Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Βουλευτής της Ν.Δ. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την υποχρηματοδότηση των Κέντρα Πρόληψης


είναι η Βουλευτής Καστοριάς κ. Βίβιαν Μπουζάλη


ΠΗΓΗ 97,4 FM RADIO ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

Επερώτηση της κα. Β. Μπουζάλη σχετικά με τις οφειλές προς τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

Τετάρτη, 26 08 2009 12:22


mpoyzali_narkottika3

Η Βουλευτής Νομού Καστοριάς, κα. Βίβιαν Μπουζάλη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Αβραμόπουλο σχετικά με τις οφειλές του Υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Το πρόβλημα των Ναρκωτικών αποτελεί αναμφισβήτητα έναν σύγχρονο εφιάλτη που δυστυχώς απειλεί την κοινωνική συνοχή του τόπου και τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας. Δεδομένο, που δυστυχώς επαληθεύεται καθημερινά από τα διάφορα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται, μέσω των οποίων αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος.

Με σημαντικό ετήσιο αριθμό θανάτων και περίπου 4000 συνανθρώπους μας, να βρίσκονται στο δρόμο χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορες υγειονομικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα τείνει να λαμβάνει ολοένα και περισσότερο τραγικές διαστάσεις και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή όπου κυριαρχεί η ανεργία και η οικονομική κρίση.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, διαδραματίζουν χωρίς αμφιβολία τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε διάφορα σημεία της χώρας, τα οποία προσφέρουν σημαντικές και ποιοτικές υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ευαισθητοποιημένων μελών των τοπικών κοινωνιών. Προσπάθεια που επίσης επικουρείται από τα σημαντικά κονδύλια που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ, αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένη και επαρκής χρηματοδότηση της δράσης των Κέντρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αν και καθίσταται σαφές ότι μέσα από τις διάφορες συμβάσεις εισφορών από μέρους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και του ΟΚΑΝΑ, δίνονται οι απαραίτητοι πόροι που υποστηρίζουν την έντονη δραστηριότητα των Κέντρων Πρόληψης, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι η διαδικασία απόδοσης των προγραμματισμένων μέσω 5ετων συμβάσεων πόρων της περιόδου 2006-2009 προς τα διάφορα Κέντρα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω Κέντρων, αφού η έλλειψη των αναγκαίων κονδυλίων συμβάλει στην αδυναμία κάλυψης των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών τους. Αδυναμία που συνήθως μεταφράζεται σε έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, απουσία επιστημονικής κατάρτισης προσωπικού, απουσία εποπτικών μέσων και έλλειψη των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Πότε αναμένεται να εξοφληθούν οι οφειλές των προγραμματισμένων μέσω 5ετων συμβάσεων εισφορών του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης ;

Σε ποιες ενέργειες εφεξής προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να στηρίξει αποτελεσματικά τη λειτουργία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Βίβιαν Μπουζάλη


ΕΔΏ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: