Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο δημοσίευμα περί συμβολής των Κέντρων Πρόληψης στο "αντικαπνιστικό εγχείρημα"


Δίκτυο Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος, δημιουργεί το υπ. Υγείας


03/09/2010
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Υγειονομικό δίκτυο κατά του καπνίσματος σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστηματο οποίο θα βοηθά τους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει 212 Κέντρα Υγείας και υγειονομικές μονάδες σε όλη τη χώρα, όπου θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα κατά του καπνίσματος, ενώ 40 από αυτά θα εξειδικευθούν πλήρως στο θέμα με ενημερωτικά προγράμματα, ιατρικές εξετάσεις και προληπτικές δράσεις. Στο αντικαπνιστικό εγχείρημα θα συμβάλουν και τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, όπως και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδικό νομοσχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
.
Στόχος των νέων περιοριστικών μέτρων κατά του τσιγάρου και του δικτύου είναι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο να μειωθούν οι καπνιστές τουλάχιστον κατά 10% τον πρώτο χρόνο. Δύσκολος στόχος, αφού στην Ελλάδα σε κάθε ενήλικα καπνιστή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 4.313 τσιγάρα τον χρόνο!

Στο μεταξύ ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων για επίσκεψη στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία και είναι δωρεάν. Εκατοντάδες καπνιστές επιθυμούν να απαλλαγούν από το τσιγάρο πριν έρθει ο χειμώνας και οι συνθήκες δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τους θεριακλήδες.


Αναδημοσίευση από το http://www.healthview.gr/node/24266
.
σχ. blogger: Πάλι καλά που υπάρχουν οι δημοσιογράφοι και μαθαίνουμε σε ποιες δράσεις θα συμμετέχουμε. Γιατί επίσημη ενημέρωσή μας ακόμη δεν υπάρχει - πόσο μάλλον προετοιμασία μας. Σημειώστε ακόμη πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης δεν φαίνεται να χρειάζεται να ενταχθούν πουθενά, καθώς εδώ παρουσιάζονται ως... δομές του ΟΚΑΝΑ, με την ίδια ακριβώς ευκολία που αλλού παρουσιάζονται ως δομές των Δήμων! Τι έχεις Γιάννη μ' - τι είχα πάντα...
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: