Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Χαϊδάρι: «Όχι» στην εγκατάσταση μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Την αντίθεσή του για την ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ), εξέφρασε ο Δήμος Χαϊδαρίου, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο και στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλο.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των εργαζομένων που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Δήμο η ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ έρχεται σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με το από ετών επιτυχημένο πρόγραμμα (στεγνό) της μονάδας απεξάρτησης «18 Άνω» που λειτουργεί τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο, ενώ ακυρώνει κάθε έννοια και ουσία ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Θεωρούμε δικαιολογημένη την αντίδραση τόσο των εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και των εκπροσώπων της μονάδας απεξάρτησης 18 Άνω που λειτουργεί με επιτυχία τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική και στηρίζει την δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στο ΨΝΑ.»

Από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η διαδικασία του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», αν και παραπέμπει σε άλλες εποχές, αποτελεί πλέον πάγια κυβερνητική τακτική. Αιφνιδιαστικά χωρίς να αναφέρεται πουθενά στο πολυσυζητημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς κάποιοι αποφάσισαν την μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει κάθε έννοια επιστημονικής αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών και των ουσιο-εξαρτημένων ατόμων, ενώ παράλληλα απαξιώνει στην πράξη την ουσιαστική σημασία της διαβούλευσης και συναίνεσης που συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την διαχείριση των προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Τέτοιες ενέργειες ματαιώνουν τις προσπάθειες των εργαζομένων, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποβαθμίζουν το έργο δεκαετιών, καταργούν την διαφάνεια και τελικά πυροδοτούν μαζικές αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο περιεχόμενο και στην διαδικασία των πρόσφατων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτημένων ατόμων και θα συμπαρασταθούμε ενεργά».

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009 11:22


Δεν υπάρχουν σχόλια: