Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Απειλούνται με απόλυση 4 συνάδελφοι των Κέντρων Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων


.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010


ΑΠΟΨΙΛΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σφαγή συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων

.
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

.
Εφιάλτης αρχίζει για τον Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες που προσδοκούν από αυτόν υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Τα κενά που θα προκύψουν είναι αδύνατο να αναπληρωθούν καθώς στους σχετικούς δημοτικούς φορείς υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου που οδηγούνται στην έξοδο καθώς, όπως δηλώθηκε και επισήμως, μόνο οι 5.200 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους.
.



Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=228054

.
Σχόλιο blogger: Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητη μια τέτοια κλιμάκωση: Οφείλουμε να κλιμακώσουμε με τη σειρά μας τους αγώνες μας ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης να παραμείνουν στις θέσεις τους και με νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστούν και πλαισιωθούν από νέους εργαζόμενους, για να καλύπτονται οι ανάγκες της κοινωνίας. Ξεκάθαρα. .

.

Αλλά από την παραπάνω "μαύρη λίστα" αναδεικνύεται ξανά η σαθρότητα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Αποδεικνύεται ξανά πως σύμφωνα με το τι συμφέρει κατά περίπτωση, με εργαλείο ένα θεσμικό πλαίσιο-λάστιχο, τα Κέντρα Πρόληψης παρουσιάζονται ως εταιρείες άλλοτε των ΟΤΑ και άλλοτε του Αστικού Κώδικα... Θυμίζουμε πως σύμφωνα και με αυτή την τελευταία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΟΚΑΝΑ, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Διοίκησης Έργου, εργαζόμαστε σε Αστικές Εταιρείες του Αστικού Κώδικα με συμμετοχή, απλώς, των ΟΤΑ και όχι σε Αστικές Εταιρείες των ΟΤΑ! Η συγκεκριμένη δε νομική γνωμοδότηση κατετέθει καταλήγοντας στην "πρόταση" να... παραμείνουμε αστικές εταιρείες! Κι αυτό σημαίνει πως -πέρα από το γεγονός ότι τα Κέντρα Πρόληψης νομικά/θεσμικά συνιστούν εταιρείες του αμιγώς ιδιωτικού τομέα- καθώς ο "Καλλικράτης" δεν προβλέπει ύπαρξη τέτοιων συγκεκριμένων Αστικών Εταιρειών από 01/01/11, πρέπει να υπάρξει ά μ ε σ η νομοθετική ρύθμιση για τα Κέντρα Πρόληψης! Τι πιο ξεκάθαρο από αυτό και από το γεγονός ότι κανείς από τους συναρμόδιους Φορείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του;

.

Ας σημειώσουμε, τέλος, πως στον πίνακα γίνεται αναφορά σε "Κέντρο Πρόληψης" του Δήμου Αθηναίων με 35 συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 4 Κέντρα Πρόληψης στον Δήμο, με ενσωματωμένο σ' αυτά το δυναμικό 3 ακόμη Κέντρων Πρόληψης, για τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη χώροι στέγασης... Θα βρει, άραγε, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο χώρους ή μήπως η διατύπωση "Κέντρο Πρόληψης" συνιστά παραδρομικό προανάκρουσμα του πλήρους συγχωνεύσεων άμεσου μέλλοντος;
.

Έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως όλα όσα δεινά και δεν έρχονται μόνο "για τους άλλους" και είναι ήδη εδώ. Έχουμε ευθύνη να ενισχύσουμε τα αναχώματά μας τώρα, δυναμικά, με ενεργό διεκδίκηση και έμπρακτη αλληλεγγύη, για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και για να μην αποδυναμωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες μας.

.

1 σχόλιο:

The Bear είπε...

Μετά τους συμβασιούχους, έρχεται η σειρά των αορίστου χρόνου. Όποιος δεν το "διαβάζει" αυτό στο Μνημόνιο και τις κινήσεις του ΣΕΒ στην κατεύθυνση του "λιγότερου Κράτους", φοράει σαν μάσκα ύπνου έναν άτεγκτο μηχανισμό άρνησης.