Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Δημοσίευμα Αυγής



Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/01/2010

    Την άμεση αντικατάσταση του προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Γ. Φωτεινόπουλου ζήτησαν τα μέλη του προεδρείου του σωματείου των εργαζομένων στα πολύπαθα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη διημερίδα με θέμα "Πρόληψη επί της ουσίας", που διοργανώνει το σωματείο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 27 - 28 Ιανουαρίου.

    Πολύ σοβαρή η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού για το 2010

    Οι εργαζόμενοι των Κέντρων κατηγόρησαν τον Γ. Φωτεινόπουλο ως "συνυπεύθυνο για την πλήρη εγκατάλειψη και την απαξίωση της πρόληψης κατά την τριετία 2007 - 2009".

    Από την πλευρά τους, στενοί συνεργάτες της υφυπουργού Υγείας Φ. Γεννηματά δηλώνουν στην "Α" ότι ο ορισμός νέας διοίκησης στον ΟΚΑΝΑ είναι θέμα μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών το πολύ.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ό. Αναγνώστου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, επεσήμανε ότι ο Οργανισμός θα αντιμετωπίσει μέσα στο 2010 σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, λόγω υποχρηματοδότησης, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος προβλέπει μόλις 27 εκατ. ευρώ, μετά τη μετακίνηση 5 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Πρόληψης.

    Η Ό. Αναγνώστου τόνισε ότι τα 27 εκατ. ευρώ δεν καλύπτουν καν τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ, ενώ το σύνολο των ανελαστικών δαπανών του Οργανισμού για το 2010 φθάνουν τα 32,5 εκατ. ευρώ, και προειδοποίησε: "Η μείωση του προϋπολογισμού για τον ΟΚΑΝΑ απειλεί με περαιτέρω υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους θεραπευόμενους χρήστες ναρκωτικών και με νέα εκτόξευση της λίστας αναμονής".

    Τόσο η Ό. Αναγνώστου όσο και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Τιμ. Στραβοπόδης δήλωσαν ότι απαιτείται η συνολική αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόληψη και όλες τις θεραπευτικές δομές για χρήστες ναρκωτικών, ενώ ο Τιμ. Στραβοπόδης ζήτησε επιπλέον την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, καθώς και την επαναλειτουργία του Κέντρου για την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση των στελεχών πρόληψης.

    Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρεβρέθηκε επίσης ο Ηρ. Γκότσης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στη μονάδα απεξάρτησης "18 Άνω".

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=520919

    Δεν υπάρχουν σχόλια: