Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΟΧΙ στην γκετοποίηση των εξαρτημένων... ...και τη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΟΧΙ στην γκετοποίηση των εξαρτημένων...

...και τη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ

Την απόφαση για μετεγκατάσταση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από το κτίριο της οδού Καποδιστρίου σε χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με ανακοίνωσή του, εκφράζοντας συγχρόνως την αντίθεσή του στην γκετοποίηση του πληθυσμού των εξαρτημένων.

«Μια τέτοια ενέργεια έρχεται να προστεθεί στις εξαγγελίες και την προώθηση προγραμμάτων συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Είναι ενδεικτική της καρκινοβασίας του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης ενός σύνθετου προβλήματος, όπως αυτό των εξαρτήσεων. Μια τέτοια κίνηση δείχνει ξεκάθαρα την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής την οποία οι ιθύνοντες προσπαθούν να καλύψουν με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις με χαρακτήρα πυροτεχνήματος. Κινήσεις που όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν, αλλά αντίθετα να μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση αγνοεί την ύπαρξη στον ίδιο χώρο του επιτυχημένου και μεγαλύτερου «στεγνού» προγράμματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία και προβληματισμός για το γεγονός «ότι την μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας είχε ουσιαστικά πρώτος ανακοινώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, στο πλαίσιο των μέτρων για την παράνομη μετανάστευση. Μια τέτοια "διαβολική" σύμπτωση μας κάνει να πιστεύουμε ότι μάλλον πρόκειται για μια προσπάθεια στρατοπεδοποίησης του ΨΝΑ, παρά για μια προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας».

Τέλος καλεί «την πολιτεία να εξοικονομήσει κονδύλια ώστε κάθε δομή ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να λειτουργεί με βάση τον ιδιαίτερο θεραπευτικό της προσανατολισμό και επιστημονικό της σχεδιασμό, ώστε να έχει αποτελεσματικότητα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: