Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 14 Ιουλίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ : 6936828341, 6956248200. ΦΑΞ: 2273023441. e-mail:
prolipsiworkers@yahoo.gr

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εβδομάδα που πέρασε εύστοχα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα γεγονότων» σχετικά με τα θέματα της Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Αναφερόμαστε, βεβαίως, τόσο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων», όπου υπό την εποπτεία του πραγματοποιήθηκε διϋπουργική σύσκεψη για τα θέματα εξαρτήσεων όσο και στην ενημερωτική συνάντηση που είχε η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ με εκπροσώπους διοικήσεων και εργαζομένους Κέντρων Πρόληψης στις 9/7/2010.
Θεωρούμε σημαντικό να σταθούμε σε κάποια σημαντικά ζητήματα, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών.
Σύμφωνα με δελτίου τύπου που διανεμήθηκε μετά τη διεξαγωγή του διϋπουργικού συμβουλίου, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων όλων των φορέων στη βάση της σχέσης κόστους-οφέλους.
Η πρακτική της αξιολόγησης και για τα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, αποτελεί βασικό επιστημονικό εργαλείο ενίσχυσης και αποτίμησης του έργου τους. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα οικεία καθώς αποτελούμε υπηρεσίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση, κάθε εξάμηνο, έτος και τριετία, από ιδρύσεώς μας. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι θα είμαστε διαμετρικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρόχειρη και μη έγκυρη επιστημονικά προσπάθεια αξιολόγησης η οποία θα εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο οικονομικό κόστος χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, αφ’ ενός τη φιλοσοφία της πρόληψης και αφ’ ετέρου τις «συμπληγάδες» εν μέσω των οποίων όλα αυτά τα χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης επιτελούν το έργο τους. Η στόχευση των δράσεων των Κέντρων Πρόληψης είναι κοινωνικού χαρακτήρα και μακρόπνοη και κατ’ επέκταση και η αξιολόγηση αυτών οφείλει να συνιστά εργαλείο στρατηγικής ανάπτυξης της Πρωτογενούς Πρόληψης σε βάθος χρόνου και όχι κριτήριο διαχείρισης στη βάση μιας λογιστικής σχέσης κόστους-οφέλους.
Επίσης, σημαντικό σημείο της κυβερνητικής ανακοίνωσης είναι η πρόθεση για ενσωμάτωση της Αγωγής Υγείας στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα η οποία, εν συνεχεία, ενισχύθηκε από τη δήλωση της κα Μαλλιώρη ότι προτίθεται να αγωνιστεί προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης της παρουσίας των Κέντρων Πρόληψης στο χώρο του σχολείου. Θεωρούμε ότι ως πρωτοβουλία είναι θετική και μπορεί να διευκολύνει την ιδιαίτερα δύσκολη, πολλές φορές, πρόσβαση των Κέντρων Πρόληψης στις σχολικές μονάδες, αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως και δεσμευτικά από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, και εν προκειμένω από τους φορείς στο χώρο της Εκπαίδευσης, διότι ακόμα και τώρα ακόμα, μετά από 15 χρόνια δράσεων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου σημειώνεται μια τακτική παρακώλυσης των δράσεων των Κ.Π. στον σχολικό χώρο με πρόφαση τις γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με το ίδιο Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει (επιτέλους!!) τη λύση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για αυτοδιοίκηση- «Καλλικράτης» τα Κέντρα Πρόληψης θεσμικά είναι «στον αέρα».
Παράλληλα ξεκίνησε τις εργασίες της η «Ομάδα Διοίκησης Έργου», με σκοπό την κατάθεση γνωμοδότησης σχετικά με την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης. Οι παραπάνω εξελίξεις, τέλος, ενισχύθηκαν μέσα από τη δέσμευση της Πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ, ότι εν όψει της συνάντησης της «Ο.Δ.Ε.» στις 22/7/2010, ο Οργανισμός προτίθεται να καταθέσει εντός των ημερών την επίσημη πρότασή του για το ζήτημα.
Προς στιγμήν, το Σωματείο Εργαζομένων είναι το μόνο που έχει διαμορφωμένη σχετική πρόταση. Συγκεκριμένα, η πρότασή μας αφορά την ένταξη των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης και με διατήρηση της υπάρχουσας γεωγραφικής τους διασποράς σε 13 Περιφερειακά ΝΠΔΔ, υπό την Ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και την Επιστημονική Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Βασικές εξασφαλίσεις θα πρέπει να είναι η άμεση μετάταξη όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις των νέων ΝΠΔΔ, η διασφάλιση της δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και η διατήρηση της βασικής -πρωτογενούς, ψυχοκοινωνικής και κοινοτικής- φιλοσοφίας με την οποία λειτουργούν ως τώρα – αλλά και η εξασφάλιση των όρων προαγωγής και εφαρμογής της φιλοσοφίας αυτής. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία μπορούμε να μπούμε στο διάλογο και να αποτιμήσουμε τις προτάσεις των συνομιλητών μας. Είναι απαραίτητο να διαμηνύσουμε στην Κυβέρνηση ότι η επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης δεν επιδέχεται άλλη κωλυσιεργία, και ότι θα παραμείνουμε «άγρυπνοι φρουροί» έως ότου αυτή τελεσφορήσει. Στεκόμαστε αισιόδοξα έναντι των λεκτικών δηλώσεων αλλά οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί μόνο μέσα από πράξεις, οι οποίες τελικά θα προσδιορίσουν την παραπέρα δικής μας στάση. Θεωρούμε δε, ότι η ανάληψη του ρόλου της Εθνικής Συντονίστριας για το πρόβλημα των Εξαρτήσεων από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, μετά και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, θα άρει το φαινόμενο της πολυγλωσσίας των κυβερνητικών παραγόντων που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Πλέον δεν έχουμε κανένα λόγο για να ανεχτούμε καμία πολυγλωσσία.
Αναρωτιόμαστε, αν η ανάληψη ευθύνης λύσης του θεσμικού θα συνοδευτεί από την παγίωση της δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης. Περιμένουμε λοιπόν με την κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων στις 22/7/2010 (Ο.Δ.Ε.) να αποσαφηνιστούν και οι πηγές της πάγιας δημόσιας κεντρικής χρηματοδότησης.
Τέλος, σε ότι αφορά το μισθολογικό ελπίζουμε ότι οι διακηρύξεις του ΟΚΑΝΑ, για εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κ.Π με τους συναδέλφους από τον Οργανισμό που κάνουν την ίδια δουλειά, να περάσουν από το πεδίο των διακηρύξεων στο πεδίο της εφαρμογής βάζοντας τέλος σε απαράδεκτη διαχρονική πολιτική διακρίσεων.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: