Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τίμος Στραβοπόδης: Γίνονται ενέργειες για την απρόσκοπτη παρέμβαση των Κ.Π. στα σχολεία

Από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ"

Επιλύθηκαν τα οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2010

Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομική και θεσμική στήριξη στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, φαίνεται ότι προσφέρει απλόχερα η σημερινή κυβέρνηση, γεγονός που έχει ικανοποιήσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου και επιστημονικά υπεύθυνος της “Στοργής”, Τίμος Στραβοπόδης, ανέφερε πως έχουν επιλυθεί τα οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης.

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση, έδωσε 2 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των Κέντρων. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε υποσχεθεί κάτι αντίστοιχο, όμως αποδείχθηκε πως μας κορόϊδευε! Στις 30 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε δεκτό το αίτημα της Υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και ενέκρινε κονδύλι 12 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο πληρώνονται όλες οι οφειλές των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα. Στην παρούσα φάση, τα χρήματα βρίσκονται στον ΟΚΑΝΑ και δίνονται σταδιακά προς τα Κέντρα, με βάση τους απολογισμούς που καταθέτουν ανά εξάμηνο. Η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκείνη που ίδρυσε τα Κέντρα Πρόληψης, επομένως πιστεύει στην ψυχοκοινωνική υγεία του πληθυσμού. Ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντόπουλος, δεν χρηματοδοτούσε τα Κέντρα και περίμενε πως αυτά θα καταρρεύσουν σαν ώριμο φρούτο.

Το είχε πει, εξάλλου, και στη Βουλή.

Αυτή τη στιγμή, όμως, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να στηρίζεται από την κυβέρνηση η πρόληψη, ενώ θα συνεχιστεί και η εκπαίδευση των στελεχών μας, η οποία είχε σταματήσει, επειδή είχε κλείσει το Κέντρο Εκπαίδευσης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ενώ προβλήματα αντιμετώπιζε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης.

Επισημαίνω ότι υπάρχει θετική εξέλιξη και σε ό,τι έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων. Περιμένουμε μια υπογραφή της υφυπουργού Υγείας, κ. Γεννηματά, προκειμένου να δημιουργηθεί η Επιτροπή Έργου, που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ήδη, πάντως, η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοίδη, με τον οποίο συμφώνησαν τα Κέντρα Πρόληψης να παρέμβουν στα σχολεία, ούτως ώστε να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές για τα ζητήματα της παραβατικότητας, της επιθετικότητας και της βίας” τόνισε ο κ. Στραβοπόδης.

Εν τω μεταξύ, χθες έφτασε στα γραφεία της “Στοργής” και το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Πρόληψης του νησιού και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

“Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κοκέβη, από τον αναπληρωτή Διευθυντή του ΕΠΙΨΥ, κ. Ραμπαβίλα, από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Στοργής”, κ. Λογοθέτη, καθώς και από εμένα. Πρόκειται, λοιπόν, να γίνει μια έρευνα στα σχολεία του νησιού μας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, επομένως θα έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία, τα οποία θα μας δείξουν πού πάει η κατάσταση. Θα ερευνηθούν τα ατομικά χαρακτηριστικά, το κοινωνικό, οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, η σχολική προσαρμογή, ο ελεύθερος χρόνος, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η στάση απέναντι στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε και εθελοντές από τις κοινωνικές επιστήμες” ανέφερε ο κ. Στραβοπόδης.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξει συνάντηση και με την υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, η οποία θα βοηθήσει για να αποκτήσουν θεσμικό ρόλο τα Κέντρα Πρόληψης.

http://www.imerazante.gr/koinonia/storgi-1901/

Δεν υπάρχουν σχόλια: