Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Το νέο δελτίο τύπου του Σωματείου μας (15/10/09):


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.
Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.
Κινητά: 6956248200,6936828341.
prolipsiworkers@yahoo.gr
http://www.prolipsiworkers.blogspot.com/


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 15/10/2009

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων, λειτουργώντας σε ένα καθημερινά διογκούμενο πλαίσιο υποβάθμισης, αποδιοργάνωσης και τελικά εσκεμμένης απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, γίναμε πρόσφατα μάρτυρες μιας ακόμη αντικοινωνικής βολής. Συγκεκριμένα, ο πρώην Υπουργός Υγείας, κος. Αβραμόπουλος, έστειλε στις 17/09/09 στο Υπ. Οικονομικών επιστολή, με την οποία ζητούσε την εκταμίευση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ για την μερική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Ύστερα από πιέσεις του Σωματείου μας, το Υπ. Οικονομικών απάντησε στις 24/09/09 με μεταφορά πίστωσης 2 εκ. Ευρώ στον ΟΚΑΝΑ, ώστε να καλυφθεί μέρος του μέρους των χρεών! Δυστυχώς, η ύστατη αυτή κίνηση επικοινωνιακού «μαζέματος» δεν πρόλαβε να ευοδωθεί πριν τις εκλογές, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος δεν υπέγραψε τελικά την εγκεκριμένη από το Υπ. Οικονομικών διάθεση του ποσού στον ΟΚΑΝΑ! Η ΚΕΔΚΕ, ως έτερος χρηματοδότης, έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί ως πρόφαση τα χρέη Υπ. Υγείας-ΟΚΑΝΑ ώστε να «δικαιολογεί» την πολιτική επιλογή της τής μη καταβολής των δύο από τις τρεις δόσεις που όφειλε να έχει καταθέσει στα Κέντρα Πρόληψης για το 2009.
Ύστερα και από αυτή την παλινωδία, με τα απορρέοντα από την υποχρηματοδότηση προβλήματα να έχουν φτάσει στο απροχώρητο - με συναδέλφους απλήρωτους, Κέντρα με χρέη στο ΙΚΑ και την Εφορία, αλλά και με κομμένα τηλέφωνα και ρεύμα και υπό την απειλή εξώσεων - οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης βρισκόμαστε σε θέση ενεργητικής αναμονής προκειμένου από τις νέες διευθύνσεις των αρμόδιων Υπουργείων:

-Να εκταμιευτεί αρχικά το εγκεκριμένο ποσό των 2 εκ. ευρώ, ώστε κανένα Κέντρο Πρόληψης να μην κλείσει και κανένας εργαζόμενος να μην μένει απλήρωτος.
-Να εντάξουν το κομμάτι της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από Υπουργείο Υγείας-ΟΚΑΝΑ απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 με αποκλειστικό κωδικό για τα Κέντρα Πρόληψης. Ύστερα από σκληρούς αγώνες, επ’ αυτού δεσμεύτηκε την τελευταία στιγμή η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε απομένει η υλοποίηση.
-Τέλος, έχοντας εξασφαλίσει την ικανοποιητική χρηματοδότηση των Κ.Π., με τη συμβολή και την έξοδο από το τέλμα με τα παραπάνω άμεσα μέτρα, διεκδικούμε την αξιοποίηση των προτάσεων του Σωματείου στην προοπτική της νομοθέτησης ενός αρτιότερου θεσμικού πλαισίου, που θα μετασχηματίζει τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης από θνησιγενείς αστικές εταιρείες σε ένα εύρωστο, αποκεντρωμένο δίκτυο ειδικών Δημόσιων Υπηρεσιών με μόνιμη χρηματοδότηση, εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού και αναβαθμισμένης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.

Με πρόσφατο υπόμνημά μας ενημερώνουμε την νέα διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης και τα αιτήματά μας και ζητούμε άμεση συνάντηση, με την κα. Υπουργό, την κα. Υφυπουργό και τους συνεργάτες τους.

Σε σταθερή αγωνιστική πορεία για επίλυση των προβλημάτων μας και για ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας και δωρεάν υγείας,

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: