Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για τα Κέντρα Πρόληψης


.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
.
Βουλιάζουν απλήρωτα τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
.
Η επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης είναι πλέον «στον αέρα», διότι το θεσμικό τους πλαίσιο, αυτό το νομικό συνονθύλευμα «που έμπαζε νερά», πλέον με τον «Καλλικράτη» κινδυνεύει «να βουλιάξει», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.
.
Δεν θα ανεχτούμε περαιτέρω παρακωλύσεις για «να καθαρογραφούν αποφάσεις» και «να ενημερωθούν υπουργοί», δηλώνουν. Ζητούν εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την κατεπείγουσα σαφή περιγραφή της ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας που θα προβλέπει επίσης:
.
**Κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
**Ρητές δικλίδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης.
*Διαδικασία υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.
.
«Τα Κέντρα μας λειτουργούν με Προγραμματικές Συμβάσεις, τις οποίες οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν με συνέπεια, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές, και όχι στη βάση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της Υγείας στην κοινότητα», εξηγούν.
.
«Καλούμε τους συναρμόδιους για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων, του έργου που επιτελούμε και των τοπικών κοινωνιών, που δέχονται τις δωρεάν υπηρεσίες μας».
.
Αλλά και να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους ΟΚΑΝΑ και υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΚΕ προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης. Ενδεικτικό των προθέσεων του κράτους, αναφέρουν, είναι το γεγονός ότι το 2010 το υπουργείο Εσωτερικών, που σύμφωνα με απόφαση του Διυπουργικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά (Ιούλιος 2010) θα εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ από τις εισφορές που του αναλογούν.
.
Ν.Γ.
.
Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=232034
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: