Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κατερίνα Μάτσα: "Δεν μπορεί να υπάρχει πρόληψη χωρίς κράτος πρόνοιας".


Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη χωρίς κράτος πρόνοιας» λέει η Κατερίνα Μάτσα




Αθήνα - Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 [ 08:00 ]


Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η 26η Ιουνίου και φέτος η ημέρα αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η δίνη της οικονομικής κρίσης που διέρχεται αυτή την περίοδο η χώρα μας επηρεάζει τους αδύναμους και εντείνει το πρόβλημα της χρήσης ουσιών.

Η αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, αλλά και στη μάχη που δίνουν τα απεξαρτημένα άτομα για να επανενταχθούν στους κόλπους της είναι η πιο σημαντική ανάγκη σήμερα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη χωρίς το αίσθημα της συλλογικότητας και φυσικά χωρίς κράτος πρόνοιας», τονίζει σε συνέντευξή της στο in.gr η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του «18 Άνω».

[.......]

Πως οραματίζεστε την ιδανική εκστρατεία πρόληψης χρήσης ουσιών;

Η πρόληψη απαιτεί να κινητοποιηθεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι οι ειδικοί μονάχα. Και πρέπει να λειτουργήσει σε πάρα πολλά επίπεδα όχι μονάχα στην ενημέρωση αλλά στο να κάνει τον κάθε πολίτη να σκεφτεί και να αλλάξει τον δικό του τρόπο ζωής. Και έτσι να μπορέσει να λειτουργήσει και σε επίπεδο ατόμου και σε επίπεδο τοπικής κοινότητας μια κοινωνία αλληλεγγύης. Μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι αποκτούν σχέσεις μεταξύ τους και αγωνίζονται από κοινού για να λύσουν τα προβλήματα που κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή τους. Δεν μπορεί να υπάρχει πρόληψη εάν δεν υπάρξει αυτό το αίσθημα της συλλογικότητας, της μαχητικότητας, της αγωνιστικότητας, της διεκδίκησης. Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρχει πρόληψη χωρίς κράτος πρόνοιας.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον της κοινωνίας, δεδομένης της αυξητικής τάσης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών;

Αν δεν κάνουμε κάτι για την κοινωνία δεν θα κάνουμε τίποτα ούτε για τις ουσίες. Τα πράγματα θα είναι πολύ μαύρα.


Αναδημοσίευση από το: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231050011
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: