Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Αναφορά της "Αυγής" στην συνέντευξή μας.

Την ταχύτατη και δραστική μείωση της μακάβριας λίστας αναμονής στα θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με την απογευματινή λειτουργία των υφισταμένων θεραπευτικών μονάδων, την ελεγχόμενη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων και τη λειτουργία νέων θεραπευτικών μονάδων, θα επιχειρήσει κατά προτεραιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η νέα διοίκηση του Οργανισμού.

Αυτό ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά, και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, οι οποίες κατήγγειλλαν με στοιχεία την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, κακοδιαχείριση, απαξίωση και εγκατάλειψη του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε επίσης η Φ. Γεννηματά, ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ επαυξάνεται κατά 8 εκατ. ευρώ και εξαιρείται από τη γενική μείωση των δαπανών κατά 10%. Έτσι, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2010 φθάνει τα 35 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά ακόμη από τις πραγματικές ανάγκες του.

Η υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι η μακάβρια λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ "μετράει" σήμερα περίπου... 6.000 χρήστες ναρκωτικών, ενώ ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα φθάνει πλέον τα... 6 χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και η Μ. Μαλλιώρη πήραν σαφείς αποστάσεις από τις "συστάσεις" του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, και τις "εκκλήσεις" του δημάρχου Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνη για εκδίωξη των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι η βελτίωση της εικόνας και η μείωση της κοινωνικής όχλησης στο κέντρο της Αθήνας θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης της λίστας αναμονής και της επέκτασης των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, δουλειάς στο δρόμο (streetwork) και άμεσης παρέμβασης.

Σε δική τους συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, τέλος, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ζήτησαν μεταξύ άλλων να ενταχθούν τα Κέντρα στο σχέδιο "Καλλικράτης" και να αποσαφηνισθεί το καθεστώς των προσλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: