Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Διεύθυνση: Αβέρωφ 21, Αθήνα. Τηλ.: 210-8898254. 6977200694 Fax.: 2108898288
Email: silergokana@yahoo.gr



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ : 6936828341, 6956248200. ΦΑΞ: 2273023441. e-mail:prolipsiworkers@yahoo.gr
___________________________________________________

04/02/10
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ των τελευταίων χρόνων οδήγησαν με τις πολιτικές επιλογές τους στην απαξίωση των υπηρεσιών και συρρίκνωση των δράσεων τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.
Οι πολιτικές επιλογές διάλυσης του ούτως ή άλλως χωλού κοινωνικού κράτους, κλιμακώθηκαν την τελευταία τριετία, ενσαρκωμένες στην κατ’ εξακολούθηση υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο Υγείας, την ολοκληρωτική παύση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από την απερχόμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αλλά και την απεμπόληση των επιστημονικά εννοούμενων ευθυνών και υποχρεώσεων της σε σχέση με τα Κέντρα Πρόληψης. Νέες μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων σε κοντέινερ και με εργαζόμενους «μιας χρήσης», αλλά και Κέντρα Πρόληψης υπό απειλή εξώσεων και χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνα, συμπληρώνουν την εικόνα με σκηνές μετασεισμικής Αϊτής... Τελικός στόχος των πολιτικών αυτών και των σκληρών μορφών υλοποίησής τους: Το τσάκισμα της δημόσιας δωρεάν υγείας και, κατ’ επέκταση, η εκχώρηση σε ιδιώτες των τομέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτημένων.

Σήμερα.

Διαπιστώνουμε ότι:

Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στον «αυτόματο πιλότο», σε μια πολύχρονη πορεία απαξίωσής του. Δεν έχει οριστεί ακόμα Δ.Σ., με αποτέλεσμα κανείς να μην παίρνει αποφάσεις για χρονίζοντα προβλήματα.
Ο προϋπολογισμός του 2010 ορίζει επιχορήγηση για τον ΟΚΑΝΑ 27 εκ. ευρώ και, ενδεχομένως, περαιτέρω μείωσή του, την στιγμή που το πρόβλημα της «λίστας αναμονής» έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και μονάχα το κόστος της μισθοδοσίας του Οργανισμού ανέρχεται ετησίως στα 29 με 30 εκ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι δομές και τα Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ οδηγούνται βαθύτερα στα αδιέξοδα. Ήδη συζητείται το κλείσιμο της Α΄ Μονάδας της Θεσ/νίκης λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και οικονομικής αδυναμίας επισκευής του. Ολόκληρη η Μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με εθελοντές εργαζόμενους, γιατί κανείς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για τους εργαζόμενους-λάστιχα, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν 31/12/2009.
Παρά το θετικό βήμα από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με την εξόφληση των χρεών τους και την εισαγωγή διακριτού κωδικού χρηματοδότησής τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010, η Ομάδα Διοίκησης Έργου, που υποχρεούται να επιταχύνει την διαδικασία επίλυσης του χρονίζοντος θεσμικού προβλήματος τους, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες της. Εν όψει μάλιστα των διοικητικών αλλαγών που θα επιφέρει το Σχέδιο «Καλλικράτης», κάθε χρονοτριβή είναι διπλά αρνητική.

Για τους λόγους αυτούς, οι Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας και απαιτώντας:

1. Αύξηση του Προϋπολογισμού των 27 εκ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ χωρίς «μεταφορές» κονδυλίων από τον κωδικό χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών συνολικά.
2. Άμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στην βάση της πρότασης των εργαζομένων για μετεξέλιξη των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας.
3. Εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρων Πρόληψης με τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο. Αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του χώρου.
4. Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες – παλιές και νέες.
5. Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Διασφάλιση του δικαιώματος σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες. Όχι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες «υπεργολάβους» της υγείας.
6. Παρεμπόδιση της συρρίκνωσης του ήδη ισχνού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Κατοχύρωση ενός κοινωνικά δίκαιου, φιλεργατικού ασφαλιστικού συστήματος και του δικαιώματος όλων σε αξιοπρεπή εργασία, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, υγιή καθημερινό βίο.
7. Άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη - Υποκατάσταση και Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη), με στόχο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και όχι την διαχείριση της κοινωνικής κατακραυγής.
8. Άμεση επίλυση του προβλήματος της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.

Προκηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 10/2 και ώρα 11:00 π.μ. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με βάση τις αποφάσεις των οργάνων των Συλλόγων μας.

Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου, η οποία θα δοθεί στην αίθουσα των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ (Αβέρωφ 21, Αθήνα) την ΔΕΥΤΕΡΑ 8/2/2010 και ΩΡΑ 11.00.



Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: