Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ανακλήθηκε η απόφαση για τη μεταφορά στο ΨΝΑ προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση για την υποκατάσταση

Ανακλήθηκε η απόφαση για τη μεταφορά στο ΨΝΑ προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΨΝΑ
Χάρη στην άμεση αντίδραση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) αποτράπηκαν χτες, για άλλη μια μέρα, οι εργασίες στο χώρο για την εγκατάσταση προκάτ οικισμών του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για τη μετεγκατάσταση προγράμματος χορήγησης υποκαταστάτων. Χτες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΨΝΑ. Την ίδια στιγμή, το ΔΣ του ΨΝΑ εκ περιφοράς - δηλαδή πάρθηκε απόφαση με μισή πλειοψηφία, συγκεκριμένα 3 άτομα και τον πρόεδρο που έχει διπλή ψήφο - ψήφισε θετικά για παραχώρηση 800 τ.μ. του ΨΝΑ στον ΟΚΑΝΑ. Η παραπάνω τακτική προκάλεσε την οργή των εργαζόμενων οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΔΣ κάνοντας ξεκάθαρο ότι «η μετεγκατάσταση δε θα γίνει. Η απόφασή σας δεν είναι αποδεκτή. Δε θα μπει ούτε καρφί». Μετά τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων η απόφαση πάρθηκε πίσω.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ΨΝΑ ήδη λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια το «στεγνό» πρόγραμμα απεξάρτησης του «18 ΑΝΩ» και η συνύπαρξη «στεγνών» προγραμμάτων και υποκατάστατων είναι αντιεπιστημονική και λειτουργεί ακυρωτικά για το πρώτο.

Η παραπάνω τακτική εντάσσεται στις ντιρεκτίβες της ΕΕ για μεταφορά των προγραμμάτων υποκατάστασης στο ήδη καταπονημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών, την ιατρικοποίησή του, προκειμένου να κουκουλωθούν και να διαιωνιστούν οι αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη και μιλώντας μαζί τους επισήμανε ότι «δεν είναι θολά νερά. Είναι πολιτικές επιλογές που απορρέουν από την ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που έχει πάρει καθαρή θέση. Το σύστημα θέλει εξαρτημένα άτομα που δεν είναι σε θέση να δράσουν, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων δεν είναι θεραπεία, είναι συντήρηση. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. ΟΧΙ στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν και δε θεραπεύουν. Ναι με απόλυτο τρόπο στα "στεγνά" προγράμματα που αποδεδειγμένα και επιστημονικά οδηγούν στην απεξάρτηση. Πρέπει όλοι να είναι απεξαρτημένοι και σε δράση».

«Δε θα δεχτούμε κτίριο του ΟΚΑΝΑ με υποκατάστατα μέσα στο χώρο. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είμαστε ενάντια στα υποκατάστατα. Το δεύτερο είναι ότι ήδη βεβαρυμένες ομάδες πληθυσμού, όπως ψυχικά πάσχοντες, δεν μπορούν να έρχονται σε επαφή με αυτό το κομμάτι που βρίσκεται υπό την τοξικοεξάρτηση. Το τρίτο, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν το πρόβλημα και το βιώνουν στο πετσί τους, είναι ότι δουλεύει το "στεγνό" πρόγραμμα του "18 ΑΝΩ" και καταλαβαίνετε ότι δύο προγράμματα παρέα, το ένα θα αναιρεί το άλλο», δήλωσε ο Σταύρος Καλαρίτης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εργαζομένων ΨΝΑ.

Την ανάγκη πολιτικής με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή, με υπηρεσίες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογράμμισε μιλώντας στον «Ρ» ο Μιχάλης Σελέκος, εκ μέρους της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» Χαϊδαρίου, τονίζοντας την ανάγκη για πρωτογενή πρόληψη και την κινητοποίηση όλων των φορέων και των εργαζόμενων της περιοχής, προκειμένου να καταργηθεί η παραπάνω απόφαση. Να σημειωθεί ότι προχτές έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε ομόφωνα την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το ΨΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: