Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Να φύγει η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ από τον Πειραιά, ζητούν κάτοικοι και φορείς.



Τετ 27/01/2010, Μάριος Διονέλλης

Πειραιάς: Να φύγει ο ΟΚΑΝΑ ζητούν κάτοικοι και φορείς


Τη μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί από το 2001 στο κέντρο του Πειραιά (στη συμβολή των οδών Νοταρά και 2ας Μεραρχίας) ζητούν σύσσωμοι οι φορείς της πόλης μετά και την πρόσφατη δολοφονία εξαρτημένου ατόμου από ένα άλλο στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίκαιρη ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματικοί φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για συνεχή κρούσματα κλοπών, επαιτείας, εκφοβισμού πολιτών, επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «εμπόλεμη ζώνη» για τους πολίτες και παντελώς ακατάλληλο χώρο για όσους από τα εξαρτημένα άτομα θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Ως προσφορότερη λύση οι κάτοικοι και οι φορείς προτείνουν την μετεγκατάσταση της Μονάδας στο χώρο κάποιου από τα Νοσοκομεία του Πειραιά, όπως το Τζάνειο Νοσοκομείο ή το Γενικό Κρατικό Νίκαιας αλλά και σε περιοχές πιο απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό όπως στην περιοχή του Παπαστράτειου ή ακόμα και στην περιοχή του λιμένα της Ακτής Βασιλειάδη.
Ερώτηση Δ. Καρύδη
Την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ ζητεί με σχετική του επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Υγείας και ο βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, τονίζοντας πως η χωροθέτηση του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο του Πειραιά, σε μια παλαιά ακατάλληλη πολυκατοικία, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα διότι δεν ανταποκρίνεται, ούτε στις βασικές ανάγκες των θεραπευομένων, αλλά ούτε και στις ομαλές συνθήκες λειτουργίας της πόλης.
Ο κ. Καρύδης επικαλείται τις σχετικές τοποθετήσεις του δημάρχου Πειραιά Π. Φασούλα, του νομάρχη Γ. Μίχα, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, των προέδρων της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης που έχουν επισημάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις απαράδεκτες συνθήκες συνύπαρξης του ΟΚΑΝΑ με το εμπορικό κέντρο του Πειραιά.
Ο βουλευτής Πειραιά ρωτά την υπουργό Υγείας αν είναι ενήμερη για τις υπάρχουσες συνθήκες και αν εξετάζει την άμεση μετεγκατάσταση της μονάδας σε κατάλληλο νοσοκομειακό χώρο, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς προδιαγραφές και πρακτικές.
Αντιρρήσεις από τους θεραπευτές
Ωστόσο, για "μη ενδεδειγμένες" λύσεις κάνουν λόγο σχολιάζοντας τις προτάσεις μετεγκατάστασης οι εργαζόμενοι - θεραπευτές του ΟΚΑΝΑ.
Μιλώντας στο tvxs ο Αλέξανδρος Σταθακιός, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού τονίζει πως η ουσιαστική λύση είναι η χρηματοδότηση και αναβάθμιση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ ώστε να μην περιορίζονται σε πολιτικές "πάρε τη δόση σου και φύγε" αλλά να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους εξαρτημένους. "Κάθε πρόταση μετεγκατάστασης απλά μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλη γειτονιά ενώ και η εγκατάσταση στα νοσοκομεία είναι αντιεπιστημονική ενώ προκαλεί και αντιδράσεις από το νοσηλευτικό προσωπικό", αναφέρει ο κ. Σταθακιός.
(Σημ. Ιστ.: Μπορείτε να πάτε στο δημοσίευμα και να σχολιάσετε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: