Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5494217&publDate=9/2/2010

Σε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης οδηγώντας στην απαξίωση και τη συρρίκνωση υπηρεσιών και δράσεων. Οι εργαζόμενοι - κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες - υπογράμμισαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών και των δομών στις οποίες εργάζονται, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην παρέμβαση ιδιωτών, καθώς όπως τόνισαν: «Τελικός στόχος των πολιτικών αυτών και των σκληρών μορφών υλοποίησής τους είναι το τσάκισμα της δημόσιας δωρεάν υγείας και κατ' επέκταση η εκχώρηση σε ιδιώτες των τομέων Πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων. Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».


Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα όσα κατήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ:


  • Στην Κατερίνη, σε μονάδα που έχει εγκατασταθεί στο χώρο του ψυχιατρικού νοσοκομείου, την οποία παρακολουθούν 400 θεραπευόμενοι, υπάρχουν μόνο δύο θεραπευτές, με αποτέλεσμα τα υποκατάστατα να χορηγούνται από την ... καθαρίστρια, χωρίς φυσικά να προηγούνται οι απαραίτητες εξετάσεις.

  • Στην Κέρκυρα, ...ενοικιάστηκαν από ιδιωτική εταιρεία, 7 εργαζόμενοι, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να στελεχώσουν το εκεί πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ. Αμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΠ για μετεξέλιξη των Κέντρων σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο, αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους του χώρου. Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες. Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.



Τη συμπαράσταση εκ μέρους των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ εξέφρασε ο Βασίλης Γρετσίστας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: