Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Από τα Πρακτικά Συνεδρίασης της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΪΟΥ 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΪΟΥ 2010
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: [.......] Επίσης, τρίτο θέμα, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση του καπνού για την προαγωγή της υγείας, για την πρόληψη. Γιατί, το ζήτημα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απλώς τα κατασταλτικά μέτρα. Πάνω απ' όλα το κρίσιμο θέμα είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για τις συνέπειες του καπνίσματος.
Άρα, αυτή η ενημέρωση η οποία στηρίζεται μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα έρθει να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και στην προοπτική πλέον της εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης από 1ης Σεπτεμβρίου. [.......]
Πέμπτο θέμα. Πρέπει να στηρίξουμε σε αυτή τη φάση τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να απεξαρτηθούν από τη συνήθεια του καπνίσματος. Όπως γνωρίζετε ήδη στο πλαίσιο του ΕΣΥ λειτουργούν ειδικά ιατρεία τα οποία συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση, είναι 45 και , έχουν επιδείξει ένα θετικό έργο.
Η λογική μας είναι να τα στηρίξουμε το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα και με τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Δημόπουλο είμαστε και σε μία επεξεργασία προκειμένου να αναπτύξουμε ακόμα ευρύτερα τη λογική της πρόληψης, μέσα και από τα Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
Και εκεί μπαίνει και η νέα λογική πια της αυτοδιοίκησης, των ισχυρών δήμων όπου ούτως ή άλλως έχουν σημαντικό ρόλο στα κέντρα πρόληψης. Και εκεί θέλουμε να μετεξελιχθούν σε κέντρα πρόληψης συνολικά για κάθε είδους εξάρτηση. Συνεπώς να παίξουν και αυτά το ρόλο τους όσον αφορά το κάπνισμα.
Τέλος, έκτο σημείο, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη δημόσια υγεία, θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο επόμενο διάστημα όσον αφορά την προαγωγή της πρόληψης της δημόσιας υγείας και την αγωγή υγείας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα θέματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών. Εκεί, σε συνεργασία βέβαια και με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, όπως και τη στήριξη συνεργασιών και προγραμμάτων για την περαιτέρω έρευνα σε αυτό τον τομέα. [.......]
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: [.......] Είναι σημαντικό να πούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται και για το κάπνισμα, είναι μέρος αυτής της συνολικής προσπάθειας του σχεδίου δράσης που έχει τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά. Σε αυτό και στα πέντε του επίπεδα και στο θέμα της πρωτογενούς πρόληψης με τη συμμετοχή της Επιτροπής εδώ, της αγωγής υγείας, αλλά και των Κέντρων Πρόληψης που είπε η Υπουργός και των Κέντρων Υγείας και των Πολυιατρείων του ΙΚΑ και των δήμων και όλων όσων αγίων ανθρώπων θέλουν να συμμετέχουν στο θέμα της αγωγής και προαγωγής, στο δευτερογενές επίπεδο με εκτεταμένους και μαζικούς ελέγχους, στο επίπεδο των νοσοκομείων με ό,τι επενδύσεις γίνονται εκεί και βεβαίως με τα ιατρεία τα οποία ανέφερε η κα Πατάκα και την προσπάθεια να υπάρξει επιτέλους follow-up στους ασθενείς με καρδιαγγειακά για να καλύψουμε το θέμα τους καπνίσματος.


Αναδημοσίευση από το:
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8774544


[σ. blogger: Λέξεις κλειδιά: πρόληψη-"ισχυροί Δήμοι"-ΕΣΠΑ-"άγιοι άνθρωποι". Όσο δεν προχωρά ο διάλογος για ένα σαφές, σύγχρονο και ασφαλές για τους εργαζόμενους και τους λήπτες υπηρεσιών θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας Πρόληψης και των Κέντρων Πρόληψης, εμείς θα βλέπουμε σε τέτοιες κινήσεις ένα ανησυχητικό τόνο ιατρικοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρόληψης, ή κάνουμε λάθος;]

Δεν υπάρχουν σχόλια: