Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Έρευνα με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης ΚΩ

από την τοπική εφημερίδα "Σταθμός"

.Έρευνα για την Παραβατικότητα στη Κω

criminal_spread_em«Σχετικά Ασφαλείς» νοιώθουν οι Κώοι
Κυρίαρχος ο ρόλος της οικογένειας στην παραβατικότητα των νέων
    Μία εποικοδομητική συζήτηση, μπροστά όμως σε άδεια καθίσματα, πραγματοποιήθηκε στην παρουσίαση της «διαγνωστικής έρευνας για την παραβατικότητα στην Κω», στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του δήμου Δικαίου και η Αστική Εταιρία «Ιπποκράτης»/Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με, την Αστυνομική Διεύθυνση Κω, τον Ιατρικό Σύλλογο Κω «Ο Ιπποκράτης», το Δικηγορικό Σύλλογο Κω και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου.
    Η βραδιά ξεκίνησε με την αναλυτική παρουσίαση της έρευνας, που σύμφωνα με τη γνώμη του «Σ» άλλα και πολλών εκ των παραβρισκόμενων, δεν ήταν επίκαιρη (ολοκληρώθηκε το 2005), ενώ θα έπρεπε να έχει ποιο πολλά ποιοτικά στοιχεία όπως και ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, ώστε να εξαχθούν ακόμη πιο σωστά και χρήσιμα συμπεράσματα.
    Στατιστικά Στοιχεία Έρευνας
    Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβρη του 2005 με δείγμα μαθητές και γονείς και των τριών δήμων. Συνολικά 929 άτομα απάντησαν, με τα 617 από αυτά να είναι έγκυρα και αφορούσαν 161 μαθητές και 456 γονείς. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν ξεχωριστά για γονείς και μαθητές, απαντώντας σε ερωτήματα: για την αίσθηση ασφάλειας στο δήμο τους, τις κατηγορίες παραβατικών εκδηλώσεων που έχουν πέσει στην αντίληψή τους, τα αίτια αυτών των εκδηλώσεων σύμφωνα με τη γνώμη τους, αλλά και τους παράγοντες και τα μέτρα πρόληψης.
    «Σχετικά Ασφαλείς» νοιώθουν οι Κώοι
    Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα ήταν ότι και στους τρείς δήμους η πλειοψηφία των μαθητών και των γονέων ένοιωθε «Σχετικά Ασφαλής» δείχνοντας έτσι και ένα μικρό ποσοστό ανασφάλειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό «Ασφάλειας» το είχε ο Δήμος Δικαίου, ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο ποσοστό της επιλογής «Καθόλου Ασφαλής» βρέθηκε στο Δήμο Ηρακλειδών, όπου, μία από τις εξηγήσεις που έδωσαν οι εισηγητές ήταν η λειτουργία της Καρδάμαινας, η οποία το καλοκαίρι με την επισκεψημότητα που έχει, δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους.
    Όσον αφορά στις μορφές παραβατικότητας, το σύνολο των απαντήσεων έδωσε ως πιο συχνές: την διατάραξη κοινής ησυχίας, τις διαρρήξεις σπιτιών, τη διακίνηση ναρκωτικών και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
    Τα αίτια των παραβατικών εκδηλώσεων που αναφέρθηκαν ως κορυφαία από τους μαθητές και τους γονείς ήταν: η ανεπαρκής αστυνόμευση, η ερημιά και ο κακός φωτισμός και η αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων αρχών. Ενώ στους παράγοντες και τα μέτρα πρόληψης προέκυψαν: η οικογενειακή αγωγή, η σχολική διαπαιδαγώγηση και η ποιότητα της συναναστροφής.
    «Πάνω απ’ όλα η οικογένεια»
    Στην παρουσία της οικογένειας, την ποιότητα της παιδείας αλλά και την γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας, στάθηκαν οι περισσότερες των τοποθετήσεων των παραβρισκόμενων, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ερώτησης για τα αίτια της εκδήλωσης των παραβατικών εκδηλώσεων που ήταν πρώτα απ’ όλα η έλλειψη αστυνόμευσης και η αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων αρχών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αστυνομικός υποδιευθυντής της υποδιεύθυνσης Κω κος Σηφάκης, «δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την Αστυνομία. Πάνω απ’ όλα βρίσκεται η οικογένεια και όχι η πλήρης αστυνόμευση». Ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια του Δεκεμβρίου τονίζοντας ότι, οι νέοι είναι καταπιεσμένοι από την κοινωνία και απογοητευμένοι και γι’ αυτό αντιδρούν έτσι. Δεν το κάνουν γιατί δεν υπήρχε αστυνόμευση.
    Εντύπωση έκανε και η τοποθέτηση ενός εκ των αντιπροσώπων του δικαστικού κλάδου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Παίρνοντας το λόγο μετά τις διάφορες τοποθετήσεις που μιλούσαν για πιο σκληρή αντιμετώπιση των παραβατών και πιο αυστηρούς νόμους, είπε:
    «Νομίζω ότι εδώ όλοι μας μετακυλούμε τις ευθύνες κάπου αλλού. Όλοι έχουμε ευθύνες αλλά πρώτα από όλα είναι οι γονείς που αγοράζουν μηχανάκια στα ανήλικα παιδιά τους, που απασχολούν εργαζομένους χωρίς να τους ασφαλίζουν, που κλέβουν στην φορολογική τους δήλωση και γενικά περνάνε το μήνυμα της παραβατικότητας και στα παιδιά τους. Εγώ έχω δικάσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις και οι κατηγορούμενοι ποτέ δεν μου λένε ότι πήραν ναρκωτικά ή έκαναν κάτι επειδή υπήρχε ελλιπής φωτισμός ή γιατί δεν είχε αστυνόμους δίπλα τους. Σχεδόν πάντα είναι λόγοι οικογενειακοί ή κοινωνικοί. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και εμείς σαν όργανα αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά» ενώ, μία από τις ελάχιστες μητέρες που βρέθηκε στο χώρο είπε επίσης, πως δεν ήξερε ότι τα παιδιά της ένοιωθαν κάποια ανασφάλεια και ότι έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένη και μόνη της αλλά και από τους φορείς.
    Τέλος, όσον αφορά στους πολιτικούς φορείς που παραβρέθηκαν, καταρχήν, απέδωσαν τα εύσημα στην Αστική Εταιρία για τη μελέτη αν και θα περίμεναν πιο επίκαιρα στοιχεία, ενώ τόνισαν ότι, είναι ευθύνη όλων να βελτιωθούν και οι κοινωνικές συνθήκες αλλά και η συνεργασία για να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι γνωστό ότι, η αποτελεσματικότητα μιας έρευνας εξαρτάται από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της από τους αρμόδιους φορείς και αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε, πώς όλοι αυτοί θα αξιοποιήσουν την συγκεκριμένη έρευνα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: