Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δημόσια Κέντρα Πρόληψης συνδεδεμένα με το λαό




Η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), ώστε να διασφαλίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους και να μπορούν οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν απερίσπαστοι την προσφορά τους στο λαό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
Συνοψίζοντας τη συζήτηση που προηγήθηκε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε μετά τη συνάντηση:
«Θεωρούμε απαράδεκτο το θεσμικό καθεστώς που ισχύει, ο πολύ σημαντικός θεσμός των Κέντρων Πρόληψης απέναντι στα ναρκωτικά, στην εξάπλωσή τους, να ανήκει στην ουσία ανάμεσα σε τρεις φορείς - υπουργείο Υγείας, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ - με αποτέλεσμα να υφίστανται το κόστος της ελλιπούς χρηματοδότησης και αν θέλετε να μη διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του χώρου.
Κατά τη δική μας γνώμη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με τον "Καλλικράτη" να συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση και η χρηματοδότηση για εμάς δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην εξασφάλιση - οπωσδήποτε και αυτό - των μισθών των εργαζομένων και μάλιστα μισθών ανεβασμένων και όχι σαν αυτούς τους μισθούς που παίρνουν, αλλά πρέπει να παρθεί υπόψη ότι το ζήτημα της πρόληψης της εξάπλωσης των ναρκωτικών είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον ελληνικό πληθυσμό, δεν απευθύνονται τα Κέντρα Πρόληψης σε ανθρώπους που έχουν μπει στο λούκι των ναρκωτικών.
Αρα η ανάγκη τα Κέντρα Πρόληψης να συνδεθούν με ολόκληρο το λαό και να έχουν πολύ πλατιά πρωτοβουλία είναι μεγάλη και επομένως πρέπει να είναι απερίσπαστοι οι σταθερά εργαζόμενοι στους χώρους από την αναζήτηση οικονομικών εσόδων, από μετατροπή των Κέντρων Πρόληψης σε μαγαζάκια της ΤΑ και των επιχειρηματιών».

Στο κυνήγι χορηγών...
Τα ΚΠ θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν ως «αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες», με εργασιακό καθεστώς πολλαπλών ταχυτήτων, απουσία συλλογικής σύμβασης εργασίας, τεράστια κενά στην εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των στελεχών τους και ποικίλες παρεμβάσεις αναρμόδιων φορέων στο επιστημονικό τους έργο.
Το θεσμικό καθεστώς τους είναι από τα βασικά προβλήματα που παρακωλύουν τη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι σ' αυτά έχουν μείνει απλήρωτοι έως και 18 μήνες, με τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα να ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Από τα οφειλόμενα χρήματα των προηγούμενων ετών (μέχρι και το 2009), έχουν καταβληθεί από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα τα μισά χρήματα, ενώ έως τον Ιούνιο του 2010 ούτε η ΚΕΔΚΕ, ούτε ο ΟΚΑΝΑ έχουν καταβάλει χρήματα.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το έργο τους αποτυπώνεται στα στοιχεία της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου (2006), σύμφωνα με τα οποία από το 1998 ως το 2004 τα Κέντρα Πρόληψης έχουν συμβάλει στη μείωση της χρήσης 9% στον πληθυσμό από 18-24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό 12-64 ετών.
«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η επίλυση του θεσμικού προβλήματος με την αξιολόγηση των Κέντρων Πρόληψης», επισήμανε το Σωματείο. «Πώς και ποιος θα κάνει την αξιολόγηση; Με τι κριτήρια; Αν βρίσκετε πόρους και χορηγούς; Τα κονδύλια θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο με τον "Καλλικράτη". Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το έργο τους. Δεν μπορεί να ασχολούνται με την εξεύρεση χρημάτων. Θα οδηγηθείτε στην αναζήτηση χορηγών. Δεν μπορεί η κοινωνική ευθύνη να είναι στη βάση του εθελοντισμού και να κάνουν ό,τι θέλουν. Οσο λιγότερα έσοδα θα έχει ένας δήμος τόσο πιο φτωχή θα είναι η περιοχή. Θα υπάρχει πλήρης ταξικοποίηση και στα ΚΠ, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι ενιαία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Αλ. Παπαρήγα.
.
Αναδημοσίευση από το:
.
Διαβάστε και την κάλυψη της είδησης από το ΣΚΑΪ εδώ: http://www.skai.gr/news/greece/article/148508/aparadekto-to-kathestos-ton-kedron-prolipsis-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: