Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Λάβαμε Ενημέρωση για την κίνηση συμπαράστασης όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, αλλά και σε όλα τα Κ.Π. με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών, όπως είχαμε ζητήσει από όλους του συναδέλφους.
Δημοσιεύουμε κάποια σημαντικά σημεία της:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Την Παρασκευή 26/6 με αφορμή την ΠΗΚΝ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Ν. Χίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Αφορμή ήταν ο φετινός χαρακτήρας της ΠΗΚΝ που θέλαμε να έχει διπλό συμβολισμό, από τη μια να αναδείξουμε στην ευρύτερη κοινότητα το πρόβλημα των εξαρτήσεων, να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας για τα κοινωνικά αίτια του προβλήματος και να επισημάνουμε την ανάγκη για έγκαιρη θωράκιση, ειδικά των νέων απέναντι σ’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Και από την άλλη, να ενημερώσουμε για την τραγική αντίφαση που βιώνουμε, την απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της υποχρηματοδότησής τους και της έλλειψης θεσμικού πλαισίου.
Στη συνέντευξη τύπου καλέσαμε και παραβρέθηκαν πολλοί φορείς της τοπικής κοινωνίας με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν ήταν: εκ μέρους του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης ο πρ. Ντόσκας Π., η αντιπρ. Φρυδά Στ, ο γρ.Αμπαζής Γ., εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας ο επιστημονικά υπεύθυνος Ψαρούδης Γ. και το στέλεχος Ε. Κοτσάτου, εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η αντινομάρχης κ Βελαλή, εκ μέρους της ΤΕΔΚ ο πρόεδρός της κ. Μαλαφής, εκ μέρους του Δήμου Χίου ο αντιδήμαρχος κ. Αμέντας, εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου η κ. Πολιτάκη, εκ μέρους της 96 ΑΔΤΕ ο κ. Μαρτζούκος, εκ μέρους της Αστ. Διεύθυνσης ο κ. Κεβόπουλος, εκ μέρους της ΤΕΨΧ η κ. Βουτιέρου, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Καρκαζής, εκ μέρους της ΕΛΜΕ ο κ. Σμυρνιούδης, εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων ο κ. Σκούφαλος, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων ο κ. Τζήκας , ο κ. Ντόσκας Γιώργος μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χίου η κ. Παληού, ενώ έστειλαν εγγράφως τις δηλώσεις τους από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου η κ. Καλογεράκη κι ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου κ.Αβδελιώδης Δ.
Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν. Η παρουσία τους αποδεικνύει την έμπρακτη κοινωνική τους ευαισθησία, αφού δείχνουν ν’ αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της πρόληψης, που έγκειται ακριβώς στο ότι αποτελεί εκείνο το κομμάτι της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, που στοχεύει στη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και στην εξασφάλιση όλων εκείνων των παραγόντων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών),που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας ολοκληρωμένης, ώριμης, αισιόδοξης, ικανής να διαχειριστεί τα προβλήματα και να μην επιλέξει το δρόμο της φυγής μέσα από την εξάρτηση, που αναγνωρίζουν ότι για αυτούς ακριβώς τους λόγους η πρόληψη μας αφορά όλους- το σύνολο της κοινωνίας- ακριβώς γιατί η απουσία της τους πλήττει εν δυνάμει όλους και η απαξίωσή της έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Στο σύνολό τους οι τοποθετήσεις αναγνώριζαν την σημασία ύπαρξης του ΚΠ, κάτι που τονίστηκε από τους κ. Αμέντα και κ.Πολιτάκη, ενώ και η κ. Βουτιέρου τόνισε την συνεισφορά του στα πλαίσια της ψυχικής υγείας. Αναφερόμενοι στη σοβαρότητα και τον όγκο του έργου του, τόσο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ.κ. Σκούφαλος και Σμυρνιούδης, όσο και η κ. Καλογεράκη, υπεύθυνη της αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασαν το πλήθος των δράσεων που έχουν υλοποιήσει από κοινού με το Κέντρο.
Ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε και από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, από τους κ.κ. Μελιτζάνη, Βελαλή και Μαλαφή το γεγονός ότι η πολιτεία έχει οφειλές απέναντι στα κέντρα, τις οποίες πρέπει να εξοφλήσει, προκειμένου να μπορούν τα ΚΠ να διεκπεραιώνουν το κοινωνικό κι επιστημονικό τους έργο. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Κεβόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα μιας κοινωνίας που θα δίνει προτεραιότητα σε μέριμνες που έχουν να κάνουν με την πρόληψη.
Ο Κοσμήτορας κ. Καρκαζής ανέπτυξε όλα εκείνα τα κοινωνικά αδιέξοδα που οδηγούν ένα νέο στην εξάρτηση και καθιστούν απαραίτητη την πρόληψη. Αντίστοιχη έμφαση δόθηκε στους αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς κι από την εκπρόσωπο του ΣΑΣΧ κ. Παληού. Την προθυμία του για την οποιαδήποτε στήριξη εξέφρασε κι ο αθλητής κ. Ντόσκας Γιώργος.
Μετά και την ΠΗΚΝ οι εργαζόμενοι στα ΚΠ βρισκόμαστε να έχουμε πραγματοποιήσει μια ακόμη απεργία στις 9 Ιούλη, καθώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΚΠ συνεχίζουν να υφίστανται κι οι υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχουν ακόμα τηρηθεί.
Παρά τη δυσμενή κατάσταση το Κέντρο Πρόληψης συνεχίζει το έργο του διότι για εμάς κάθε μέρα είναι μέρα κατά των ναρκωτικών.


Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου
Τοποθέτηση Σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη:
Σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης η πιο σοβαρή και καταστροφική κρίση, είναι αυτή που προέρχεται από την απαξίωση των θεσμών των οργανωμένων δομών που τους έχει ανατεθεί μια σημαντική κοινωνική υπηρεσία.
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες χρειάζεται η ενίσχυσή τους, για να μπορούν να εμπνέουν στους πολίτες εμπιστοσύνη, που είναι η στοιχειώδης και βασική αξία για την ίδια την λειτουργία της κοινωνίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθεί η συνέχιση και η ενίσχυση της δράσης του Κέντρου Πρόληψης Χίου στον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα που έχει αναλάβει.


Δήμος Αβδελιώδης

Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ε. Λ. Μ. Ε ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
... Ακούμε καθημερινά από την πολιτεία να διαλαλεί για την υποστήριξη και την προώθηση δράσεων κατά των ναρκωτικών ή άλλων προβλημάτων. Αυτή όμως δεν γίνεται μόνο με εξαγγελίες. Η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία είναι γεγονός και την βιώνουν στο πετσί τους οι υπάλληλοι του κέντρου.
Ας ευαισθητοποιηθούν λοιπόν πραγματικά και ας συνδράμουν , στο μερίδιο που τους αναλογεί για να έχουν οι εξαγγελίες τους αποτέλεσμα και να μην μένουν στα λόγια.
Και εμείς οι πολίτες που έχουμε την ίδια ευθύνη ας βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή τόσο με την εθελοντική προσφορά μας σε δράσεις, όσο και στην πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε στην πολιτεία για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Είναι πολύ πιο σημαντική η εύρυθμη λειτουργία τέτοιων φορέων από τα έργα βιτρίνα που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Ας το νιώσουμε και ας δουλέψουμε όλοι μαζί γι αυτό.

Κωνσταντίνος Σμυρνιούδης
Εκπρώσοπος της ΕΛΜΕ Χίου στο Κέντρο πρόληψης εξαρτισιογόνων ουσιών Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: