Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Θεσμικά Αιτήματα Κέντρων Πρόληψης - Αναδημοσίευση από τον "Ριζοσπάστη"



Τρίτη 26 Γενάρη 2010


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Παραμένουν τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5468415&publDate=26/1/2010


Αντιμέτωποι με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα εξακολουθούν να παραμένουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ). Αν και ικανοποιήθηκε ένα επιμέρους αίτημα, αυτό της εξασφάλισης της χρηματοδότησης των ΚΠ με εγγραφή αποκλειστικού κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ με ανακοίνωσή του, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες με την καταβολή της έκτακτης χρηματοδότησης των 12 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ. «Η απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ "καθυστερεί" με διάφορες προφάσεις την καταβολή των οφειλών στα Κέντρα Πρόληψης» και παράλληλα επισημαίνει ότι «η επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ παραμένει ανύπαρκτη, οι εκπαιδεύσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης έχουν σταματήσει με απόφαση του ΟΚΑΝΑ, η συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης μοιάζει με παρωδία της σχέσης του Γιάννη και του θεριού. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην θεσμικά εννοούμενη πρόσβασή μας στους σχολικούς χώρους, καθώς απουσιάζουν ακόμη οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ έχουμε επί της ουσίας αποκλειστεί από συμμετοχή σε επιστημονικές έρευνες για την κατάσταση των εξαρτήσεων στη χώρα».

Το Σωματείο έχει αίτημα αιχμής τη θεμελίωση, πρώτα απ'όλα ενός πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, το οποίο «θα κατοχυρώνει εργασιακά και επιστημονικά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι άμεσες και να απαντούν ευθέως στις εγγενείς αγκυλώσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, με οριστική επίλυσή τους». Παράλληλα διεκδικεί την κατοχύρωση με νομοθετική ρύθμιση της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας από το προσωπικό των ΚΠ σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Απαιτούν την επανέναρξη της εκπαίδευσης όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων των ΚΠ και τον άμεσο διορισμό νέας διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.

Το Σωματείο Εργαζομένων θα πραγματοποιήσει στις 27 - 28 Φλεβάρη πανελλήνια διημερίδα της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου με θέμα: «Πρόληψη επί της ουσίας: Απολογισμός και προβολή έργου των ΚΠ», ενώ μεθαύριο, Πέμπτη θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: