Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ξάνθης είναι εδώ"


Από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010, Aρ.Φύλλου 8166



Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ξάνθης είναι εδώ

Γνωρίζω- συμβουλεύομαι άρα προλαμβάνω

Έχει επεκτείνει τις δράσεις του και στον τομέα της συμβουλευτικής σε γονείς με παιδιά στην εφηβική ηλικία
17 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Ξάνθης και έχει πλέον παγιωθεί στους χώρους όπου δρα και προσφέρει. Με 3 ψυχολόγους, 1 κοινωνική ανθρωπολόγο, 1 εκπαιδευτικό και 1 άτομο διοικητικό προσωπικό το Κέντρο προσπαθεί να φέρει την αποστολή του εις πέρας με την εποπτεία, συντονισμό και συνεργασία του ΟΚΑΝΑ.

Η προληπτική δράση Έργο του Κέντρου, καταρχάς, αποτελεί η ενημέρωση και πρόληψη κατά των ναρκωτικών σε σχολεία, η συμβουλευτική σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, η διεξαγωγή σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και η στήριξη γονέων των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του Κέντρου διευρύνουν τις αρμοδιότητές τους και ασχολούνται ακόμη με θέματα κοινωνικοποίησης, σωστής επικοινωνίας, μη επηρεασμού από τους συμμαθητές, φιλίας και πρόληψης κάθε ψυχικής διαταραχής των εφήβων.

«Με βιωματικό τρόπο και παιχνίδια ρόλων προσεγγίζουμε τις μικρότερες ηλικίες, ενώ με τους έφηβους δημιουργούμε μια πιο άμεση προσέγγιση με ανοιχτή συζήτηση και παροχή αξιόπιστων απαντήσεων στις δικές τους ερωτήσεις», εξηγεί η ψυχολόγος του Κέντρου κ. Παγώνα Διούδη. Η συνεργασία με τα σχολεία χτίζεται μεθοδικά στην πορεία λειτουργίας του Κέντρου και το τελευταίο φροντίζει να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκρίνεται τόσο στις κρούσεις από σχολεία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όσο και σε ατομικές περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου τονίζουν ότι ο φορέας έχει αποκλειστικά προληπτική δράση, πράγμα που πλέον στην κοινωνία της Ξάνθης έχει γίνει συνείδηση, ωστόσο ασχολούνται με ατομικές συμβουλές και υποστήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον εθισμένου, καθώς και αναλαμβάνουν να προωθήσουν στους συμβουλευτικούς σταθμούς της Καβάλας ή της Αλεξανδρούπολης εξαρτημένα άτομα που αναζητούν θεραπεία.

OI θεραπευτικές δυνατότητες

Στην πόλη μας δεν υπάρχει θεραπευτική δομή γι’ αυτούς που υπέκυψαν στον εθισμό. Ωστόσο, υπάρχουν συμβουλευτικοί σταθμοί σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, όπου οι ειδικοί προτείνουν δομές κατά περίπτωση. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές μονάδες, η πλειοψηφία των οποίων συγκεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ ή των ΟΤΑ, χωρίς αυτό να είναι αποκλειστικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ανάλογες εξειδικευμένες μονάδες θεραπείας, οι οποίες σε γενικές γραμμές διαχωρίζονται σε προγράμματα εσωτερικής διαμονής, εξωτερικής διαμονής, προγράμματα εφήβων και άμεσης πρόσβασης.

Η διαδικασία που ακολουθείται ανά Κέντρο, ή ανά φορέα ποικίλει, αλλά ο καθένας μπορεί να βρει το χώρο όπου θα μπορέσει να αναζητήσει βοήθεια, φτάνει να βρει τη δύναμη να το κάνει. Όσον αφορά την ανταπόκριση των ξανθιωτών, μικρών και μεγάλων, στο έργο της ενημέρωσης και πρόληψης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, όπως το αποτυπώνει η κ. Διούδη ότι: «Kάθε χρόνο είναι περισσότερη η ανταπόκριση και η δράση του Κέντρου έχει πια γίνει συνείδηση σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Κι εμείς τους παροτρύνουμε συνεχώς να απευθύνονται σε μας, αλλά και αυτούς που έχουν εθιστεί και οδηγούνται σε άλλες δομές, τους παροτρύνουμε να μην χάνουν την επαφή μαζί μας. Ακόμη, συνεχώς ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του καθενός για κάθε είδους ατομικές υποθέσεις και συμβουλές».

Ελένη Διαφωνίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: