με την υποχρέωση να δουλεύουν δωρεάν, όπου οι υπεύθυνοι του προγράμματος θελήσουν. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι οι άνθρωποι αυτοί γίνονται όμηροι ενός σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, αφού «νοικιάζονται» σε εργοδότες και δουλεύουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ σε εργοστάσια, χωράφια και άλλους χώρους δουλειάς!

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Με απεργία διεκδίκησαν τα χρωστούμενα
Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλή και το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης απ' όλη την Ελλάδα.
Στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον γενικό γραμματέα Βασίλη Ριζά και τον υφυπουργό Μάριο Σαλμά, οι οποίοι «ψαλίδισαν» και αυτές τις υποσχέσεις για την καταβολή των 6 εκατομμυρίων ευρώ απ' το υπουργείο Υγείας (έναντι 13 εκατομμυρίων που χρωστούνται στα Κέντρα Πρόληψης), περιορίζοντάς τα σε 2 εκατομμύρια, τα οποία «δεσμεύτηκαν» θα εγκριθούν σήμερα απ' τον υφυπουργό Οικονομικών.
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι παλεύουν για την επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης, αφού η πολιτική του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, μέσω της μη καταβολής της απαιτούμενης χρηματοδότησης τα οδηγεί στην απαξίωση και διάλυση, ενώ η ΚΕΔΚΕ (ο έτερος χρηματοδότης) απειλεί με καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης για τα Κέντρα Πρόληψης, τινάζοντας στον αέρα την ήδη οριακή λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: