Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ


Σ.Ε.Κ.Υ.Ι.Φ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 31, 105 60 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ & FAX 210 3231832, 6984 830630
email: social_somatio@yahoo.gr

ΑΘΗΝΑ 10/9/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια απόφαση που εκδόθηκε στις 27/8/2009 το ΥΥΚΑ ανακαλεί την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΙΡΙΣ από την ως τώρα διοίκηση στην οποία προεδρεύει ο Γ. Κούτας και αναθέτει προσωρινά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας την ευθύνη λειτουργίας των δομών της Πάτρας και της Αθήνας αντίστοιχα.
Την ώρα που το υπουργείο επικαλείται αποδείξεις για οικονομική «τρύπα» 600.000 ευρώ στα ταμεία της εταιρίας, η διοίκηση προσφεύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως μη νόμιμη, αλλά δεν απαντά στην ουσία της υπόθεσης –τις ίδιες τις κατηγορίες.

Η ΙΡΙΣ δεν είναι η πρώτη εταιρία που καταγγέλλεται και της αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Το καλοκαίρι το υπουργείο, με αφορμή οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες, αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας του ενός από τα δύο οικοτροφεία της εταιρίας ΚΛΙΜΑΚΑ αφού η τελευταία πρόλαβε και απέλυσε 13(!) εργαζόμενους στηριζόμενη σε αναπόδεικτες κατηγορίες. Αρχές Σεπτέμβρη, από την ίδια εταιρία αφαιρέθηκε και η άδεια του δεύτερου οικοτροφείου της στη Κέρκυρα!

Το σχέδιο για τη συνέχεια προβλέπει την ανάθεση λειτουργίας των παραπάνω οικοτροφείων σε νέες Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες. Οι εργαζόμενοι, χρόνια τώρα, καταγγέλλουν τις κυβερνητικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι συντηρούν και αναπαράγουν ένα παρασιτικό δίκτυο διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Οι παραπάνω εταιρίες δε είναι ίσως οι πρώτες και δεν είναι σίγουρα οι μόνες που έχουν επωφεληθεί από κονδύλια που τους παρείχαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων περίπου 20 ετών, ώστε να υλοποιήσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου και το ΣΕΚΥΙΦ θεωρούν τις τελευταίες ενέργειες του υπουργείου ως ένα ακόμα επιχείρημα που στηρίζει την απαίτηση μας για δημόσια ψυχική υγεία, που θα υλοποιείται από κρατικούς μηχανισμούς και όχι ημέτερους-διαμεσολαβητές.
Το ΣΕΚΥΙΦ συναντήθηκε με τη ηγεσία του υπουργείου για να αποσπάσει τη δέσμευσή του ότι δε θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων –που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον- και να καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας υπερασπιζόμενο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Προγραμματίζει, δε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συναδέλφων και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της εργασίας και της δωρεάν υγείας.

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: