Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Χαιρετισμός Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφης Γεννηματά στην 1η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης

Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2010

Χαιρετισμός Υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφης Γεννηματά στην 1η Πανελλήνια Διεπιστημονική Διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την πρώτη διημερίδα των Κέντρων Πρόληψης. Είναι φανερό ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια, το έργο σας έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες, έχει πράγματι εκτιμηθεί και αυτό που θα ήθελα εγώ να μεταφέρω στο ξεκίνημα της σημερινής μου τοποθέτησης είναι το μήνυμα του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, ότι η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το έργο των Κέντρων Πρόληψης.

Ακούστηκαν πολλά και αισθάνομαι την ανάγκη να βάλω στη θέση τους ορισμένα πράγματα. Ακούστηκε πως επειδή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, κινδυνεύει το ΕΣΥ με ιδιωτικοποίηση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Για μας η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό, το ΕΣΥ είναι συνυφασμένο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι μια κατάκτηση για τον ελληνικό λαό και είμαστε αποφασισμένοι να το περιφρουρησουμε. Το κάναμε ήδη έμπρακτα στο Υπουργείο Υγείας όταν στον πρώτο κιόλας μήνα που αναλάβαμε, βάλαμε φρένο στην πλήρη εμπορευματοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν με προεδρικό διάταγμα στο παρά πέντε των εκλογών η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, προσπάθησε να δώσει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να ανοίγουν διαγνωστικά κέντρα και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Το καταργήσαμε την πρώτη εβδομάδα στο Υπουργείο.

Ακούστηκε επίσης ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πρώτες δαπάνες που περικόπτονται είναι αυτές που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική. Είναι λάθος και είναι και ψέμα. Γιατί μέσα στους πρώτους δυο μήνες η κυβέρνηση έδωσε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα δις ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας και δώσαμε όλα τα χρήματα που οφείλονταν στα Κέντρα Πρόληψης, γιατί πολύ απλά εμείς λέμε ναι στην κοινωνική κατανάλωση, όχι στη δημόσια σπατάλη.

Προσπαθούμε πράγματι να περικόψουμε δαπάνες της Υγείας , αλλά ποιες δαπάνες; Αυτά τα χρήματα που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί είναι ψέμα ότι δεν δόθηκαν χρήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δόθηκαν αλλά που πήγαν; Πήγαν στην αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών. Και στον ΟΚΑΝΑ. Και το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά, πως εκτινάχτηκαν οι υποχρεώσεις του ΟΚΑΝΑ για τη μεθαδόνη.
Ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη του ΟΚΑΝΑ σήμερα, ακριβώς από τη διαχείριση και τις λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Δόθηκαν χρήματα στον ΟΚΑΝΑ αλλά που πήγαν; Για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Και έχουμε διογκώσει σήμερα τη μισθοδοσία του ΟΚΑΝΑ. Βεβαίως δεν δόθηκαν χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη. Πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη είναι αλληλένδετα, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είναι μέλημα του δημόσιου συστήματος φροντίδας, αυτό θα πει Υπουργείο Υγείας& Κοινωνικής Αλληλεγγύης για εμάς. Ξεκάθαρες κουβέντες,

Είμαστε πράγματι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως βάζουμε προτεραιότητες. Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Αν όμως κοιτάξουμε ποιο ήταν το χθες και ποιο είναι το σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο χαμόγελο για το αύριο και για τα Κέντρα Πρόληψης.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, επισκεφτήκαμε μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό ένα Κέντρο Πρόληψης στην Αττική. Τι διαπιστώσαμε; Απλήρωτοι εργαζόμενοι, το ένα τρίτο των στελεχών παραιτήθηκε γιατί δεν άντεξε αυτή την κατάσταση, έμπειρα στελέχη που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στις τοπικές κοινωνίες, σταμάτησε η εκπαίδευση των στελεχών των κέντρων πρόληψης, υποχρηματοδότηση παντού. Χρήματα στον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ πολύ απλά δεν δόθηκαν. Μόνο κάποιες ελάχιστες έκτακτες επιχορηγήσεις, γιατί εσείς βρεθήκατε έξω από τα γραφεία των υπουργών και ανησυχήσατε αυτήν την απίστευτη σκανδαλώδη αδράνεια και απάθεια των τελευταίων πέντε χρόνων στο υπουργείο.

Ποιο είναι το σήμερα; Τον Οκτώβριο λίγες μέρες αφού αναλάβαμε δόθηκαν τα πρώτα 2 εκατομμύρια στα κέντρα πρόληψης. Το Νοέμβριο δόθηκαν τα υπόλοιπα 12 εκατομμύρια και δεν υπάρχουν πια οφειλές. Εξοφλήθηκαν τα χρέη στα Κέντρα Πρόληψης, χρέη που υπήρχαν ακόμη και από το 2007. Την ίδια στιγμή δημιουργήσαμε τον ειδικό κωδικό για να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στα Κέντρα Πρόληψης,να μην περνούν μέσα από τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ και να καθυστερούν, για να μην πω πως χάνονταν και δεν πήγαιναν ποτέ.

Έτσι για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί αυτό το στρογγυλεμα μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει επιτέλους να τις πούμε, γιατί αυτή η ισοπέδωση οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και στην αναξιοπιστία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παλεύουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά υπάρχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση που δίνει μια μάχη για την Ελλάδα, για τη δημοσία Υγεία, δίνει μια μάχη για το μέλλον της νέας γενιάς.

Το αύριο. Πριν από όλα θα λύσουμε το θεσμικό ζήτημα, έχει δημιουργηθεί ομάδα διοίκησης έργου που θα περιγράψει ακριβώς το ρόλο και τη θέση και την προοπτική των κέντρων πρόληψης μέσα στη μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το χάρτη της χώρας και θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάζουν να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον.

Παλέψαμε τα τελευταία χρόνια και από την ΕΝΑΕ για να πείσουμε ότι πρέπει να πάμε στην αιρετή περιφέρεια και είμαστε αυτή την ώρα στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον Καλλικράτη

Σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα ξεκινήσει και πάλι η εκπαίδευση των στελεχών και σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, θέλουμε την αναβάθμιση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Θέλουμε να αντιμετωπιστούν στο σύνολο τους οι εξαρτήσεις και οι σύγχρονες προκλήσεις, ακόμη και η εξάρτηση από το διαδίκτυο. Θέλουμε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βίας και της επιθετικότητας από τα σχολεία ακόμα, γι αυτό θέλουμε να μπει στα σχολεία η προσπάθεια αυτή μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη δράση αυτή.
Με τα λόγια αυτά κηρύσσω την έναρξη των εργασιών τη ημερίδας, τονίζοντας ότι από τη πλευρά του Υπουργείου Υγείας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και να ακουστούν και οι καλές ειδήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: