Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ευρώπη: «Κινούμενος Στόχος» τα ναρκωτικά


Κινούμενο στόχο χαρακτηρίζει την αγορά ναρκωτικών η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού
Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά που δημοσιοποιήθηκε εχθές στις Βρυξέλλες. Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται η κοκαϊνη και η ηρωίνη, ενώ καταγράφεται μεγάλη αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου καθώς και μια πρωτοφανής έκρηξη της αγοράς συνθετικών ναρκωτικών.

Νέες Τάσεις

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, έχει παρατηρηθεί μία αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ρευστότητα στην αγορά ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι προμηθευτές της έχουν εξαιρετική εφευρετικότητα όσον αφορά την διαδικασία παραγωγής, τα νέα προϊόντα και τις ευκαιρίες προώθησής τους στην αγορά, και παράλληλα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι στα μέτρα ελέγχου.

Το σημαντικότερο εύρημα της έκθεσης φαίνεται να είναι η εμφάνιση ολοένα και πιο εξελιγμένων τρόπων προώθησης στην αγορά «νόμιμων ψυχοτρόπων» ως υποκατάστατων των παράνομων ουσιών.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες εξελίξεις ως προς τη διαθεσιμότητα της έκστασης. Ενώ ως το 2007 η ουσία 3,4-μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA) ήταν το βασικό συστατικό των δισκίων έκσταση, σήμερα η σύνθεση τους έχει αλλάξει σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία. Υποστηρίζεται ότι αυτό οφείλεται στην επιτυχία ελέγχου των πρόδρομων χημικών ουσιών.

Περισσότερες από 90 ουσίες έχουν ανακαλυφθεί από το 1997 μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ. Μόνο το 2008, εντοπίσθηκαν 13 νέες ψυχοτρόπες ουσίες, εκ των οποίων 11 ήταν νέα συνθετικά ναρκωτικά και δύο ήταν φυτά-κράτομ και κάβα. Για πρώτη φορά εντοπίσθηκε ένα συνθετικό κανναβοειδές, το JWH-018 με παρόμοιες της κάνναβης παρενέργειες.

Κυρίως μέσω διαδικτύου ή και από τα smart shops -μαγαζιά που πωλούν νόμιμα ψυχοτρόπα- διατίθενται αυτές οι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα με την επωνυμία Spice. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για απαγόρευσης ή ελέγχου των προϊόντων Spice. Η παρακολούθηση του διαδικτύου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Επίσης, διαπιστώθηκε από το ΕΚΠΝΤ ότι μέσω του διαδικτύου πωλούνται πάνω από 27 μείγματα βοτάνων που καπνίζονται με ονομασίες όπως Smoke ή Sense.

Ηρωίνη-Κοκαϊνη-Κάνναβη

Η ηρωίνη δεν παρουσιάζει πτωτική τάση αφού καταγράφονται 1,5 εκατομμύριο προβληματικοί χρήστες και 650.000 σε θεραπεία υποκατάστασης. Η κοκαϊνη αποτελεί το πιο δημοφιλές διεγερτικό και παρουσιάζει τάσεις αύξησης της χρήσης του, με 13 εκατομμύρια ενήλικες να εκτιμάται ότι έχουν κάνει χρήση στη ζωή τους και 3 εκατομμύρια μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Η κάνναβη φαίνεται να υποχωρεί παρότι τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000 είχε παρουσιάσει φοβερή αύξηση. Βέβαια, η κάνναβη παραμένει η ουσία με την συχνότερη κατανάλωση στην Ευρώπη.

Πολλαπλή Χρήση

Σε κρίσιμο πρόβλημα αναδεικνύεται η παράλληλη χρήση ουσιών με αλκόολ, χάπια και φαρμακευτικά σκευάσματα από εφήβους, νεαρούς ενήλικες, ενήλικες και προβληματικούς χρήστες. Αυτό, δυσχεραίνει την απεξάρτηση και αυξάνει τα θύματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με χαμηλή επικράτηση της χρήσης ναρκωτικών, όμως είμαστε μεσαίοι στην κατάταξη των θανάτων από ναρκωτικά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: