Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 24ωρη Πανελλαδική–Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β.

Τηλ : 6936828341, 6956248200 – ΦΑΞ: 2273023441 – e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 24ωρη Πανελλαδική–Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ της 24ης Φεβρουαρίου 2010:

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης(Κ.Π.) με τους αγώνες μας αποτρέψαμε το κλείσιμο των δομών μας. Το ασαφές πλαίσιο χρηματοδότησής μας αποτέλεσε άλλοθι εκ μέρους των Κυβερνήσεων και των Διευθύνσεων του ΟΚΑΝΑ για το «σιωπηλό κλείσιμο» των Κέντρων:

Τα χρήματα που προορίζονταν για τον OKANA και Κ. Π. από την Κρατικό Προϋπολογισμό πράγματι δεν επαρκούσαν καν για την εύρυθμη λειτουργία των δομών αυτών. Δεν έφτανε μόνο αυτό, επιπλέον η παρελθούσα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παρακρατούσε όσα χρήματα, από αυτά τα λίγα, αναλογούσαν στα Κ. Π. Έτσι η συνεχής παρουσία μας στο δρόμο τα τρία τελευταία χρόνια κράτησε ανοικτά τα Κέντρα Πρόληψης, αποσπώντας δυναμικά τις «έκτακτες» χρηματοδοτήσεις λιτότητας του Υπουργείου Υγείας και την τακτική χρηματοδότηση της ΚΕΔΚΕ.

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να προβλεφθεί τον Νοέμβρη του 2009 εξόφληση των χρεών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης και ξεχωριστός κωδικός χρηματοδότησής τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010. Αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και για τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, γιατί η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν μπορεί πια να κρύβεται με προπετάσματα καπνού.

Στηρίζουμε τους αγώνες των συναδέλφων μας του ΟΚΑΝΑ για άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, στο ύψος που θα επιτρέψει τουλάχιστον να λειτουργούν οι υπάρχουσες δομές του απρόσκοπτα, χωρίς μεταφορές κονδυλίων από τον κωδικό χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Διεκδικούμε αγωνιστικά:

  1. Τη διασφάλιση του δικαιώματος σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες.
  2. Την άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη), με στόχο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και όχι την διαχείριση της κοινωνικής κατακραυγής.
  3. Την άμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στη βάση της πρότασης των εργαζομένων για μετεξέλιξη των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας.
  4. Την εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο.
  5. Την επανέναρξη του πλαισίου εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων στον χώρο ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες – παλιές και νέες.
  6. Να παρεμποδίσουμε τη συρρίκνωση του ήδη ισχνού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Να κατοχυρώσουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα ενάντια στις πιέσεις του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.
  7. Να προασπίσουμε το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή εργασία, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, υγιή καθημερινό βίο.
  8. Ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και τις νέες. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας, γενικές και ειδικές, πλήττουν τους εργαζόμενους και στερούν σχετικά ασφαλείς και σχετικά αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας από τους νέους που είναι άνεργοι ή παλεύουν με τη Λερναία Ύδρα των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ημιαπασχόλησης, και των Stage. Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Αν δεν αντισταθούμε, αν δεν αγωνιστούμε, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: